Yolcu360 Blog
christmas-market-6 (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > En Güzel Christmas Marketler: İyi 7 Christmas Market

En Güzel Christmas Marketler: İyi 7 Christmas Market

En güzel Christmas Marketler listesi ile karşınızdayız! Dünyanın birçok ülkesi Noel zamanı bambaşka bir hale bürünür. Işıklarla süslenmiş cadde ve meydanlar, ışıltılı vitrinler, rengarenk süslenmiş çam ağaçları, bol bol kırmızı ve yeşilin hakim olduğu mekanlar Noel ruhunu yansıtır. Şeker dükkanlarından yayılan tarçınlı zencefilli kurabiye kokuları ve yükselen Noel şarkıları kendinizi adeta bir masal dünyasındaymışsınız gibi hissetmenize neden olur. Christmas Marketler ise Noel ve yeni yıl ruhunu en güzel yaşayacağınız yerlerdendir. Şimdi dünyanın dört bir yanından en güzel Christmas Marketleri keşfedelim!

180 ülkede en güzel Christmas Marketler keşfedilmeyi bekliyor! Yolcu360 araç kiralama seçenekleriyle dünyanın dört bir yanında sizinle!

Christmas Market Nedir?

Özellikle Avrupa ülkelerinde Noel zamanı var olan şeylerden biri de Christmas marketleridir. Christmas pazarı ya da Noel standları olarak da bilinen bu  marketlerin ilk kez 1384 yılında Almanya’nın Bautzen şehrinde kurulduğu biliniyor. Yalnızca Avrupa’da değil dünyanın birçok ülkesinde kurulan Christmas marketleri Hz. İsa’nın doğduğu günde hediyeleşmenin diğer günlerden çok daha önemli ve özel olduğu inancıyla yaygınlaşmış ve günümüzdeki hallerine kavuşmuştur. 

Hristiyan inancında Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı Christmas 25 Aralık gününe denk geliyor. 24 Aralık ise Noel Arifesi ya da bir başka deyişle Christmas Eve olarak biliniyor. Noel marketleri işte tam da bu günden yani Noel Arifesinden yaklaşık 4 hafta öncesinde kurulmaya başlanıyor. Christmas marketlerinin kurulmaya başlandığı bu döneme Advent ismi veriliyor. Noel pazarları genellikle kasım ayının sonlarında kurulmaya başlıyor ve Noel Arifesi’ne kadar açık kalıyor. Ancak bazı ülkelerde 30-31 Aralık günlerine kadar açık kalan Noel marketleri de bulunabiliyor. 

Noel ve Noel Arifesi Hristiyanlar için oldukça önemli bir dini bayram. Bu nedenle de Noel Arifesi ve Noel günü birçok dükkan ya da mağaza kapalı oluyor. Aynı şekilde yeni yılın kutlandığı gecenin günü olan 31 Aralık günü de hemen hemen tüm mağazalar ve kafeler öğleden sonra kapanıyor. Eğer yılbaşı için yurt dışı planınız varsa bu bilgiyi de mutlaka göz önüne almalısınız. 

Noel marketleri genellikle bulundukları şehrin merkezindeki meydanlarda kuruluyor. Aynı şekilde bir kasaba ya da köyde kurulacak olan Christmas marketleri de o yerleşim yerinin an meydanında yer alıyor. Bu marketlerde genellikle Noel’e özgü yiyecek ve içecekler, hediyelik eşyalar ve süslemeler satılıyor. Her Christmas marketinin ise belirli ziyaret saatleri bulunuyor. Şimdi hep birlikte Avrupa’nın en güzel Christmas marketleri hangileriymiş birlikte bakalım.

  • Basilica Christmas Market –  Budapeşte / Macaristan

christmas-market.jpg

En güzel Christmas marketleri listemizin ilk sırasında 2022 yılında ikinci kez Avrupa’nın en iyi Noel pazarı seçilmiş olan Basilica Noel Pazarı var. Bu Noel pazarı Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin en büyük kiliselerinden biri olan St. Stephen Bazilikası önünde kuruluyor. Muhteşem bir Noel atmosferine sahip olan alanda geniş bir buz pisti de yer alıyor. Her yıl birbirinden farklı ışık gösterilerinin, açık hava konserlerinin ve müzikallerin düzenlendiği pazarda yüzlerce farklı tezgah bulunuyor. Bu tezgahlarda el işleri, ev yapımı yiyecekler ve birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Basilica Noel Pazarı’nı ziyaret ettiğinizde sadece Noel zamanına özgü yapılan ve geleneksel bir Macar şekerlemesi olan “Szaloncukor”u mutlaka denemelisiniz. Bu şekerlemeyi tatil dönüşünde sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz. Yine yerel lezzetlerden olan, üst üste konulmuş minik keklerden oluşan “Kurtoskalacs” tatlısını ve geleneksel bir pişi olan “Langos”u yemeden bu pazardan ayrılmamalısınız.

  • Old Town Square Christmas Market – Prag / Çekya

christmas-market-.jpg

Barok ve gotik mimarisi ile büyüleyici bir şehir olan Prag Noel zamanında da oldukça büyüleyici bir atmosfere bürünüyor. Şehrin birçok yerinde Noel marketleri kuruluyor olsa da bu marketlerden en ünlüsü, şehrin kalbinde yer alan Astronomik Saat Kulesi’nin hemen yanında kurulan Old Town Square Christmas Market. Marketin etrafında yer alan Orta Çağ’dan kalma evler kurulan 25 metrelik dev yılbaşı ağacı ile birleştiğinde adeta filmlerden fırlamış bir manzara ortaya çıkarıyor. Ahşap tezgahlarda yer alan el işlemeli masa örtülerinden geleneksel Çek çalgılarına zencefilli bisküvilerden sıcak şaraplara kadar birçok ürünü bulabileceğiniz Old Town Square Christmas Market’te Prag sokak lezzetlerinden biri olan geleneksel Çek sosislerini ve Tredelnik tatlısını da mutlaka denemelisiniz. 

  • Wiener Christmas Market – Viyana / Avusturya

christmas-market-1.jpg

Tuna Nehri’nin ikiye böldüğü Viyana, Barok tarzının ağır bastığı mimarisi, zengin kültürel yapısı ve romantik atmosferi ile birçok kişiyi kendisine çekmeyi başarmış bir şehir. Noel zamanında da bu büyülü atmosferi sürdüren Viyana’da birçok Noel marketi kuruluyor. Wiener Christmas Market ise bunların içerisindeki en popüler olanı. Hem çocuklara hem de ailelere yönelik etkinlikleri ile ön plana çıkan Wiener Christmas Market içerisinde geleneksel kıyafetler giyen sokak sanatçıları, korolar, eğlence programları ve sokak tiyatroları da yer alıyor. 3 bin metrekarelik bir buz pistinin de yer aldığı alanın etrafındaki Habsburg Sarayı ise pazarı çok daha etkileyici bir hale getiriyor. Wiener Christmas Market’e gittiğinizde mutlaka taze pişmiş “Pretzel”leri tatmalısınız. Atn zamanda şehrin eski ve dar sokaklarına kadar uzanan tezgahlarda el yapımı sabunlara, parfümlere ve diğer hediyelik eşyalara da mutlaka göz atmalısınız. 

  • Red Square Christmas Market – Moskova / Rusya

christmas-market-2.jpg

Avrupa dışındaki ülkelerde de Noel heyecanı oldukça coşkulu bir şekilde yaşanıyor. Bu ülkelerden biri de Rusya. Moskova’nın en ünlü meydanı olan, Kremlin Sarayı ve St. Basil Katedrali’nin de bulunduğu Kızıl Meydan’da kurulan Red Square Christmas Market her yıl büyük bir ilgi görüyor. Sabahın erken saatlerinde açılan tezgahlarda antika hediyelik eşyalardan el işi sanat süslemelerine kadar birçok farklı hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu tezgahlarda size farklı likör çeşitleri ikram eden satıcılarla da karşılaşabilirsiniz. Red Square Christmas Market’i ziyaret ettiğinizde Rusya’ya özgü “Ghzel” seramiklerini de mutlaka incelemenizi öneririz.

  • Charlottenburg Palace Christmas Market – Berlin / Almanya

christmas-market-3.jpg

Noel pazarlarının ilk kurulmaya başlandığı ülke olan Almanya da elbette ki en iyi Christmas marketlerin kurulduğu ülkelerden biri. Berlin’in en büyük sarayı olarak bilinen Charlottenburg Sarayı’nın bulunduğu meydanda kurulan Charlottenburg Palace Christmas Market belki de Noel pazarları içerisinde en etkileyici ve nostaljik olanı. Pazarı çevreleyen barok ve rokoko tarzı mimariye sahip binalarla birleşen ışıklandırmalar ve meydanın hemen yanındaki portakal bahçesi Charlottenburg Palace Christmas Market’in adeta masallardan çıkmış gibi görünmesine neden oluyor. Marketin içerisinde yer alan yüzlerce tezgahta yılbaşı dekorları, küçük çam ağaçları ve ahşap oyuncaklar gibi birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Küçük bir lunaparkı ve panayır alanını da içerisinde bulunduran bu pazarda “Gluhwein” isimli klasik Alman sıcak şarabını da denemelisiniz. 

  • Place Kleber Christmas Market – Strazburg / Fransa

christmas-market-4.jpg

En güzel Christmas market listesinde elbette “Noel’in Başkenti” unvanına sahip olan Strazburg’da yer alıyor. Kleben Meydanı’nda kurulan Place Kleber Christmas Market yalnızca Noel Arifesi’ne kadar değil yeni yılın ilk günlerine kadar açık kalıyor. 35 metre yüksekliğinde bir Noel ağacına sahip olan ve binlerce yılbaşı süslemesi ve ışıklandırma ile kaplanan pazar alanı birbirinden eğlenceli anlara ev sahipliği yapıyor. Eskiden kalma bir gelenek olan Noel ağacı altına evsizler için hediye bırakma, bugün yine ağacın yanında kurulan Paylaşım Panayırı’nda ihtiyaç sahiplerine bağışlanmak için yerel ürün satışları ile devam ediyor. 

  • Fira de Santa Llucia Christmas Market – Barselona / İspanya

christmas-market-5

En güzel Christmas Marketler listesindeki Barselona Katedrali’nin önünde 1786 yılından beri her yıl kurulan Fira de Santa Llucia Christmas Market oldukça hareketli ve eğlenceli. Tüm İspanya’nın en ünlü Noel pazarı olan Fira de Santa Llucia’da kesinlikle meşhur bir İspanyol tatlısı olan “churros”u ve lezzetli “tapas”ları denemelisiniz. Aynı zamanda flamenko konserleri ve hokkabaz gösterilerini de mutlaka görmelisiniz. Fira de Santa Llucia’da el işi sanat eserleri, yeni yıl süslemeleri ve ikinci el eşyaları da bulabilirsiniz. 

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle