Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Elazığ Gezi Rehberi / Elazığ Yemekleri / Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ Gezi Rehberi / Elazığ Yemekleri / Elazığ’da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin dördüncü büyük ili olan Elazığ; tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biri. Köklü tarihi sayesinde Elazığ’da tarihi yapılar oldukça fazla. Elazığ kayak merkezi gibi birçok turistik nokta da burada yer alıyor. Peki Elazığ’da gezilecek yerler nereleri? Elazığ mutfağı nasıl lezzetler barındırıyor? Elazığ’a nasıl gidilir ve Elazığ araç kiralama gibi Elazığ tarihi ve Elazığ hakkında bilgileri bu yazımızda sizler için bir araya getirdik.

Elazığ Hakkında Bilgi

Elazığ birbirinden güzel doğal alanı ve tarihi yapılarıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin büyük ve gelişmiş şehirlerinden biri. Elazığ ilçeleri 11 tane olmakla beraber 534 köyü bulunuyor. Geçmişte ise birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının sebebi ise Mezopotamya’yı Anadolu’ya bağlayan kervan yollarının üzerinde yer alması. Ayrıca Elazığlılar genellikle birbirlerine ağabey ve kardeş anlamına gelen ‘gakgoş’ olarak hitap ederler.


Elazığ’da Gezilecek Yerler

Elazığ camiileri, şifalı sularıyla kaplıcaları ve birbirinden tarihi yapısıyla Doğu Anadolu’nun incisi… Elazığ turizm açısından her geçen gün gelişiyor. Gelenek görenekleriyle dikkat çekerken Elazığ yemekleri de bu şehre gitmek için yeterli sebeplerden biri. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Harput Kalesi, Harput Ulu Camii, Meryem Ana Kilisesi, Mansur Baba Türbesi, Elazığ Kapalıçarşı gibi tarihi yapılar Elazığ’da görülecek yerler. Bunların dışında; Buzluk Mağarası, Hazar Gölü, Çirçir Şelalesi ve Hazarbaba Kayak Merkezi gibi doğal güzellikler de bulunuyor.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Keban Barajı ve Karakaya Baraj çalışmalarında milattan önceki döneme ait çıkarılmış olan arkeolojik eserler bulunuyor. Müze; sikke salonu, halı kilim galerisi ve etnografya olarak üç bölümden oluşur. 15 bin 238 adet arkeolojik eserin bulunduğu müzede; 5 bin 310 adet etnografik, 10 bin 887 adet sikke olmak üzere toplam 31 bin 435 adet eser yer alır. Tarihe ışık tutan bu müzeyi Elazığ’da gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.
Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Ziyaret Saatleri: 08:00-17:00
Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Tatil Günleri: Pazartesi
Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz.

Harput Kalesi

Urartular tarafından MÖ 8. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Harput kalesi konumu itibariyle tüm şehri görebileceğiniz bir yerdedir. Hem bu manzarası hem de eşsiz bir tarihi yapı olma özelliğiyle Elazığ’da mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bir diğer adı ise Süt kalesi’dir. Rivayetlere göre yapımında su yerine süt kullanılmıştır. Elazığ araç kiralama yaparak yaklaşık 10 dakikada kaleye ulaşabilirsiniz.

Harput Ulu Camii

1156-1157 tarihinde yapıldığı tahmin edilen Harput Ulu Camii Harputlu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’daki en eski Türk camileri arasında yer alan Harput Ulu Camii günümüzde halen ibadete açık. İç avlu, son cemaat yeri ve iç cami olarak bölümden meydana gelir. Mimari yapısı dikdörtgen planlıdır. Duvarları moloz taşları ile, kubbe kemerler ile minare ise tuğladan yapılmıştır. Giriş kapı üstünde vergi kitabesi bulunmaktadır. Elazığ’a 29 km uzaklıkta olan Camiiye 40 dakikada Elazığ araç kiralama yaparak gidebilir, gün içinde gidip gezebilir ve sonra şehre kolay ve konforlu dönebilirsiniz.

Elazığ Kayak Merkezi / Hazarbaba Kayak Merkezi

Elazığ’ın 2.347 metre yüksekliğindeki Hazarbaba  dağında  bulunan  Hazarbaba  Kayak  Merkezi, 1850 m rakımla şahane bir kış turizmi merkezi. Elazığ Kayak merkezi; kış sporuna uygun modern pisti ve cafe gibi imkanlarla eşsiz bir kış tatili vadediyor. Elazığ Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile havalimanından yarım saatte ulaşabilirsiniz. Elazığ uçak bileti baktıktan sonra yolcu360.com’a girerek uygun kiralık aracı kiralayın ve tatilin tadını çıkarın.

Elazığ’da Ne Yenir?

Elazığ yemekleri birbirinden farklı tarif ve sunumla dikkat çekiyor. Elazığ yemekleri denince en ünlüleri arasında cevizli sucuk olarak bilinen Orcik, ince yufkalarla yapılan Kömbet gibi lezzetler karşımıza çıkıyor. Soğuk ayran aşı olarak bilinen Harput çorbası; ceviz ve kıymayla hazırlanan İçli köfte, sarımsaklı yoğurtla servis edilen Sırın, Lobik çorbası, küncülü köfte, kibe dolması, meşhur Harput köftesi, Patile ve baklavaya takip Dolange. Bu tatlardan dilediğinizi denedikten sonra menengiç kahvesi olarak bildiğimiz Elazığ’da çedene kahvesi olarak anılan leziz kahveyi deneyebilirsiniz. Dilerseniz Elazığ’a gittiğinizde gezinize öncelikle bu lezzetleri tadarak başlayabilirsiniz.

Elazığ’a Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan araçla gidecekleri 14 saatlik bir yol bekliyor. Dilerseniz İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile dilerseniz direkt İstanbul araç kiralama yaparak gidebilirsiniz. Ankara’dan gidecekler için yolculuk 9 saat sürüyor. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama yaparak Elazığ’a ulaşabilirsiniz. Diyarbakır Elazığ arası araçla 2 saat. Diyarbakır Havalimanı araç kiralama veya Diyarbakır araç kiralama yaparak 2 saatin sonunda ulaşabilirsiniz. Malatya’dan da 1,5 saat süren Elazığ’a Malatya araç kiralama yaparak konforla gidebilirsiniz.

Yorum ekle