Yolcu360 Blog
arac-yangin-sondurme-tupu-3.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Araç Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır? Yangın Tüpü Çeşitleri Nelerdir?

Araç Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır? Yangın Tüpü Çeşitleri Nelerdir?

İş yerlerinde, araçlarda ve evlerde meydana gelen yangınlara anında müdahale etmek, yaşanacak birçok felaketin önüne geçer. Yangınlara müdahale eden birçok sistem bulunsa da geçmişte ve günümüzde en sık kullanılan ürünlerden biri olan yangın tüpleri, kullanım kolaylıkları ve az maliyetli olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. İster ticari araçlar olsun ister şahsi araçlar olsun, hepsinde yangın riski vardır ve bu duruma karşı önlem almak gerekir. Oto gaz dönüşümü yapan araçlarda son yıllarda görülen yangın vakalarının araç söndürme sistemlerinin önemi konusunda fikir verdiğini görebilirsiniz. Ayrıca yolcu veya yük taşıyan büyük otobüs, kamyon ve tırlarda da balataların aşırı ısınması veya çeşitli motor problemlerinden dolayı araçların yandığını hem şoförlerin hem de yolcuların sağlığının tehlikeye girdiğini görebiliyoruz. Peki araç yangın söndürme tüpü nasıl kullanılıyor? Nelere dikkat edilmelidir? Araç yangın söndürme tüpü çeşitleri nelerdir?

arac-yangin-sondurme-tupu.jpg

 Aracınızda aniden çıkacak bir yangında pratik şekilde ulaşabileceğiniz ve kullanabileceğiniz yangın söndürme tüpü, yıllık veya iki yıllık yapılan muayenelerde de mutlaka bakılan ve varlığı sorgulanan unsurlardan biridir. Bunu yasal zorunluluk olduğu için değil aracınızı yangından korumak için bulundurmalısınız.

Araç yangın söndürme tüpü farklı özellikteki araçlar için farklı boyutlarda olmaktadır. Küçük hususi kullanılan araçlar farklı, minibüs ve otobüs gibi kısa veya uzun yol yolcu taşımacılığı yapan araçların farklı, tır, kamyon ve diğer panelvan araçların yangın söndürme tüplerinin ebatları farklı olmaktadır. Korunacak aracın yakıt cinsi, taşıdığı yükün türü gibi kriterler yangın söndürme tüpünün içeriğini de ağırlığını da değiştirmektedir. Bunun sürücüler ve araç sahipleri tarafından bilinmesi birçok zararın önüne geçilmesi için önemlidir.

Yangın anında acil şekilde yangın söndürme tüpünün anahtarının açılıp alevlerin üzerine püskürtülmesi elzemdir. Bunun için hem yangın söndürme tüpünün sağlıklı ve basınçlı şekilde hazır halde olması hem de kullanıcının deneyimli olması gerekir. Bunun için de yangın söndürme tüpünün kullanımı ile ilgili dolum yapan firmadan eğitim anlamında yardım talep edebilirsiniz. Böylece acil durumlar için siz de hazır olmuş olursunuz.

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

Bir anlık dikkatsizlik sonucu veya doğal nedenlerle meydana gelen yangınlar, birçok kişinin hayatını riske atmaktadır. Farklı nedenlerden dolayı oluşan bu afetler, insanlara maddi ve manevi anlamda birçok zarar verir. Yangınlara zamanında müdahale edilmesi ise bu zararları en az seviyeye indirger.

arac-yangin-sondurme-tupu-1.jpg

Yangın detektörleri ve söndürücüleri, olaya anında müdahale edilmesini sağlayan unsurlardır. Ancak bu ürünler, teknolojik birer alet oldukları için yangını belli bir duman seviyesinden sonra algılarlar. Yangın gerçekleşir gerçekleşmez müdahale edebilmek adına yangın tüpü kullanımı son derece önemlidir. Yangın tüpü dendiğinde akla ilk gelen soru ‘’Yangın tüpü nasıl kullanılır?’’ olmaktadır.

Farklı kullanım alanlarına sahip yangın tüpü çeşitleri olsa da bu ürünlerin kullanımı temelde aynıdır. Her ne kadar fazla olursa olsun, bu ürünler altı temel bölümden meydana gelirler.

Yangın Tüpünün Bölümleri

Basınç saati: Yangın tüpü çeşitlerinin hepsinde bulunan ve son derece önemli bir unsur olan basınç saati, ürünün yeterli basınca sahip olup olmadığı gösterir. 

 Pim: Yangın tüpü çeşitlerinde bulunan ve hayati önemi olan kısımdır. Bu kısım, çekilip çıkarıldıktan sonra ürün kullanıma hazır hale gelir. Pimin, ürünlerin kullanılmadığı zaman dilimlerinde ürüne takılması ise meydana gelebilecek olan başka kazaların önlenmesi açısından önemlidir.

Hortum: Yangın tüpünün içerisinde bulunan maddenin ateşin kaynağına uygulanmasını sağlar. Hortumun bir ucu yangın tüpüne, diğer ucu da hortum başına bağlıdır. 

Hortum başı: Yangın tüpü içerisinde bulunan söndürücüyü daha etkili bir şekilde hedefe yöneltir..

Yangın tüpü çeşitlerinin tamamında bulunan son iki unsur ise etiketlerdir. Bu etiketlerden biri, ürünün hangi sınıfta olduğunu, diğeri ise son kullanma tarihini gösterir. Bu noktada önemle belirtilmesi gerekir ki yangın tüpü çeşitlerinden hangisi kullanıyor olursanız olun, ürünün son kullanma tarihini geçmemiş olduğundan emin olmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş olan ve kontrolleri yapılmayan ürünler, hayatınızı daha büyük bir risk altına atar.

Tüm yangın tüpü çeşitlerinde bulunan kısımları anladıktan sonra kullanımını çözmek son derece basit olacaktır. Çünkü bu ürünlerin çalışma prensipleri oldukça basittir. Yangın tüpleri; A, B ve C tipi yangınlarda kullanılan ürünler olarak sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıflardaki ürünlerin kullanım alanları farklıdır. Ürünle beraber size ulaşan yangın tüpü kullanma talimatının içinde, ürünlere özel kullanım şekilleri detaylı bir biçimde anlatılmaktadır

Yangın Tüpü Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

arac-yangin-sondurme-tupu-2.jpg

  • Yangın tüpü kullanımında ilk dikkat etmeniz gereken konu, yangını söndürürken rüzgarı arkanıza almanızdır. Bu sayede, yangını daha çabuk söndürebilir ve kendinizi koruyabilirsiniz.
  • Kendinizi korumanızı sağlayacak olan bir diğer önemli adım ise ateşe mümkün olduğunca yaklaşmaktır. Eğer ateş kaynağına gereğinden fazla yaklaşırsanız hayatınızı risk altına atmış olursunuz.
  • Kullandığınız ürünün tetik mekanizmasında bulunan pimi dikkatli bir şekilde çıkarın. Bu aşamada hem sakin hem de hızlı olmanız hayat kurtarıcı bir öneme sahiptir.
  • Yangını, önden arkaya doğru söndürün. Yani, ilk önce kendi bulunduğunuz alanı ateşten arındırmaya özen göstermelisiniz.
  • Yangın tüpünüz eğer tozlu bir cihazsa üründe bulunan tüm tozu boşaltın.
  • Yangının tamamen söndüğünden emin olduktan sonra, daha fazla duman solumamak adına ortamı havalandırın.

Yangın Söndürme Cihazı Tipleri

Kuru Kimyevi Tozlu (KKT) Yangın Söndürücü

Çok maksatlıdırlar. A-B-C tipi yangınlarda etkilidirler. Tozların kimyasal yapısı Amonyum – Fosfattır. Yangınla oksijenin irtibatını kesmek amacı taşımaktadır. Kirletici özellikte olduğu için elektronik cihazlar ve hassas motora sahip cihazlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ortalama 4 metreye kadar püskürtme yapabilirler ve sürekli basılı olarak 12 saniyede tüp tamamen bitecektir.

Karbondioksitli

Boğma etkisi gösteren CO2’li tüp havadan 1,5 kat ağırdır. Zemine yapışarak oksijen ile irtibatı kesmektedir. Bu tüpün soğutucu özelliği de bulunmaktadır. Karbondioksit esasında en temiz söndürme cihazıdır. Kirli atık bırakmayan bu çeşitler B ve C tipi yangınlarda kullanılmaktadır.

Halojenli/ Halon Bikarbonat

Halon gazlar; Flor, Klor , İyot, Etan ve Metan gazlarından oluşmaktadır. Çok az artık bırakan halonların ani söndürme etkisi bulunmaktadır. Hassas motorlar ve elektronik cihazlarda kullanmak için doğru üründür. Az atık bıraksa da ozon tabakası için zararlı bir çeşittir.

Köpüklü

 A ve B tipi yangınlarda kullanılan köpüklülerin içinde sentetik olarak AFFF tipi köpük konsantresi, yeterli su ve Azot gazı içermektedir.

Kuru Metal Toz

D tipi metal yangınlar için idealdir. Alüminyum, Lityum, Sodyum, Potasyum gibi yanabilen hafif metaller ile radyoaktif maddeler gibi yangılarda kullanılmaktadır.

Farklı yangın türleri için yangın tüpü çeşitleri üretilmiştir. Bu yangın tüplerinin her biri hayati öneme sahip olan ürünler oldukları için güvenilir firmalar aracılığıyla satın alınmaları gerekir.

Merdiven altı üretim olarak tabir ettiğimiz üretim tipleri ile piyasaya sürülen ürünler, maddi ve manevi olarak birçok hasara neden olur. Bu sebeple iş yerinizde, evinizde veya aracınızda kullanmak üzere satın aldığınız ürünlerin tamamını, gerekli kurumlardan onay almış firmalar aracılığıyla sipariş etmeniz gerekir.

Araç Yangın Söndürme Tüpü Dolumu

Araç yangın söndürme tüplerinin yeniden dolumu maliyeti oldukça uygundur. Kullanmadığınız takdirde bile zamanla içindeki gazın biteceği için, periyodik bakımlarında basınç kontrolü ile birlikte yetkili firma doluma ihtiyaç olup olmadığını sizlere söyleyecektir.

Yangın söndürme tüplerinin üzerinde yazan son kullanım tarihi de içindeki gazın kullanım ömrü ile ilgilidir. Belirli bir süre sonra etkinliğini yitiren söndürücü gazların basınç değerleri de düşeceği için, yetkili firma tarafından görevlendirilen uzmanların yeniden dolum önerilerine mutlak önem vermelisiniz. Yangın söndürme tüplerinin dolu ve basınçlı halde bulunması içinizin daha rahat olmasını da sağlayacaktır.

Araç söndürme sistemi önemsenmesi gereken konulardan biridir. Bunda hiç şüphesiz kullanıcılara büyük rol düşmektedir. En önemli görevlerden biri olan ve muayenelerde de zaten sorulan yangın söndürme tüpleri, düzenli olarak kontrol edilmeli ve sağlıklı şekilde durması için gereken ihtimam gösterilmelidir.

Araç Yangın Söndürme Tüpü Fiyatları

Araç yangın söndürme tüpü fiyatları 100 tl ile 750 tl arasında değişen bir fiyat aralığında. Bu fiyat farklılığını da cihazın model ve markası birde güvenilirliği oluşturuyor. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle