Yolcu360 Blog
Ünlü-Türk-Yazarlar
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Dünyaca Ünlü Türk Yazarlar ve Memleketleri

Dünyaca Ünlü Türk Yazarlar ve Memleketleri

Dünyaca ünlü Türk yazarlar hakkında detaylı bir araştırma yaptık. Ünlü Türk yazarlarının memleketlerine de değindik…

Yaşar KEMAL – Osmaniye

Yaşar KemalAsıl adı Kemal Sadık Göğçeli olan Kemal, Kadirli Cumhuriyet İlkokulundan sonra girdiği Adana Birinci Ortaokulu’ndaki öğrenimini son sınıftayken bırakan Yaşar Kemal, inşaatlarda denetçilik, çiftlik katipliği, pirinç tarlalarında bekçilik, batoz ırgatlığı, arzuhalcilik gibi işlerde çalıştı. Bu yıllarda, roman ve öykülerinde işleyeceği yaşamı ve sorunları gözlemlerken, bir yandan da kendisini yetiştirdi. İstanbul’a geldikten sonra (1951) uzun bir süre Cumhuriyet Gazetesi’nde yurt haberleri servisinde çalıştı. Daha sonra serbest yazarlığa başladı. Ant dergisinin (1967 – 1971) kurucuları arasına katıldı. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşunda görev aldı, bu sendikanın genel başkanlığını yaptı. (1974 – 1975)

Sanat yaşamına koşma biçimindeki şiirleriyle başlayan Yaşar Kemal’in ilk şiiri, Adana Halkevi’nin Görüşler adlı dergisinde yayımlanan “Seyhan”dır. (1939) Yaşar Kemal folklorla ilgilenerek çeşitli derlemeler ve araştırmalar yaptı. Bunlardan Çifte Çapa Manileri, aynı dergide yayımlandı(1942). Ağıtlar adlı derlemesi de Adana Halkevi’nce bastırıldı. Bu yıllarda Ülkü, Kovan, Millet, Beşpınar gibi dergilerde yayımlanan şiirlerinde asıl adını kullandı. Cumhuriyet gazetesine girdikten sonra, gazetede Yaşar Kemal adıyla yayımlanan röportajlarıyla ünlendi: Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün röportajıyla Gazeteciler Cemiyetinin verdiği ilk röportaj ödülünü aldı. Bu arada öyküye yönelerek Sarı Sıcak adıyla kitaplaşan öykülerini yazdı. İnce Memed ile kendisine Varlık Roman Armağanı’nı kazandırarak ününü yaygınlaştırdı. Başka birçok eseri ile de başka ödüller kazandı. Çeşitli kuruşlarca, Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi.

Yaşar KEMAL’in memleketi olan Osmaniye

Osmaniye 522.175 toplam nüfusu ile ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer almaktadır. İlimizin doğusunda Gaziantep, güneyinde Hatay, batısında Adana ve kuzeyinde Kahramanmaraş illeri bulunmaktadır. 7 ilçesi bulunmaktadır, bunlar; Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas, Toprakkale’dir. Osmaniye, Türkiye’nin 80.ilidir.

Milattan önceki çağlara kadar uzanan köklü tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çukurova Bölgesi’nin en önemli yerleşim merkezlerinden olan Osmaniye; özellikle tarihi kaleleri ile öne çıkmaktadır ve bu nedenle “Kaleler Şehri” olarak adlandırılır.

Osmaniye’de Yaşar Kemal müzesi bulunmaktadır.

Dünyaca Ünlü Türk Yazarlar Aziz NESİN – İstanbul

1905 yılında İstanbul’da doğdu. Kuleli Askeri Lisesi’ni, Harp okulu’mu (1937) bitirdi, subaylıktan gazete fıkra yazarlığına geçti. (1944) Birçok gazetede yazdı. Sabahattin Ali ile birlikte, Marko Paşa, Merhum Paşa, Alibaba ve tek başına Zübük adlı mizah dergilerini çıkarttı. Yazılarından ötürü hapse girdi ve sürüldü. Bir ara Düşün Yayınevi’nin (1956) kurdu, dağıttı. Hayatını bağımsız yazar olarak sürdü.

Sanata şiirler, gerçekçi hikayeler ile başlamıştı, dünyaca tanınan güçlü bir mizah yazarı oldu. Cumhuriyet Döneminde Türk Mizahı adında bir de antoloji düzenlemiş olan yazar, Türkiye’de ve başka ülkelerde yayımlanacak, oynanacak kitap ve oyunlarının telif hakları ve dileyenlerin yardım ve bağışlarıyla yürütülmek üzere, 1972’de bir Nesin Vakfı kurdu. Birçok ödül de aldı.

Aziz Nesin’in Memleketi Olan İstanbul – Heybeliada

Marmara Denizi’nde Büyükada ve Kınalıada ile beraber Prens Adaları’ndan biri olan Heybeliada İstanbul’a bağlıdır. Adalar Belediyesi’ne bağlı olan Heybeliada bu belediyeye ait 5 mahalleden birisidir. Yeşil alanı da oldukça fazla olan ada İstanbul’a yakınlığıyla beraber çok ilgi çekmektedir. Sakinliği sayesinde de bir tercih sebebidir. Genelde günübirlik turlar için tercih edilmektedir.

Enis BaturEnis Batur – Eskişehir

1952 yılında dünyaya gelen şair, yazar Enis Batur, aslen Eskişehir doğumludur. Annesi Leman Hanım, babası ise Muhsin Bey’dir. Babası Muhsin Batur Emekli Orgeneraldir. Çocukluk senelerini Eskişehir ve İtalya Napoli’de, gençlik yılları ise Ankara ve İstanbul’da geçmiştir. Saint Joseph Fransız Lisesi ardından, ODTÜ’de ve Fransa Paris’te üniversite tahsilini tamamlamıştır. Üniversite mezuniyeti ardından, MEB Yayın Dairesi Başkanlığı, Milliyet Kültür Servisi ve yan yayınlar yöneticiliği, Büyük Ansiklopedi ve Dönemli Yayıncılığın genel yayın yönetmenlik görevlerini üstlenmiştir.

1988 senesinden 2004 senesine kadar Yapı Kredi Yayınlarında çalışmalar gerçekleştiren Batur’un ilk kitapları 1973’te yayınlanmıştır. Remzi Kitabevi’nin TRT’deki “Okudukça” isimli programının yayın danışmanlığını yapmıştır. Açık Radyo’nun kuruluşuna katkıda bulunmuş ve “Şifa, Şifre, Deşifre “isimli programı hazırlamıştır.

Enis Batur’un Memleketi Olan Eskişehir

Bugünkü Eskişehir ili, Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kentti. Arap kaynaklarında ise şehrin adı Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak verilmiştir. Dorylaion, antik kaynaklarda önemli yolların kavşak noktasında kaplıcaları ile ünlü, ticaret ile zenginliğe kavuşmuş bir Frigya şehri olarak geçer ve şehrin kurucusu olarak Eretrialı Doryleos gösterilir.

Cumhuriyet İlanından sonra, sancak ve mutasarrıflıkların il yapılmaları üzerine, Eskişehir’de 1923 yılında il olmuştur. Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında 29-32 derece doğu boylamları ile 39-40 derece kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Eskişehir’in yüzölçümü 13.652 km2’dir. En yüksek dağı 1825 metre ile Türkmendağı Tepesidir.

Eskişehir’in ilçelerinden Seyitgazi’nin küçük bir bölümü Ege’nin, Sarıcakaya İlçesi’nin tümü ile Merkez ve Mihallıçık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz Bölgesi’nin etkisindedir. Ancak Eskişehir, coğrafi karakterini genellikle İç Anadolu Bölgesi’nden alır. Eskişehir’de sert kara iklimi hüküm sürer. Gece ve gündüz arasında ısı farkı vardır.İlin dörtte birini çam, meşe, gürgen, ardıç, katran ve köknar ağaçlarının oluşturduğu ormanlar teşkil eder. Orman olmayan arazilerde, su kenarlarında söğüt, ahlat ve kavak ağaçlarına rastlanmaktadır.

 

Yorum ekle