Head-up display veya Türkiye’de sık sık kullanılan hali ile göz hizası göstergesi, sürücülerin yoldan gözünü ayırmadan hız veya yakıt tüketimi gibi bilgileri görmesini sağlar. HUD şeklinde kısaltılan head-up display’in kullanım alanları ve hangi araçlarda bulunduğunu araştırdık. İlk olarak “Head-up display nedir?” sorusunun cevabı ile başlayalım.
Head-up Display Nedir?
Head-up display teknolojisi, internet ve akla gelebilecek birçok diğer teknoloji gibi ilk olarak askeri amaçla üretildi. Savaş uçaklarını kullanan pilotların, kritik bilgileri kolayca görebilmesi için kasklarına dijital göstergeler yerleştirildi. Bu sayede irtifa gibi bilgilere kolayca ulaşabilmeleri sağlandı.
Otomobillerde de head-up display benzer şekilde kullanılır. Sürüş sırasında head-up display ile sürücünün yoldan gözünü ayırmaması için gösterge panelinde yer alan bilgiler, göz hizasına gelecek şekilde ön cam veya konsolun üzerinde yer alan panele iletir. Böylece sürücü hem yoldan gözünü ayırmaz hem de tüm bilgilere erişmiş olur.
Head-up display’lerin markadan markaya ilettikleri bilgiler değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle; hız, devir ve yakıt tüketimi gibi bilgiler HUD’da gösterilir. Gelişmiş HUD olarak adlandırılan versiyonlarda aracın ön camında yer alan kamera, yol işaretlerini tanır. Hız sınırı veya sola dönüş yok gibi ibareler, kamera ile algılandıktan sonra HUD’a iletilir. Böylece trafik işaretleri de HUD aracılığı ile takip edilebilir.
Head-up Display Ne Demek?
Türkiye’de yaygın olarak head-up display için göz hizası göstergesi deniyor. Bunun dışında göz hizası gösterge paneli, sanal gösterge paneli veya göz hizası ekranı gibi isimlendirmeler mevcuttur. Mercedes, BMW, Honda, Toyota veya diğer otomobil markaları, Türkçe isimlerin karşılığı olarak parantez içerisinde HUD veya Head-up Display şeklinde açıklama notu ekler.
Head-up Display Nasıl Çalışır?
Head-up Display’in dahili ve harici olarak iki farklı versiyonu bulunur. Dahili versiyon olarak adlandırılan tür, otomobilin donanım paketinde yer alır. Özel olarak bir ekleme ya da montaj gibi işleme ihtiyaç duyulmaz.
Çoğunlukla Donanım İçinde Geliyor
Donanım içerisinde sunulan HUD’lar ya ön cama görüntüyü yansıtır ya da direksiyonun hemen önünde yer alan konsol üzerinde çıkan bir panel yardımı ile bilgileri iletir. Ön cama iletilen görüntünün teknolojisine ise hologramik ayna adı verilir.
Harici olarak adlandırılan HUD’lar ise akıllı telefonlar gibi araç dışı teknolojilerden yararlanıyor. Aracın ön camına telefon yardımı ile görüntü aktarımı sağlanıyor, böylece sürücü tıpkı dahili HUD’larda olduğu gibi yoldan gözünü ayırmadan seyahat edebiliyor.
Head-up Display Montajı Nasıl Yapılır?
Aracın donanım paketinde HUD bulunmuyorsa ekletmek mümkün. İlk olarak aracın konsoluna yansıtıcı adı verilen ve hologramik ayna teknolojisi ile yayın yapabilecek parça ekleniyor. Daha sonra ön cam, HUD teknolojisine uygun cam ile değiştiriliyor.
Head-up Display Uygulamaları Nelerdir?
Araçta tadilat yapılmadan HUD eklenmek isteniyorsa uygulamalardan yararlanılabilir. Yaygın olarak kullanılan iki farklı uygulama bulunur. Bunlardan ilki Sygic Head-up’dır.
iOS veya Android telefonlara indirilebilen uygulama ile akıllı telefon ekranında yer alan görüntü, ön cama yansıtılır. Böylece sürücü yola odaklanarak seyahat edebilir. Sygic Head-up uygulamasını kullanabilmek için herhangi bir montaj yapılmasına da gerek yoktur.
Hudway Glass
Bir diğer uygulama ise Hudway Glass’dır. Aracın konsoluna eklenen bir ekrana sahip olan uygulama ile görüntü akıllı telefondan ekrana yansıtılır. Böylece güneş gibi dış etmenler nedeniyle görüntü kaybı minimuma düşürülür.
Hudway Glass’ın ekranını panele yerleştirmek için alt tarafında yer alan yapışkan yüzeyden yararlanılır. 2021 yılı itibarıyla donanımın ücreti 50 dolar. Ancak yıldan yıla bu ücret değişiklik gösterebilir. Hudway Glass’ı kullanabilmek için Hudway Go gibi uygulamalardan faydalanılabilir. Uygulama aracılığı ile sürücüler, hız gibi araç bilgilerinin yanı sıra navigasyon gibi farklı araçlara da ulaşabilir.
Head-up Display Fiyatları Ne Kadar?
Donanım paketleri içerisinde sunulduğu için dahili HUD fiyatları hakkında bilgi vermek oldukça zor. Ancak harici HUD’ların fiyat bilgisi verilebilir. Birçoğu dolar veya euro olarak hesaplanan uygulamalardan örneğin Sygic Head-up’ın 2021’de yıllık ücreti 29,99 euro’dur. Son olarak uygulamaların 2021 yılı 12 aylık fiyatları, 30 ila 50 euro arasında değişir.
Head-up Display Bulunan Araçlar Hangileri?
Honda, BMW, AUDI, Renault veya Mercedes gibi farklı birçok markada HUD bulunur. Ancak araçların bazılarında baz donanım adı verilen giriş seviye paketlerde HUD sunulmaz. Bu nedenle de araç satın alacak kişilerin, HUD özelliğini donanım paketi içerisinde bulması gerekir.
Tüm Araç Kiralama İhtiyaçlarınız için Yolcu360!
HUD deneyimini yaşamak ve gözünüzü yoldan ayırmadan seyahat etmek istiyorsanız, yolcu360.com ile araç kiralama yapabilirsiniz. Aracı kiralamadan önce HUD özelliği olup olmadığını öğrenmek için aracın marka, model ve donanım bilgilerini internet üzerinden aratıp HUD özelliği olup olmadığını kolayca görebilirsiniz.
Yorum ekle