Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Emniyet kemerinin bilinmeyen hikayesi

Emniyet kemerinin bilinmeyen hikayesi

Emniyet kemeri denince herkesin aklına sürücü ve yolcu emniyeti gelir. Fakat emniyet kemerleri sizce ülkemizde ne zamandan beri bir zorunluluk biliyor muydunuz? Emniyet kemeri hakkındaki bu yazımızın sonunda bunun cevabını öğreneceksiniz ancak biz öncelikle size emniyet kemerinin bilinmeyen hikayesini anlatalım istedik…

Kim buldu bu emniyet kemerini?

Arabalar hayatımıza girdikten sizce ne kadar bir süre sonra emniyet kemeri icat edilmiştir? Evet belki uzun yıllar kimse kullanmadı ama emniyet kemerleri otomotiv dünyasına ilk olarak 1903 yılında girmiş! Gustave Liebau adında Fransız bir mucit, arabalarla yapılabilecek kazalarda insanların zarar görmesini nasıl engelleyebileceğini düşünerek emniyet kemeri fikrini ortaya atmış. Hatta atmakla kalmamış bizzat uygulamış. Fakat her ne kadar başarılı prototipler geliştirse de, ortaya koyduğu fikir otomotiv firmaları tarafından maliyetli olduğu gerekçesiyle kabul görmemiş.

Emniyet kemeri hayatımıza nasıl girdi?

1930’lu yıllarda ise pek çok doktor araçlarına emniyet kemeri taktırmaya başlamış ve Colorado Eyaleti Tıp Birliği 1953 yılında tüm otomobillerde emniyet kemerinin kullanılması için bir bildiri yayımlamış. İki sene sonra Kaliforniya Araç Kanunu, araç kullanmak için emniyet kemeri takmayı zorunlu kılarak geri dönülmez o süreci başlatmış. Bunun üzerine 1956’da Volvo firması, iki noktalı çapraz emniyet kemerini aksesuar olarak piyasaya sürmüş ve Chrysler, Ford gibi markalar da bu yeni akımı takip etmişler.

1957’de Volvo iki noktalı çapraz emniyet kemerine kilit eklemiş. 1958’de ise İsveç’teki Volvo fabrikasında mühendis olarak çalışan Nils Bohlin, üç noktalı emniyet kemeri olarak bilinen sistemin patentini alarak,  Gustave Liebau’nun yapamadığını yapmış. 1959’da Bohlin’in bu kemeri standart olarak piyasaya sürülmüş. New York’ta ise emniyet kemeri maliyetli bulunup kullanımı reddedilse de, insan hayatının “daha pahalı” olduğunu anlaşılıp 1960 yılında emniyet kemeri kullanımı zorunluluk haline getirilmiş.

1960’lı yıllarda gelişimini sürdüren emniyet kemeri, bu dönemde standartlarına kavuşmuş ve arka koltukta emniyet kemeri kullanımı da yine bu yıllarda başlamış.

Türkiye’de emniyet kemeri kullanımı

Ülkemizde insan hayatına verilen değer elbette düşük değil ancak ne yazık ki emniyet kemeri kullanımında 1980’lere gelindiğinde bile büyük oranlar sağlanamadığı gibi yasal düzenlemeler de yapılmamıştı. Türkiye’de emniyet kemerine ilişkin ilk karar ancak 1992’de alınabildi. Ancak bu karar sadece ön koltukta oturan yolcuyu ve şoförü bağlar nitelikteydi. Arka koltukta emniyet kemeri kullanımına ise ancak 1995’te yasalarla uyum sağlanabildi.

Ülkemizde hala emniyet kemeri kullanımı can sağlığını korumaya yeterli çoğunlukta değil. Pek çok şoför çeşitli bahanelere sığınarak emniyet kemeri kullanmayı reddediyor. İşin acı tarafı teknoloji gelişip emniyet kemeri uyarı sistemleriyle yolcuların can güvenliği sağlanmaya çalışılsa da, sürücüler teknolojiyi kandıracak yöntemler geliştirmekten geri kalmıyorlar. Sahte emniyet kemeri tokası kullanmak, kemeri koltuğun arkasından geçirip bağlamak sıkça başvurulan yöntemlerden…

Yolcu360 olarak tüm yolculuklarınızda emniyet kemeri kullanmanızın gerektiğinin altını çiziyoruz. Trafik kuralları sadece ışık ve levhalardan ibaret değildir. Emniyet kemeri kullanımı da yine trafik kurallarının içerisindedir. Üstelik sizi hayata en çok bağlayan kural olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Yorum ekle