Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Hayalet Mutfak Nedir, Gurme Seyahatlerine Etkisi Ne Olur?

Hayalet Mutfak Nedir, Gurme Seyahatlerine Etkisi Ne Olur?

Hayalet mutfak ya da bulut mutfak terimlerini hiç duydunuz mu? New York’ta başlayan ve hızla dünyaya yayılan bir akım. Bazı yemek yazarları, Çin’de başladığını da iddia ediyor. Hayalet mutfak terimi son bir yıldır çok popüler hale geldi. Ghost kitchen trendi, pandemide zirve yaptı. Popülerliğini hala koruyan karanlık mutfaklar; yemek, seyahat, işletme kavramlarını kökünde değiştireceğe benziyor. Peki, hayalet mutfak ne demek?

ghost-kitchen-hayalet-mutfak-nedir (1)

Hayalet Mutfak Nedir?

Hayalet mutfak nedir, sorusunun yanıtı bir çeşit yeni işletme şekli olarak verilebilir. Cloud kitchen, hayalet mutfak, bulut mutfak, Ghost kitchen gibi adlarla bilinen bir restoran işletme türü. Hayalet mutfaklar, bir restoran ya da pastane işletmesi. Ancak oturacak yerleri olmayan restoran ve pastaneler. Sadece üretim yapıyorlar. Üretileni paket servisle tüketiciye iletiyorlar. Burada en büyük argümanları ise sosyal medya. Tanıtımlarını hatta siparişleri sosyal ağlarda kurguluyor ve müşterilerine ulaşıyorlar.

Örneğin; ev yemekleri yapan bir şefsiniz. Kendinize bir restoran mutfağı ediniyorsunuz. Ardından profesyonel kalitede yemek fotoğrafları ve iyi içeriklerle sosyal ağlarda yemeklerinizi tanıtıyorsunuz. Yaygın yemek sipariş platformlarına üyeliğiniz de olabilir. Yakın çevrede ev yemeği talep eden müşteriler sipariş oluşturuyor. Verilen adrese paket servis ile yemekleri ulaştırıyorsunuz. Ancak bir restoranınız ya da lokantanız yok.

Hayalet mutfak konsepti, müşterilerin içinde oturarak yemekleri yediği klasik restoran yapısından çok farklı. Burada garson, vale, park yeri, oturma alanı ve hizmet detayları yok. Sadece yemeğin kendisi ve siparişin önemi var.

Türkiye hayalet mutfak xkitchen

Türkiye’de Hayalet Mutfaklar

Hayalet mutfak Türkiye bakış açısında da  benzer özellikler söz konusu. Türkiye’de bulut mutfak kültürü giderek yaygınlaşıyor. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde hem pratik olması hem de özel olanı zahmetsizce tadabilme kolaylığı seviliyor.

Evet! hayalet mutfakların özellikleri içinde yer alan “özel olanı mekana gitmeden tatma” konforu, konusu önemli. Çünkü bu yaklaşımın yaygınlaşması, gurme turizmine olan talebi azaltabilir.

Hayalet Mutfakların Geleceği

Yemek yazarları ve futuristik yazarlar, hayalet mutfakların geleceğine dair yorumlar paylaşıyor. En dikkat çekici yorumlardan biri, bu sistemin restoranda yemek yeme ya da kafede çayını yudumlama kültürünü ortadan kaldıracağı şeklinde. Oysa restoran ve kafelere sadece bir şeyler yemek ve içmek için gitmiyoruz.

Sosyalleşmek için de bu mekanları tercih ediyoruz. Öyle ise sosyalleşme konusunda a işler değişecek. Gelecekte daha fazla bireysel ve daha fazla evinde yaşayan insanlar mı olacak? Tıpkı pandeminin ilk yılında olduğu gibi 🙁 Kulağa korkunç gelse de pek çok futuristik yazar, pandemi dönemi sosyal yaşamının gelecek yılların demosu olduğunda hemfikir.

ghost kitchen hakkında bilgiler

Hayalet Mutfaklar Gurme Seyahatlerini Etkiler mi?

Biliyoruz ki hayalet bulut mutfak olarak da bilinen bu yemek kültürü giderek yaygınlaşacak. Bunu, sadece pratik sipariş hattı gibi düşünmeyin! Çünkü “canım döner çekti internetten söyledimden” bi tık fazlası.

Bazı özel menüler vardır, onların sunulduğu restoranlarda yer ayırtmak bile çok zordur. İşte onları da ayağınıza getiren bir yapı söz konusu. Benzer şekilde “künefe Antakya’da yenir” olayına da son verebilir. Çünkü malzemeyi nakliye eden ve Antakya’dan ustasını getiren girişimci, aynı lezzeti İstanbul’daki hayalet mutfakta hazırlayabilir. En künefe hangi hayalet mutfakta ya da en yeni lezzet keşfi ne karşılaştırmaları da yapıldığında seyahate gerek kalmayabilir 🙁

ghost kitchen hakkında her şey

Hayalet Mutfaklar ve Gastro Turizm

Yemek için seyahat etmek, son 10 yıldır çok popüler bir turizm şekli. Dünya mutfağını keşfetmek, yeni lezzetler tatmak, seyahat için büyük bir motivasyon kaynağı. Almanya da şnitzel yemek, İtalya’da pizza yemek ya da Fransa’da kruvasan tatmak pek çok insanın hayali.

Hayalleri süsleyen bu yemek seyahatlerinin yurt içi versiyonlarını da yabana atmamalı. Hatay’ın mezeleri, Gaziantep mutfağı, Adana kebapları, Kayseri mantısı ya a Ege otları için bu bölgeleri ziyaret etmek çok trend. Seyahatin yemek için olanı yani gastro turizm, gezmeyi daha keyifli kılıyor. Ama bu özel yemekleri, aynı lezzette seyahate çıkmadan da tatmak mümkün olsa, ne olur? Hayalet mutfakların bu konuda büyük bir hacim yakalama şansı var. O zaman gurme turizmi de nispeten bu durumdan etkilenecektir.

yolcu360 blog arama banner

😋 Gurme Seyahatlerinizde Araç Lazım Olursa 🚗

Yemek keşfine çıkmak üzere gezmek harika! Yapacağınız seyahatlerde araca ihtiyacınız olursa hızlıca yolcu360.com üzerinden kiralık araçlara bakabilirsiniz. Araç kiralama fiyatları için sistem üzerinden çok hızlı bir online araştırma yapabilirsiniz. Kiralık araçları fiyata göre ya da özelliklerine göre listeleyebilirsiniz.

Ayrıca Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle