Yolcu360 Blog
en-cok-satan-arabalar-5
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Dünya’da En Çok Satan Arabalar 2022-2023

Dünya’da En Çok Satan Arabalar 2022-2023

2022 yılının en çok satılan araba markaları belli oldu. Otomobil satış zirvesinde kıyasıya mücadele devam ederken, araba almayı düşünenler tarafından modeller ve markalar araştırılmaya başlandı. Peki, hangi otomobil modeli kaç adet sattı? İşte 2022 yılında en çok satılan otomobil/araba markaları…

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

TOYOTA

en-cok-satan-arabalar

Küresel otomobil pazarının en çok satan markaları belli oldu. Tüm markaların 2021 yılına göre satış kaybı yaşadığı 2022 yılında lider yine Toyota. Grup satışlarında dünya lideri olan Toyota, marka sıralamasında da başı çekiyor.

Şirket, geçen yıl 10 milyon 483 bin 24 araç satışıyla dünya pazarındaki liderliğini üçüncü kez yaşamayı başardı.

Japon devi bu konuda 2021 yılına göre yalnızca yüzde 0,1’lik bir düşüş yaşadı. Rakipleri gibi Toyota da, küresel tedarik sorunları, çip krizi ve lojistik sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Ancak şirket, tüm bu sorunları aşarak zirvede yerini alabildi. Tabi bu birincilikte Asya Ülkelerinin yoğun talebi göz önünde bulundurulmalı.

Toyota Corolla

İlk kez 1966 yılında üretilmeye başlanan Toyota Corolla, otomotiv endüstrisinin efsane modeli olmaya devam ediyor. 2022 yılı satışlarına göre Corolla, 1.12 milyon adet ile bir kez daha dünyanın en çok satılan modeli oldu.

Dayanıklılığı, yüksek konforu, verimli motorları ve geniş iç hacmiyle birçok farklı kullanıcı profiline hitap eden Corolla ürün gamı, yüksek satış adetleriyle de bu global başarısını tekrarlayarak müşterilerin bir numaralı tercihi oldu. Birçok farklı ürün ve motor seçeneği alternatifini bir arada sunan Corolla, geniş ürün yelpazesiyle dünyadaki diğer tüm otomobil modellerini geride bıraktı.

VOLKSWAGEN

en-cok-satan-arabalar-

Tüm markaların 2021 yılına göre satış kaybı yaşadığı 2022’de Toyota’yı Volkswagen takip ediyor.

Alman üretici Volkswagen hem grup hem de marka satışlarında ikinci sırada. Volkswagen markası 4,39 milyon adet araç satışı gerçekleştirdi.

 Grup satışlarında 10 yılın en düşük performansını gösteren Volkswagen, marka olarak da 2021 yılına göre %5,5’lik kayıp yaşadı. Buna rağmen Volkswagen, %6,6’lık pazar payıyla dünyanın en çok otomobil satan ikinci markası olabildi.

HYUNDAI-KIA

en-cok-satan-arabalar-1

Hyundai Grubu Güney Kore’de 1947 yılında kurulan bir şirketler topluluğudur. İlk başta inşaat firması olarak iş yapmaya başlamıştır. Zaman içerisinde kendisini geliştirerek ve imkanlarını genişleterek gemi yapımından sigortacılığa kadar birçok alanda faaliyet göstermeye başlamıştır. Fakat tüm dünyada tanınmasını sağlayan alanı ise otomobil olmuştur. Günümüzde dünyanın en çok araç satan otomobil üreticileri arasında olan Hyundai Grubu, hem Hyundai ve Kia markalarına sahiptir. 

Hyundai ve Kia ortaklığı ile dünya araç trendlerinde yükselen şirket 2022 yılında en çok araç satan firmalar arasına markasını yazdırmıştır.

HONDA

en-cok-satan-arabalar-2

Listede 3,57 milyon adetle Honda var. Honda’nın 2022 yılı satışları bir önceki yıla göre % 19,5 oranında düşüş yaşadı.  Bu düşüş yine de firmanın gücünü elinde tutmasına engel olamadı.

Honda Civic

Civic modeli, Honda arabasının en çok satılan modeli. Honda 1972 yılında iki kapılı olarak üretmiş, aynı yıl üç kapılı olarak üretimine devam etmiştir. Civic, Hatchback ve sedan olarak iki farklı modelle sevenlerinin karşısına çıkıyor. 

Honda Jazz

Honda Jazz modeli 1.5Li- MMD Hybrid modeli Hatchback araba severler için çok ideal bir araba. Jazz modeli 2001 yılında üretime başladı. Honda Jazz maksimum hız olarak 190 km/s tir. 

FORD

en-cok-satan-arabalar-3

Firma 3,67 milyon satış ile dünyanın en çok araç satan firmaları içinde. 

Ford Fiesta

İlk olarak 1976 yılında tasarlanıp üretilen Ford Fiesta, günümüze kadar çok sayıda değişiklik geçirmiştir. B segmentinde bulunan Fiesta, kişisel kullanım ve çekirdek ailelerin kullanımı için idealdir. Hem hatchback hem de sedan tip kasaya sahip çeşitleri bulunmaktadır. 

Ford Ranger

Ford’un arazi araçları arasında yer alan Ranger, güçlü ve konforlu yapısıyla ön plana çıkmaktadır. 2198 cc motora sahip olan bu araç hem arazi hem şehir içi hem de şehir dışı kullanım için mükemmel bir deneyim sunmaktadır. Pick-up tipi kasasıyla yük taşımaya da olanak sağlar. 

Ford Focus

Ford’un en popüler ve en çok satan araçlarından biri olan Focus, ilk olarak 1998 yılında piyasaya sürüldü. Kişisel kullanımdan şirket içi kullanıma kadar oldukça geniş kullanım olanaklarına sahip olan Focus, aynı zamanda ideal bir aile arabasıdır. Hatchbackin yanı sıra sedan kasa tipi seçeneği de bulunuyor Ford Focusun.

2022 yılı araba satışları dünya listelerinde bu durumda iken, ülkemizde nasıldı birde isterseniz ona göz atalım.

Otomotiv Distribütörleri & Mobilite Derneği (ODMD), raporundan elde edilen verilere göre, geçen yıl binek ve hafif ticari olmak üzere toplam satışlarda Fiat, 146 bin 435 adetle ilk sırada yer aldı. Renault 99 bin 639 satışla ikinci ve Ford ise 77 bin 435 satışla üçüncü sırada yer aldı. Volkswagen 60 bin 341 satışla dördüncü ve Toyota da 49 bin 937 satışla beşinci sırada yerini aldı. 

2022’de Elektrikli Otomobil Satışında Küresel Rekor!

Elektrikli otomobil satış rakamları her geçen yıl, bir önceki yıla oranla katlanarak artmaya devam ediyor. Genel dünya trendlerine paralel olarak gelişim eğrisi pozitif yönde. Her ne kadar ÖTV artışı, pandemi süreci ile yaşanan sorunlar olumsuz yansımış olsa da, 2022 yılı, 2021 yılına göre yaklaşık 3 katı artış gösterdi. 

Elektrikli otomobil dediğimizde akla gelen ilk şirketlerden olan Tesla, 2022 yılında ciddi bir başarıyı elde etti. Tesla 2022 yılında elde ettiği başarı ile dünyanın en çok satan 10 otomobili listesine iki araç ile girmeyi başardı. Elektrikli araç fiyatlarının içten yanmalı motor kullanan araç fiyatlarına göre gün geçtikçe düşüyor olması sebebiyle araç kullanıcıları elektrikli araç tercih etmeye başladılar.

Elektrikli otomobil satışları ülkemizde dahil olmak üzere birçok pazarda gelişimini yavaş da olsa istikrarlı biçimde geliştiriyor. Ülkemizin de içinde bulunduğu birçok pazarda toplam araç satışlarında küçük bir yer kaplayan elektrikli araç satışları sanılanın aksine bazı pazarlarda hızlı bir şekilde sektörü ele geçirmeye başladı.

Norveç pazarında toplam araç satışlarının yüzde 80’inden daha fazlasını elektrikli araçlar oluşturuyor.

Yıllık bazda %54 büyüyen elektrikli araç pazarında, Tesla ve Çinli üreticiler başı çekiyor. 

Çinli Elektrikli Araçların Yükselişi

En çok satan 20 elektrikli aracın 16’sını Çinli firmalar üretiyor. 

Türkiye’de Elektrikli Araç Satışı 2022

Türkiye Elektrikli Hibrid Araçlar Derneği verilerine göre, 2022 yılında satılan elektrikli otomobil sayısı bir önceki yıla göre yüzde 188 artarak 8210 adede ulaştı. 2021 yılında toplam 2849 adet elektrikli otomobil satılmıştı.

en-cok-satan-arabalar-4

BMW iX en çok satan elektrikli model oldu

2022 yılı Türkiye yüzde yüz elektrikli otomobil pazarında BMW, markalar sıralamasında en çok satan marka olurken, en çok satılan yüzde yüz elektrikli otomobil modeli ise 1502 adet ile BMW iX oldu. 

Hibrid otomobil pazarında ise Toyota ve Toyota Corolla lider konumda. Toyota Corolla satış rakamı geçen yıl 9 bin 570 adet oldu. 

 

Yorum ekle