Yolcu360 Blog
gokyuzu-gozlem-yerleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Gökyüzü Gözlem Yerleri: Limitiniz Yıldızlar!

Gökyüzü Gözlem Yerleri: Limitiniz Yıldızlar!

Gökyüzü gözlem yerleri, geceleri ortaya çıkan inci gibi parlayan yıldızlarla bize sonsuz güzellikler sunuyor. Geceyi aydınlatan gökyüzünün en güzel süsleri yıldızlar. İnsanoğlu eski çağlardan beri gökyüzündeki gezegenleri, takım yıldızlarını, samanyolunu merak ediyor. Bu merakla birlikte gökyüzü olaylarını gözlemlemek istiyor. Bunun için nem olmayan, bulutsuz, havanın berrak olduğu ve yüksek rakımlı yerleri tercih ederek gözlem yapmaya çalışıyor.

Uzay Turizmi: Dünyanın Dışına Yolculuk yazımız için tıklayın.

gokyuzu-gozlem-yerleri-3.jpg

Tüm yıldızları çıplak gözle görebilmek istiyorsanız, ilk olarak ışık kirliliğinden yani şehirlerden uzaklaşmak gerekiyor. Şehirlerde binaların ve sokakların aydınlatmaları, ışığın saçılmasına neden oluyor. Bunun sonucunda yıldızları da görmek zorlaşıyor.

Gökyüzünü çıplak gözle ya da teleskop gibi ekipmanları kullanarak gözlemleyebilirsiniz. Teleskop gökyüzündeki gezegenleri, cisimleri yakınlaştırıyor. Böylece gök cisimlerini daha net görmenizi sağlıyor. 

Hava güzelken ormanda ya da herhangi bir kamp alanında, yıldızları her zaman olduğundan daha parlak görebilirsiniz. Gökyüzünü izlemek isteyen herkesin, hava koşullarının uygun olduğu yerleri keşfetmesi gerekiyor.

Dünya üzerinde öyle yerler var ki yıldızları hatta galaksileri bile görebilirsiniz. Gezegenleri, takım yıldızlarını ve hatta samanyolunu gözlemlemek istiyorsanız dünyanın en iyi gökyüzü izleme noktalarından birine gezi planlamanız gerekiyor. Gelin hep birlikte en iyi gökyüzü izleme noktaları nerede, bir bakalım.

gokyuzu-gozlem-yerleri-1.jpg

  • Gökyüzü Gözlem Yerleri: Atacama Çölü, Şili – Güney Amerika:

Kuzey Şili’nin Atacama çölü, dünyadaki en kuru havaya sahip. Bu bölge milimetre miktarında yağmur alıyor. Bu yüzden nem oranı en düşük noktalar arasında yer alıyor. Bu çorak arazide yüksek irtifa, az bulut, sıfıra yakın radyo paraziti mevcut. Ayrıca ışık kirliliğinin paralel varlığı sayesinde yıldızlara bakmak için ideal bir nokta. 

Atacama Çölü, gökyüzünün en ünlü takım yıldızları olan Tarantula Bulutsusu, Fornax Gökada kümesi, Güney Haçı, Büyük Macellan bulutu, Samanyolu kristali gibi yıldızları seyir fırsatı sunuyor. Bu sebeple birçok kişi, Şili’nin Atacama çölünün dünyada yıldızlara bakmak için en iyi yerler arasında olduğunu düşünüyor.

  • Mauna Kea, Hawaii – ABD:

Hawaii adaları, dünyanın önde gelen astronomi noktalarından biri. Büyük adadaki Mauna Kea zirvesi, Hawaii’deki en ünlü gökyüzü izleme noktalarından biri diyebiliriz. Kaliforniya’nın yaklaşık 4023 km güneybatısında ve yüksek volkanik zirvelerle dolu bir nokta.

Mauna Kea’nın 4207 m’lik zirvesinin yakınında Mauna Kea gözlemevi var. Burası dünyanın en büyük ve en güçlü teleskoplarından on üçüne sahip. Dünyanın en büyük astronomi merkezi. Mauna Kea, deniz seviyesinden yaklaşık 4267 metre yüksekte yer alıyor. Ayrıca irtifa hastalığına yakalanmamak için ziyaretçi bilgi istasyonunda mola vermeniz de gerekiyor.

Mauna Kea, ekvatora çok yakın olduğu için güney yarım küre yıldızlarının yaklaşık %80’i buradan görülebiliyor. Samanyolu, Jüpiter’in bantları, Büyük ayı ve Avcı takım yıldızları olmak üzere birçok gök harikasını burada görebilirsiniz.

