Yolcu360 Blog
pers-mitolojisi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Pers Mitolojisi Tanrı ve Tanrıçaları: İran Mitolojisi’ne Yakından Bakış

Pers Mitolojisi Tanrı ve Tanrıçaları: İran Mitolojisi’ne Yakından Bakış

Pers Mitolojisi’ ni yakından tanıma fırsatınız oldu mu? Küllerinden yeniden doğan Simurg’u, savaşçı Bijen’i daha önce duydunuz mu? Gelin Pers Mitolojisi’ni birlikte yakından tanıyalım. 

Pers Mitolojisi

Mitolojik hikayeler her zaman bizi derinden etkilemiştir. Sihirli bir dünya gibi adeta içine çeker bizi. Pers Mitolojisi de öyle. Bilgeliğin Tanrısı Ahura Mazda’dan, güneş Tanrısı Hvar’a hikayeleri ile başımızı döndürüyor. 

pers-mitolojisi-1

Pers Mitolojisi ile Orta Asya kültürünün benzerliği de kültürel açıdan kolaylık sağlıyor. Kültürel olarak benzerlik gösteren bu iki yaşam tarzı ibadetleri, inançları, gelenekleri ile bir elmanın iki yarısı diyebiliriz. 

Hemen hemen tüm mitolojik kahramanlarda olduğu gibi İran mitolojisini de iyi-kötü başlığı altında genel bir ayrım yapabiliriz. Bu ayrımın temelinde yatan ise Zerdüştlük inancıdır. 

Günübirlik Yurt Dışı Turları: Arabayla Günübirlik Yurt Dışında Gidebileceğiniz Yerler yazımız için tıklayın.

 

İran Mitolojisini Etkileyen Karakterler

 

  • Cemşid’in Tahta Çıktığı Gün Nevruz

Her yıl baharın gelişini kutladığımız Nevruz Bayramı’nı biliyoruz. Dilekler dilenir, adaklar adanır. Baharla birlikte yenilenmek, hayata yeniden başlamak için hayaller kurulur. 

Tıpkı Türk geleneklerinde olduğu gibi Nevruz Bayramı İran mitolojisinde de kutlanıyor. Cemşid’in tahta çıktığı gün olarak kabul ediliyor. 

  • Simurg’un Oğlu Zal

İran mitolojisinin ön plana çıkan kahramanlarından biri de Zal. Üstün güçlere sahip olan Zal, Simurg tarafından büyütülmüştür. Simurg yani namı diğer zümrüdü ankadır. Zal’ın yiğitliği tıpkı kendisi gibi oğluna da geçmiştir. Oğlu Rüstem yenilmez bir kahramandır. Hatta devlerle yaptığı savaş ile tanınır. 

  • Kahraman Bijen

Devler kahramanı Rüstem’in torunu olan Bijen, İran mitolojisinde önemli bir yere sahip. Kuyulara atılan fakat yine de pes etmeyen Bijen cesur kelimesinin ete kemiğe bürünmüş halidir.  Çah-ı bijen yani çene çukuru tabiri de Bijen’in yiğitliğinden gelir. 

Mitoloji Hikayeleri: Simurg

pers-mitolojisi

Simurg’u tanır mısınız? Kaf Dağı’nın ardındaki büyüleyici güzellik. Sizlere hikayesinden bahsedelim.

Rivayete göre Kaf Dağı’nın ardında, Bilgi Ağacı’nın dalları arasında güzeller güzeli bir kuş yaşarmış. Simurg kuşların efendisiymiş adeta. Herkes ondan akıl almaya gelirmiş. Her şeyi ona sorarlarmış. 

Fakat bir gün Simurg ortadan kaybolmuş. Her taşın altına bakmışlar, çağırmışlar ama bir türlü bulamamışlar. Bu durum diğerlerini korkutur olmuş. Günler geçmiş yine de haber gelmemiş. 

Günlerden bir gün uzak diyarların birinde Simurg’a ait bir tüy bulmuşlar. Çok sevinmişler. Bu Simurg’un yaşadığına işaretmiş. Tüm kuşlar o gün Simurg’un huzuruna çıkabilmek için toplanmış. Hepsinin dilekleri, hayalleri varmış. Hep birlikte göğe doğru uçmaya başlamışlar. 

İsteği az olanlar, dünyevi zevklerden vazgeçemeyenler gökyüzünde bir bir dökülmüşler. Kimisi “Aşk Denizi”nden geçmiş fakat “Ayrılık Vadisi”nde düşmüş. Kimisi “Hırs Ovası”nı kat etmiş, “Kıskançlık Gölü”nde boğulmuş. Böylece son vadi; yedinci vadi “Yokoluş Vadisi”nde tüm kuşlar umutlarını kaybetmiş. 

Kaf Dağı’na, Simurg’un sırrına erişebilen sadece otuz kuş kalmış. Sonra bir bakmışlar ki otuz aslında Simurg demekmiş. Yani bu kadar yol kat edip Simurg’a ulaşmayı düşünürken aslında kendilerine doğru bir yolculuğa çıkmışlar da haberleri yokmuş. 

Pers Mitolojisi Tanrı ve Tanrıçaları

pers-mitolojisi-2.jpg

Tıpkı Yunan Mitolojisi gibi Pers Mitolojisi’nde de sayısız Tanrı ve Tanrıça var. Onları özel kılan güçleri nelermiş bakalım? 

  • Ahura Mazda

Bilgelik Tanrısıdır. Yüce Tanrı Ahura Mazda tüm kainatı yaratmıştır. Dünya ve cennet onun eseridir. 

  • Allatum

Yer altı kraliçesidir. Tıpkı Divan Edebiyatı’nda yer alan Erlik Han gibi tüm kötülüklerin kaynağı Allatum’dur. 

  • Ameratat

Kelime anlamı “ölmeyen, ölümsüz” olan Ameratat, İran mitolojisinin önemli Tanrılarındandır. Aynı zamana yeryüzündeki tüm bitkilerin de koruyucusudur. 

  • Anahita

Belki de en önemli Tanrıçalardan biri diyebiliriz. Su ve bereket Tanrıçası olan Anahita adı gibi “Ana”dır. Koruyup kollar. Kadınların kahramanı ve mutlak koruyucusudur. Tıpkı Kibele gibi.

  • Asman

Asuman kökünden geldiği düşünülüyor. Haliyle kendisi Gökyüzü Tanrısı. 

  • Dahhak

Ölüm Tanrısı. Aynı zamanda yalancılık, aldatma gibi tüm kötülüklerin de sebebi Dahhak’tır. Pers mitolojisinde adını en çok duymaya alıştığımız Tanrı’dır. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle