Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Gezgin olmak mı, turist olmak mı? İşte gezgin ve turist arasındaki fark

Gezgin olmak mı, turist olmak mı? İşte gezgin ve turist arasındaki fark

Gezgin ve turist arasındaki fark nedir? Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı sorusu sıkça sorulur. Peki gezen nasıl gezmeli ki, okuyandan daha çok bilsin? Gezgin olmak mı yoksa turist olmak mı? Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizler için yola çıkmadan önce okumanız gereken bir inceleme yazdı.

Sizce turist olmak mı, gezgin olmak mı? Bir çok insan seyahate gitme planlarını yaptığında hangi sıfatla gitmek istediğini bilemez. Sonuçta ortak nokta gezmek diye düşünülür. İşte burada gezgin nedir, ne yapar? sorusuna vereceğiniz cevabın önemi doğar.

Turist olmak

Turist gezeceği rotanın halini bildiğinden, havaalanında araçla rahat bir şekilde transferini beklemeyi, kalacağı rahat derecede güzel oteli, yiyeceği damağına uygun alternatifi bol yemeği, alacağı hediyeliği ortamın neşesinde rehberin verdiği bilgilerden aydınlanmak ister, fotoğrafını çeker ve gider. Aslında rahatına düşkünlüğü tercih eder.

Gezgin olmak

Gezgin ise gittiği yerde bir turiste göre her zaman daha fazlasını görmek ister. Peki nedir gezgin ve ne yapar? Bir gezgin seyahatini nasıl planlar?

  • Gideceği rota üzerinde günlerce belki de haftalarca çalışır. Kullanacağı taşıtları, izleyeceği güzergâhı, kalacağı yeri planlar.
  • En uygun uçak biletini bulmak için havayolu şirketleri ya da hava yolu operatörleri ile neredeyse kardeştir.
  • Kalacağı yer iyi derecede bir otel yerine, bütçeyi yormaması için beleş olan couchsurfing (boş kanepe) ya da az bütçeli ama bir çok gezginin barındığı hostellerdir.
  • Yemeklerde ise yerel halkın damak tadını yakalamak, ya da marketten kendi mönüsünü yaratmakta.
  • Gezgin şehrin sabah gün doğuşunu veya batışını fotoğraflamak için en iyi konumu seçer ve bekler, anı yaşar.

  • Bir çok noktaya turist, tur otobüsleri ile yolculuk ederken gezgin başına buyruk takılmayı seçer. Pek çok gezgin gittiği noktada bir araç kiralayarak, dilediği yeri dilediği zaman içerisinde görmek için yolculuk planını kendisi yapar. Eğer siz de bir gezgin gibi hissediyorsanız yola çıkmadan önce mutlaka Yolcu360‘tan kiralık araç fiyatlarına bakmayı unutmayın.

  • Bir rehber için en iyi rehber kendidir aslında, araştırır, öğrenme kabiliyetini yöneterek keşfeder. Ülkenin tarihini, geçmişini, lezzetlerini, kültürel değerlerini araştırır ve öğrenir. Notlar alır önemini bulduğu her şeyi yazar.

Sonuçta gezgin, kendine has deneyimleri oluşması için çabalar. Keşfeder, gittiği yerin kültürel, tarihsel ve sosyal değerinin özünü öğrenmek ister. Bilir ki gezgin her yol alışında yeni ufuk doğar ve mutlu olur. Bilir gezmenin yeni mutluluklar kattığı kadar insanı  da yenilediğini..

Şimdi bir daha turist mi ya da gezgin mi diye sormak ister misiniz ? Bu soru defalarca sorulduğunda tabi ki büyük keyif duyduğum gezgin ruhunu yaşamayı seviyorum diyebiliyorum. Johnson derki “ Seyahat etmek, hayal gücümüzü dengeler ve bazı şeylerin nasıl olduğunu düşünmek yerine onu görmemizi sağlar. “..

Haydi durma al çantanı sırtına ve çık yola..Haydi yola koyul, yollar senin.

Yorum ekle