  • Gökyüzü Gözlem Yerleri: Pic du Midi – Fransa:

Fransa’da Pyrenees dağlarında yer alan Pic du Midi, gözlem yapmak için ideal bir nokta. Ayrıca Pic du Midi, NASA bilim insanlarının, Apollo görevlerine hazırlanırken Ay yüzeyinin fotoğraflandığı zirve olarak biliniyor. Böylece popüler olmuş bu zirve, gözlem noktası olarak çokça tercih edilen yerler arasında. 

Pic du Midi’ye La Mongie’den teleferiğe binerek eğlenceli ve heyecanlı bir yolculukla ulaşmak mümkün. Ayrıca burası UNESCO Dünya Mirası sit alanı ve Fransız milli parkını kapsayan çok ayrıcalıklı bir yer.

  • La Fortuna, Kosta Rika – Orta Amerika:

Kosta Rika hem kuzey hem de güney takım yıldızlarını görmek için eşsiz bir konuma sahip. Ekvator üzerinde Macellan bulutlarının görülebildiği nadir yerlerden biri diyebiliriz. 

Kosta Rika’da Aralık ayından Nisan ayına kadar süren kurak mevsim nedeniyle Macellan bulutlarını görebilirsiniz. Ayrıca Cüce Galaksi ve Samanyolu galaksisini bu dönemlerde gözlemleyebilme şansını yakalayabilirsiniz. 

gokyuzu-gozlem-yerleri-2.jpg

  • Gökyüzü Gözlem Yerleri: Saklıkent Gözlemevi Antalya – Türkiye:

Saklıkent gözlemevi, Türkiye gözlemevleri arasında dünyaca tanınan noktalar arasında yer alıyor. Burası Bakırtepe’de 2550 rakım yükseklikte yer alan bir gözlemevi. Aynı zamanda teleskopla yakın planda gökyüzü şölenini izleme şansını da sunuyor.

Saklıkent gözlemevi, astronomi ve uzay bilimleriyle ilgilenenlerin de buluşma noktası diyebiliriz. Ayrıca ziyaretçilerin konaklaması için çevresinde kamp yapılacak alanlar da var.

  • Gelemiş Gözlemevi, Antalya – Türkiye:

Gelemiş gözlemevi, Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı. Bu yerin ışık kirliliği çevreye oranla daha az ve nem oranı düşük. 

Gökyüzü açık olduğunda ziyaretçilerine muhteşem bir yıldız seyretme keyfi yaşatıyor. En çok tercih edilen noktalar arasında yer alıyor.

  • Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Muğla – Türkiye:

Muğla’ya bağlı Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanının, 1903 metrelik rakımda. Açık havalarda yıldızları seyretmek için ideal bir bölge. 

Burası, Alpin bitki örtüsü ile kaplı bir doğal alan. Aynı zamanda buzul vadisi yapısına sahip. Bu da bu bölgenin bitki florası bakımından çok zengin olmasını sağlıyor.

Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, nem oranı düşük kuru havası ve ışık kirliliği olmayan nadir yerlerimiz arasında. Bütün koşullara sahip olan bu doğa harikası yer, gökyüzü şölenleri için ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.

  • Gökyüzü Gözlem Yerleri: Kaçkar Dağları, Doğu Karadeniz – Türkiye:

Kaçkar dağları, Doğu Karadeniz’in muhteşem tabiatının yanı sıra yıldız şölenlerini gökyüzünde seyretme deneyimi sunuyor. Burası yaklaşık 3500 metreyi aşan bir zirve. Gezginler zirvede çadır kurup gökyüzündeki yıldızları izleme şansına erişiyor. 

  • Doğu Anadolu Gözlemevi, Erzurum – Türkiye:

Doğu Anadolu gözlemevi, Erzurum’daki 3170 rakımlı Konaklı Karakaya tepelerinde. Buranın yapımına 2012 yılında başlanıyor. Yapımı devam eden, alt yapısının yüzde 95’i, bina ve kubbelerin yüzde 90’lık bölümü tamamlanan Doğu Anadolu gözlemevinin 2023 yılında halka açılması planlanıyor.

Gözlemevi için özel tasarlanacak olan  teleskop, dünyada birkaç ülkenin de içinde olduğu önemli projelerden bir tanesi. Şimdiye dek ülkemizde bu alanda yapılan en büyük yatırımlarından biri Doğu Anadolu gözlemevi. Burası uzay ve astronomi üzerine çalışmalar için dünyada önemli noktalar arasında yer almaya aday gösteriliyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle