Yolcu360 Blog
doğa fotoğrafları nasıl çekiliyor
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Doğa Fotoğrafçılığı İçin Önerilen Gezi Noktaları

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Önerilen Gezi Noktaları

Ülkemizdeki doğal güzelliklerin ve tarihi birikimin ne kadar çok olduğu ortada. Bu güzellikleri fotoğraflayarak ölümsüzleştirmek de ayrı bir zevk. Gezip görebileceğiniz, gördüğünüzde fotoğraflarını çekeceğiniz yerleri sizin için derledik. Doğa fotoğrafçılığı için gereken ekipman ve diğer detaylar yazımızda…

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Nasıl Bir Fotoğraf Makinesi Kullanılmalı?

Temelde, cep telefonlarının ve kameralarının fazlaca geliştiği bu dönemde herhangi bir cep telefonuyla çekim yapabilirsiniz. Fotoğrafçılığın keyfi ise ancak bir fotoğraf makinesi ile çıkar. Eskiden yüksek rakamlar ile satışa sunulan makinelerin günümüzde daha uygun fiyatlara çekilmiş olması ile herkes fotoğraf makinesi edinebilir duruma geldi. Peki tercihiniz nasıl bir makine olmalı?

DSLR diye tabir edilen (digital single lens reflex) makineler en sık tercih edilenler. Marka ve seçeneği son derece fazla. Zaten makine gövdesini edindikten sonra, makineye ekleyeceğiniz objektifler (lens) ile makinenizi daha da geliştirebiliyorsunuz. Önerimiz ortalama bir makine almanız yönünde. Makine ile birlikte normal açı (50-55mm) objektif standart olarak yanında geliyor zaten. Ekstradan biri 135-150mm bir dar açı (tele-objektif) ve 28-35mm’lik dar açı objektif almanız farklı çekimler için faydalı olacaktır.

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Nerelere Gidilmeli?

Ülkemizin pek çok yeri bu konuda inanılmaz güzellikte görüntüler vaadediyor. Makinenizi ve tutkunuzu yanınıza aldıktan sonra herhangi bir yerde çekime başlayabilirsiniz. Ama belli başlı yerler var ki işinizi oldukça kolaylaştırıyor.

Karadeniz bölgesinde Ayder yaylası, Fırtına deresi, Uzungöl ilk başta söyleyebileceğimiz yerler. Her biri birbirinden farklı tonlarıyla yeşilin her türlü görünümünü size sunuyor. Hani tabiri caizse, sizin deklanşöre basmanız yeterli, fotoğraf kendi kendini çeker, bahsettiğimiz bu yerlerde.

Kapadokya bölgesi de ilginç kareler yakalamanız için gidebileceğiniz yerlerden. Peri bacaları, Avanos, Ürgüp, Ihlara Vadisi, Derinkuyu ve Tuz Gölü’nde yaratıcı manzara fotoğrafları çekebileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. Kendinizi bile şaşırtabileceğiniz denli iyi görüntüler elde edebileceğiniz bu yerleri fotoğraf makineniz yanınızda olmadan gezmemenizi öneririz.

Yedigöller de doğal görünümü açısından tercih edebileceğiniz, fotoğraf için bereketli yerlerden. Özellikle sonbaharda renkleri ve renk tonlarının milyonlarcasını görebileceğiniz farklı bir görünüm sunuyor size.

Sonbahardan bahsetmişken, kış fotoğrafları için de Kartepe, Uludağ, Kartalkaya’yı ziyaret etmenizi önermeden geçmeyelim. Her ne kadar bembeyaz gibi görünen bir alanda fotoğraf çekmek, ışık değerlerini ayarlamak zor olsa da teknik açıdan becerdiğiniz zaman elinizdeki fotoğrafların ne muhteşem kareler olduğunu görerek kendinizi tebrik edeceğinize de eminiz.

Akdeniz bölgesinde Olympos ve Kabak, Manavgat ve Köprülü Kanyon da doğa fotoğrafçılığı için önemli mekanlardan. Hatta o kadar iyi ki “tatile gitmişken fotoğraf da çekeyim” gibi bir düşünceden çok “fotoğraf çekmek için oraya gitmeliyim” dedirten cinsten bir coğrafyaya sahip.

2 yorum

  • 28-35mm’lik objektifler için “dar açı” ifadesi yerine “geniş açı” derseniz daha doğru olmaz mı?

  • karadenızden bahsederken ikizdere vadisinden de bahsedin yaylaları.şelaleleri kemer köprüleri.bakir el değmemiş ormanlari.yeşilin her tonu otantik yayla evleri saymakla bitmez.yolunuz düşerse hertürlü yardımci