Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > İlk Türk Le Mans Yarış Takımı: Racing Team Turkey

İlk Türk Le Mans Yarış Takımı: Racing Team Turkey

Yeni kurulan Türkiye Racing Team, Le Mans Serisi LMP2 sınıfında mücadele  ederek motor sporlarında önemli bir mücadeleye girecek. Racing Team Turkey,  geçtiğimiz aylarda Le Mans 24 Saat yarışında birincilik kazanan ilk Türk pilotu  Salih Yoluç’un önderliğinde ülkemizi temsil edecek. Biz de bu eksende WEC nedir, Le Mans nedir; bi’ öğrenelim dedik… İlk Türk Le Mans yarış takımı: Racing Team Turkey yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından derlendi.

İlk Türk Le Mans Yarış Takımı: Racing Team Turkey

Türkiye Yarış Takımı anlamına gelen bu takımın sponsorları Türk sponsorlardan  oluşuyor. Fakat genel yönetimi İngiliz takımı olan TF Sport tarafından kontrol  ediliyor. TF Sport, 24 Saat yarışları için oldukça deneyimli ve başarı yakalamış  bir ekiptir. Bu sefer de başarıyı Racing Team Turkey ile birlikte LMP2 aracında  yakalamayı planlıyorlar. Racing Team Turkey, Gibson Technology’nin belirlemiş  olduğu V8, 600 beygirlik ve 4,4 litrelik motoru alırken, şasi olarak ise Oreca  isimli firmanın şasisini tercih etmektedir. Racing Team Turkey, 3 pilottan  oluşmaktadır. 2019’da Le Mans 24 Saat yarışını GTE-Am klasmanını ikincilikle  tamamlayan Salih Yoluç ve takım arkadaşı Charlie Eastwood’a, 2021 sezonunda  Avrupa Le Mans Serisi Şampiyonu Harry Tincknell eşlik edecek.

Fakat bu pilotlar  24 saatlik yarışta yarışmadan önce başarılı olduklarını kanıtlamak için Avrupa Le  Mans serisinde yarışacaklar. Avrupa Le Mans serisi, 6 adet 4 saatlik yarışlardan  oluşmaktadır. Bu seride LMP2, LMP3 ve LMGTE olmak üzere 3 farklı klasman  kendi aralarında yarışacaktır. Bu 6 yarışın sonunda, 1. ve 2. bir sonraki sene  gerçekleşecek olan Le Mans 24 Saat yarışında yarışmaya hak kazanacaklar.  Avrupa Le Mans serisinin ilk yarışı 18 Nisan’da İspanya-Barcelona’da gerçekleşecek. Açıklamada görüşlerine yer verilen Salih Yoluç, “Avrupa Le Mans  Serisi’nde TF Sport desteğinde Türkiye Racing Team ile yarışmaktan gerçekten  çok mutluyum. Bu hepimiz için yeni bir meydan okuma ve GTE alanında olduğu  gibi hızla ilerleyecek ve zirveye tırmanacak harika bir ekibimiz olduğuna  inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 

WEC (Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) Nedir?  

WEC, ilk kurulduğu tarihte otomobil üreticilerinin araçların ne kadar sağlam  olduklarını test edebilmeleri için pist etrafında saatlerce dönmeleriyle başladı.  Bu durum otomobil firmalarının, kendine ait otomobillerin diğer firmaların  otomobillerinden daha üstün olduğunu kanıtlamaya çalışan gösterilerle devam  etti ve bir yarış haline geldi.  

