Seyahat ederken önemli noktaları gözden kaçırmamak gerekir. Alınan önlemler, emniyet ve keyifli bir sürüş için oldukça önemlidir. Mevsimlerden kış geldiğinde ise bu dikkat edilecek noktalar daha fazladır. Özellikle araçların yol tutuşu için lastik konusunda dikkatli olmak gerekir. Gelin kış mevsiminde lastik basıncı konusunu detaylı inceleyelim.
İçindekiler
Birçok sürücü kış lastiği kullanarak gerekli önlemi aldığını düşür. Oysaki daha ayrıntılı bir yaklaşımda bulunmak gerekir. Kış lastiğini kesinlikle kullanmak çok önemli olsa da lastik basıncı da en az kış lastiğinin kendisi kadar önemlidir. Doğru lastik basıncı sağlanmadığında kış lastiğinden istenilen verimi almak mümkün olmayabilir. Bu durum sürüş emniyetine ve konforuna direkt olarak etki eder.
Temel fizik kurallarına göre gazların basıncı sıcaklığa bağlı olarak değişir. Yaz ve kış mevsimleri arasında da oldukça fazla sıcaklık farklı vardır. Soğuyan havalara karşı lastik basıncının da güncellenmesinin gerekmesi bu sebeple olağandır. Ancak hangi lastik için hangi basıncın uygun olduğuna da dikkat etmek gerekir. Her araç için uygun basınç değerleri aracın iç kısımlarında veya kullanma kılavuzunda bulunur. Buralarda yazan değerler referans alarak ilerlediğinizde sorunsuz bir sürüş elde edebilirsiniz.
Kış Mevsiminin Lastik Basıncına Etkisi
Lastik basıncı havaların soğumasıyla birlikte düşer. Bu sebeple lastiklerin olağan basıncından daha yüksek değerde kullanmak gerekebilir. Kışlık lastik basıncı için bu değer ortalama olarak 0.2 bar değerinde bir ekleme olarak karşımıza çıkar. Ancak yine de aracın durumuna göre uzmanların görüşünü almak en etkili sonuca ulaşmanızı sağlar. Böylece lastik basıncınızı güncelleyerek uygun bir değer elde edersiniz. Sürüş konforunuza belirgin bir şekilde etki edecek bir değer olduğunda daha emniyetli bir seçim olur.
Lastik Basıncını Etkileyen Diğer Faktörler
Kışın araba sürmeden önce dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelen lastik basıncınız aynı zamanda yüksek yerlere seyahat ederken de gözden geçirmeniz gereken değerlerden biridir. Hava basıncı yükseklere çıkıldıkça değiştiği için bu durum lastiklere direkt olarak etki eder. Bu sebeple böyle durumlarda lastik basıncına dikkat etmek gerekir.
Lastik Basıncı Nasıl Ölçülür?
Lastik basıncını ölçmek için izlenecek en basit yollardan biri benzin istasyonlarında bulunan hava cihazlarıdır. Bu istasyonlar ücretsiz bir şekilde lastiğinizin hava durumunu gözlemlemenize olanak sağlar. Aynı zamanda düşük lastik basıncını istediğiniz değere bu noktalarda kolaylıkla yükseltebilirsiniz. Cihazın ucunu lastik üzerindeki çıkıntılı noktaya uygun şekilde yerleştirdikten sonra ekranda bir değer görünür. Bu değer lastiğinizin anlık basınç değerini gösterir. Sonrasında cihaz üzerinde bulunan yükseltme tuşuyla istediğiniz değeri seçtikten sonra lastik basıncınızı güncelleyebilirsiniz. Oldukça kolay ve pratik olan bu yöntem için gerekirse ilk seferde yardım da isteyebilirsiniz. Ancak kendi başınıza da kolaylıkla halledebileceğiniz bir işlem olduğunu da bilmelisiniz.
Lastik Basıncı Hangi Sıklıkta Ölçülmeli?
Lastik basıncı ölçmek için belirli bir zaman dilimi vermek doğru olmayabilir. Bu aracın kullanım şartlarına ve zaman aralığına göre değişkenlik gösterir. Eğer gün içinde sürekli aktif kullanılan bir araca sahipseniz haftada bir veya iki haftada bir şeklinde lastik basınçlarınızı kontrol edebilirsiniz. Bunun dışında en azından ayda bir kere ölçüm yapmayı ihmal etmemek gerekir. Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, öncesinde mutlaka lastik basıncını ölçmeniz gerekir. Aynı zamanda yolculuk sonrasında da lastik basıncına bakmanız faydalı olur. Bunun için aracın biraz dinlenmesini bekledikten sonra gerekli ölçümü gerçekleştirebilirsiniz.
Bazı araçlarda otomatik lastik basıncını ölçen bir sistem bulunur. Bu sistem elektronik bir devreyle lastik basınçlarını kontrol eder. Eğer olması gerekenden farklı bir durum varsa gösterge panelinden bildirir. Bu tip araçlarda bile belirli aralıklarla manuel ölçüm almanız sizin yararınıza olur. Böylece sürüş güvenliğinizi de garanti altına almış olursunuz.
Araç Kullanırken Kışın Alınması Gereken Diğer Tedbirler
Araç lastik basıncı kadar önemli olan bazı diğer noktaları da bilmeniz önemlidir. Özellikle havaların eksi derecelere düşmesiyle birlikte aracın çalışma düzeninin bozulmaması için ek önlemler almak gerekir. Bunlardan birisi de antifriz kullanımıdır. Suyun donma derecesinin altında seyreden sıcaklık değerleri için bu önlem oldukça önemlidir. Aracın sıvı aksamlarının rutin bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için donmasını önlemek gerekir. Bunun için en etkili yöntem ise antifriz kullanmaktır. Motor suyu için her aracın uygun bir antifriz çeşidi ile desteklenmesi gerekir.
Antifriz kullanımı cam silecek suyu için de çok önemlidir. Görüş açısını en belirgin haliyle sağlamak için cam temizliği hayati önem taşır. Su temelinde çalışan bir sistem olduğu için de donma derecesinin altında sileceklerin çalışmasının durması kaçınılmaz olur. Bu sebeple sisteme eklenecek antifrizler sayesinde sıkıntısız bir sürüş elde edebilirsiniz.
Aracınız içinde acil durumlar için kullanabileceğiniz bazı ekipmanlarında bulunmasına özen göstermelisiniz. Örneğin buz kazımak için küçük bir aparat kısa sürede buz derdinden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda lastiklerinizin aşırı kara batması durumunda ihtiyaç duyabileceğiniz bir kürek yolda uzun süre uğraşmadan kurtulmanızı sağlayabilir. Bir fırça yardımıyla da yola çıkmadan araç üzerindeki fazla karı temizleyebilirsiniz. Bu sebeple küçük bir fırça ihtiyacınız da olabilir.
Kışın lastik basıncı için doğru ayarı yaparak güvenli sürüş için önemli bir adım atabilirsiniz. Hem aracınızın performansı hem de güvenli sürüşe doğrudan etki eden lastik basıncı için kış ayarı mutlaka yapılmalı. Ayrıca doğru lastik basıncı, yakıt tüketimini de etkiliyor.
Lastik Hava Basıncı Tablosu
Kışın lastik basıncı konusunu biraz açarsak; kış mevsiminde sıcak gaz genleştiğinden soğuk gaz sıkışır. Bu sebeple de kış mevsiminde lastik hava basıncı yavaşlar. Kışın lastik hava basıncı kaç olmalı sorusuna tam cevap verebilmek için aracın lastik ebadı, yük değeri ve ön arka lastik olması gibi detaylara bakmamız gerekecektir. Kışın lastik havası aracınıza uygun mu diye kontrol etmek için lastik hava basıncı tablosu size yardımcı olacaktır.
Lastik Basınç Ölçer
Kışın lastik basıncı ölçmek için en uygun araç olan lastik basınç ölçer ile lastik basıncınızı ölçerek kaç olduğunu öğrenebilirsiniz. Lastik basınç ölçer kullanmadan önce en doğru lastik basıncı analizi için lastiklerin soğuk olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kalem görünümlü lastik basınç ölçer olduğu gibi dijital göstergesi bulunan daha büyük lastik basınç ölçerler de bulabilirsiniz. Özellikle uzun yola çıkmadan önce lastik basınç ölçer kullanarak aracınızın lastik basıncını kontrol etmelisiniz.
Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Sürücüler için hayati bilgiler teşekkürler
Çok faydalı bilgiler Herkes bu bilgiler ışığında tedbirini alırsa yolculuklar keyifli olur Teşekkürler
Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine çok sevindik! Güvenli, konforlu ve trafiksiz yolculuklar dileriz 🙂