Yolcu360 Blog
kor-nokta-algilama
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kör Nokta Uyarı Sistemi nedir ne işe yarar? Yeni nesil araç teknolojileri arasında ya da yeni araç donanım paketlerinde mutlaka sunulan Kör Nokta Uyarı Sistemi ne işe yarar konusunu araştırdık. Alacağınız araçta Kör Nokta Uyarı Sistemi olması gerekli mi sorusuna yanıt aradık.

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Son 20 yılda teknolojinin hızlı bir şekilde gelişme göstermesi ile pek çok alanda karşımıza çıkan yenilikler ve hayatımızı kolaylaştıran çözümler, otomotiv sektöründe de sık kullanılır durumda. Araç ve insan güvenliği konusunda bir hayli fazla artılara sahip olan sektörün son yıllardaki en önemli uygulamalarından biri de Kör Nokta Uyarı Sistemi. EuroNCAP kriterleri içinde de önemli bir yere sahip olan Kör Nokta Uyarı Sistemi hakkında farklı görüşler de var. Peki, gerçekten Kör Nokta Uyarı Sistemi nedir?

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nasıl Çalışıyor
Kör Nokta Uyarı Sistemi Nasıl Çalışıyor

Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir?

Kör Nokta Uyarı Sistemini (Blind Spot Detection) anlatmak için öncelikle kör noktayı tanımlamak daha doğru olur. Otoyolda hareket halindeyken belirli bir uzaklıkta arkadan gelen araçları görmek dikiz aynası ve dış aynalar ile mümkündür. Fakat bir noktada özellikle de sollama yaparken tam arkadaki ya da bir yandaki aracı aynalar ile görmek mümkün değildir. İşte, diğer araç ya da cisimin aynalarda görülemediği yere kör nokta denir. Bu konu yani Kör Nokta Uyarı Sistemi tamamen optik bilimi ile ilgilidir. Epeyce de bir fizik ve optik bilgisi gerektirir. Anlaşılması zor hesaplamalarla kör nokta hesaplanır.

Kör Nokta Uyarı Sistemi Ne İşe Yarar?

Kör Nokta Uyarı Sistemi, aynalar yardımıyla arkadaki ya da yan arkadaki cisim veya aracı göremediğiniz anlardaki güvenlik açığını kapatmak için geliştirilmiş bir sistemdir. Aynalarda göremediğiniz araç ya da cisim radar, sensör veya kamera sistemiyle araç tarafından algılanarak size uyarı verilir. Şerit değiştirme sırasında oluşan kazaların neredeyse tamamı bu kör nokta sorunundan kaynaklandığı için geliştirilmiş olan sistemin kullanılmaya başladığı günden bu yana pek çok kazayı önlediği saptanmış.

Kör Nokta Uyarı Sistemi Kazaları %70 Azaltmış!

Otoyollarda pek çok hayatın tehlikeden dönmesini sağlayan sistem, ilk kez 2003 yılında Volvo tarafından geliştirilmiş. Motosiklet ve bisiklet gibi ince yapılı araçları bile kolaylıkla algılayabilen sistemin geliştirilmiş olmasının faydaları son 10 yıl istatistiklerine bakıldığında açıkça görülüyor. Kullanılmaya başlandığı andan itibaren %70’lere varan bir kaza oranı azalması sağlayan sistem için Volvo’ya ve sistem geliştiricilerine teşekkür borçluyuz.

Kör Nokta Uyarı Sisteminin Önemi

Sistemin önemini anlamak için kör noktanın insan hatası ile oluşmadığını ve bu nedenle de sürücünün bilgi, birikimden faydalanarak aşabileceği bir durum olmadığını kabul etmek gerekiyor. İstediğiniz kadar araç kullanma konusunda kabiliyetli, deneyimli ve usta olun, göremediğiniz bir noktadan yaklaşan araç ya da cisimlere karşı yapabileceğiniz pek bir şey yok! Sistem, bu sorunu ortadan kaldırmak üzerine kurulu olduğundan dolayı, araçlarda sürücü dışı sorunların en büyüklerinden birini ekarte etme konusunda da oldukça başarılı.

Euro NCAP’te Kör Nokta Uyarı Sistemi

Sistemin önemi ve uygulamalarının başarılı olması elbette Euro NCAP’in de bu konuyu kriterleri içerisine almasını sağlamış. Euro NCAP Advanced Systems kategorisinde değerlendirilen Kör Nokta Uyarı Sistemi için NCAP içerisinde özel bir önem ve yer taşıdığını belirtmek yanlış olmaz.

Araç Kiralamada Güvenlik Donanımı

Yeni bir araç alırken mutlaka donanıma bakarız. Kimse bomboş bir otomobil satın almak istemez. Pek çok donanım detayı, güvenlik ya da konfor bazen de performans için önemli artılar sunabilir. Başka bir deyişle, donanım paketlerine ve opsiyonel paketlere boşuna onlarca para ödenmiyor. Kiralık araçlarda da donanım sorgulaması yapmak mümkün. Araç kiralama yaparken ilgili rent a car ofisine söz konusu aracın güvenlik, performans, tasarruf ya da konfor konusunda sunduğu donanım ve özellikleri sorabilirsiniz. Benzer şekilde özellikle istediğiniz bir donanım varsa buna uygun bir araç kiralaması yapabilirsiniz.

 

Yorum ekle