Le Mans 24 Saat Yarışı Hakkında

Kaynak: http://www.tosfed.org.tr/

Günümüzde WEC’nin en ünlü yarışı, Le Mans 24 Saat Yarışı’dır. Bu yarış 24 saat  süren bir yarış olmakla birlikte bu yarışa katılan araçların en hızlı olması ve 24  saat bozulmadan çalışabilmesi gerekiyor. Bundan dolayı Le Mans 24 Saat,  motor sporları arasında en zor ve en prestijlilerinden bir tanesi haline geliyor.  Bu yarışı kazanan firmalar ise en iyi ve en sağlam aracı yapabileceklerini  kanıtlamış oluyorlar. Le Mans yarışındaki pistte aynı anda 4 farklı klasman  yarışmaktadır. Bu 4 farklı klasmandan en hızlı olanları LMP1 (Le Mans Prototip  1). Bu araçlar tamamen 24 saatlik yarışlara özel olarak hazırlanmış araçlardır.  LMP1 araçlarının özelliklerinden biri bütün mekanik parçaları gövde ile  kapatılarak kapalı tekerlek halinde tasarlanmalarıdır. Diğer bir özellik ise kokpit  kısımları kapalıdır ve sürücüler kapalı bir ortamda yarışmaktadırlar. LMP1  araçlarının motor hacim limiti 5,5 litre olmakla birlikte araçlar tercihe göre  benzinli, dizel olabilir. LMP1 en üst klasman olduğu için günümüzde bilinen  otomobil fabrikalarının oluşturduğu takımlar da bu prototip araçlarla  yarıştıkları müddetçe LMP1 klasmanında yer almak zorundadır. Klasmanlardan  bir diğeri ise LMP2 (Le Mans Prototip 2). Bu araçlar da LMP1 gibi tamamen 24  saatlik yarışlara özel olarak tasarlanmıştır. LMP2 araçlarının LMP1 araçlarından  farkı yarışta tamamen özel takımların yarışabilmesidir. 

Mercedes-Benz‘de Staj Müjdesi yazısı için tıklayınız.

Le Mans 24 Saat Yarışı

LMP1’de olduğu gibi fabrika takımları, bu yarışlarda yarışamazlar. Bununla birlikte bütün takımlar  için tek bir motor üreticisi vardır ve takımlar motorlarını Gibson Technology  isimli motor üreticisinden almak zorundadır. Gibson motorları V8, 600 beygir  ve 4,4 litrelik motorlar şeklinde üretiyor. Takımlar, şasilerini ise belirlenen 4  farklı firmanın birinden almak zorundalar. Bu yarışlar 24 saat olduğu için tek bir pilotla yarışmak yasaktır. Bu yüzden takımlar, 3 pilotla yarışmaktadır. LMP1  klasmanında amatör pilot yarıştırma zorunluluğu yokken LMP2 klasmanında en  az 1 adet amatör pilot yarıştırılması gerekiyor. Klasmanlardan bir diğeri de GTE  Pro klasmanıdır. Bu klasmanda tamamen turing araçların modifiyeli  versiyonlarıyla yarışılmaktadır. Bununla birlikte fabrika takımları da GTE Pro’da  yarışabiliyorlar. Bu araçlar LMP araçlarla aynı anda piste döndükleri ve gece de  yarıştıkları için LMP araçlarından ayırt edilmelerini sağlayan özelliği, sarı farlara  sahip olmasıdır. LMP araçlarda beyaz far kullanılırken GTE araçlarda sarı far  kullanılmaktadır.

En yavaş klasman ise GTE-Am klasmanıdır. Bu klasman GTE  Pro’dan çokta farklı değildir. En büyük farkı, GTE-Am klasmanında 1 yıl eskimiş  araçlarla yarışmak zorunda olmalarıdır. Bununla birlikte en az 1 adet amatör  pilot yarıştırmak zorundadırlar. GTE Pro’da genellikle fabrika takımları  yarışırken GTE-Am’de özel takımlar yarışmaktadır. Bundan dolayı bazı GTE-Am  araçlarının GTE Pro araçlarından daha hızlı olduğunu görebilmekteyiz. Bütün  klasmanlarda pilotun seviyesine göre belli bir minimum ve maksimum pistte  kalma süresi vardır. Yarıştan diskalifiye olmamak için her pilot minimum  süresini doldurmak zorundadır. Bu yarışı kazanabilmek için aynı takımdaki  bütün pilotların dengeli bir şekilde yetenekli olması gerekiyor. Aynı zamanda da  aracın performansının çok iyi olması ve 24 saat boyunca bozulmadan  çalışabilmesi gerekiyor. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle