Yolcu360 Blog

Erzurum Gezi Rehberi

“Yaz vakti Erzurum gezisi ne alaka” demeyin! İş seyahati nedeniyle ya da bayram sebebiyle Erzurum’a gidecekler çok. Onlar için bu şehrin en keyifli yerlerini inceledik. Eğer Erzurum gezisi için arabanız yoksa da üzülmeyin; Erzurum Havalimanından araç kiralama ile ya da Erzurum merkezden araç kiralama yaparak şehri keşfe çıkabilirsiniz.

Erzurum Gezi Rehberi

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük 4. ili olan Erzurum yaklaşık 800.000 nüfusu ile Doğu Anadolu’nun en kalabalık dördüncü ve Türkiye’nin ise en kalabalık yirmidokuzuncu şehridir. Peki, bu rakamlar ne işimize yarayacak, bu rakamlar bize bir şehrin sosyal dokusunu anlamak konusunda epeyce ipucu verecek. Evliya Çelebi ve bugünün gezginleri böyle yapıyor, bir şehri gezmeden önce onun hakkıdna detaylı araştırma yapıyormuş.

Erzurum’da gezilecek ne var diyenlere de şöyle bir özet yapalım: Cumhuriyet tarihinin en önemli kararlarının alındığı taş binalar, enfes bir doğa, ülkemizde neredeyse müzelik hale gelmiş hayvancılık ve et-süt ürünleri üretimi ve kış sporları için Akdeniz coğrafyasının en iyi tesislerinden biri bu şehirde. Yani özelliklerle çocuklarla Erzurum’da görülecek çok şey var. Kayak demişken şehir, son yıllarda tarih sevenlerin yanında kış sporu sevenlerin de uğrak mekanı haline gelmiştir. Ama önce biraz Erzurum hakkında bilgi verelim…

Erzurum Hakkında

Sahip olduğu jeopolitik konum ve elverişli iklimi sayesinde Erzurum Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan kazılar doğrultusunda gözlemlenen ilk insan yerleşimleri Yontma Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Çağlar boyunca Urartular, İskitler, Moğollar ve Safeviler gibi çeşitli devletlerin hüküm sürdüğü şehir, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında direnişin önemli bir merkezi haline gelmiştir.

Erzurumda Gezilecek Yerler

Yakutiye Medresesi, 1310 yılında İlhanlı hükümdarı tarafından yaptırılan, Anadolu’daki ev, günümüze kadar en iyi korunan medreselerden biridir. Aynı zamanda şehrin sembol yapılarından biri olan bina günümüzde Etnografya Müzesi ve Erzurum Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Çifte Minareli Medrese, ünlü Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı tarafından yaptırılmıştır. Bu yüzden Hatuniye Medresesi olarak da adlandırılır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunan medrese Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden biridir.

Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı’nın önemli anlarından biri olan 1919 yılındaki Erzurum Kongresi’nin yapıldığı binadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bu bina, şüphesiz ki gezip görülmesi gereken yerler listesinde bulunmakta.

Erzurum’a gitmişken özellikle kış mevsiminde, bizce, Palandöken Dağı’na uğramamak olmaz. Palandöken, özellikle kış sporları ile ilgilenen insanlar için oldukça fazla seçenek vaad etmekte. Kayak pistleri ve güzel otelleri ile kesinlikle uğranılması gereken yerler arasında.

Bu yerlerin yanında Erzurum Kalesi, Saat Kulesi, Ulu Camii, Derviş Ağa Camii, Abdurrahman Gazi Türbesi gibi yerler de ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Erzurum’da Ne Yenir?

Erzurum cağ kebabı nasıl yapılıyorErzurum denildiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz ki Cağ kebabıdır. Dinlendirilmiş oğlak veya kuzu etinin odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan bu kebap eşsiz lezzetiyle ülkedeki bir çok yerde yapılmaya çalışılsa da, en lezzetlisi doğal olarak yöre etlerini kullanan Erzurum’da bulunuyor.

Bunun yanında kuymak, tirit, haşıl, kurut, çaşır, Tatar böreği, hıngel gibi yöresel lezzetler de tadılması gerekenler arasındadır.

Tatlı olarak ise kadayıf dolması, dökme tepsi tel kadayıf ve burma tatlısı tercih edilebilir.

Erzurum’un Nesi Meşhur?

Erzurum PanadökenErzurum, öncelikle soğuk havaları ile meşhur. Yıllık ortalaması -0,7 °C olan Erzurum’da özellikle kış aylarında sıcaklık -37 °C dereceleri bulabilmekte. Bunun yanında Palandöken sayesinde ünlü bir kayak merkezi olan şehirde 2011 Üniversite Kış Olimpiyatları düzenlenmiş ve bu etkinlik şehrin bir kayak merkezi olarak anılmasına katkıda bulunmuştur.

Erzurum ve Ulaşım

Erzurum’a karayolu ve havayolu aracılığıyla rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Erzurum bir havalimanına sahiptir ve her gün İzmir, Ankara ve İstanbul yönüne seferler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Erzurum’a tren yolu ile de ulaşılabilmektedir. Özellikle son yılların popüler turizm aracı olan Doğu Ekspresi şehirde duraklamaktadır. Bu sayede şehir son zamanlarda turist akınına uğramıştır.

Erzurum Araç Kiralama

Erzurum’dan araç kiralamak için yolcu360.com modülünü kullanabilirsiniz. yolcu360.com sistemi ile Eruzum’da en uygun fiyatlı kiralık araba seçeneğini ya da aradığınız özel bir modelin örneğin Erzurum’da kiralık 4X4 aracın en uygun fiyatla hangi rent a car ofisinde olduğunu hızlıca öğrenebilirsiniz. Eruzum araç kiralama için fiyat karşılaştırmanın yanı sıra online olarak süreci tamamlayabilir, kredi kartına taksitle oto kiralama yapabilirsiniz.

Yorum ekle