Yolcu360 Blog
degirmendere-kanyonu.jpg

Değirmendere Kanyonu Gezisi

Kanyonlar, son derece etkileyici doğal alanlar. Ülkemiz coğrafyası da kanyonlar açısından zengin. Değirmendere Kanyonu gezisi son yıllarda çok popüler bir hale geldi. Doğa tutkunları Değirmendere Kanyonu turu seçeneklerini değerlendiriyor. Biz de Değirmendere Kanyonu nerede diye merak edenler için harika bir gezi rehberi hazırladık.  Değirmendere Kanyonuna nasıl gidilir ve daha fazlası için okumaya devam edin. 

Türkiye’nin en güzel 5 kanyonu hakkındaki yazımız için tıklayın.

Değirmendere Kanyonu Hakkında

Muğla ilinin Menteşe ilçesinde yer alan Değirmendere Kanyonu, son yıllarda kanyon gezilerinin ilgi görmesi ile öne çıkmıştır. Bir doğa harikası olan Değirmendere Kanyonu içerisinde gezmek, vakit geçirmek mümkündür. Orta zorlukta olarak nitelendirilen bu kanyon tek yönlü olup pek çok macera tutkununun ilgisini çeken bir rotaya sahiptir. 11 kilometre gibi bir mesafeye sahip olan kanyonun yüksekliği ise 976 metreye kadar çıkmaktadır. 672 metrede başlayan yolculuk en fazla 976 metreye çıkmakta ve sonrasında yeniden daha aşağıya inmektedir. 

Değirmendere Kanyonu turu ne kadar sürer sorunun yanıtı da önemli. Tur, ortalama olarak 6 saat civarında sürüyor. Bu süre rotaya dahil olanların deneyimi ile değişim göstermektedir. Alan doğa yapısı olara bir kanyon olmanın yanında içerisinde farklı bölümler de barındırmaktadır. Bunlar arasında mağaralar, Oyuklu Dağı, Masa Dağı, şelale sarkıtlar ve Bayraklıdere yer almaktadır. Böylelikle kanyon içerisinde yürüyüş yaparken bu ara noktalarda dinlenmek ve vakit geçirmek de mümkündür. Burada bir değirmen de yer almakta olup aslında bir kalıntı şeklinde görülmektedir. Ancak bu kalıntı bugün kanyona adını vermesi nedeni ile oldukça önemlidir ve yerinde görmeniz tavsiye edilir.

Değirmendere Kanyonu Özellikleri

Bölge, özellikle gezginlerin sıkça uğradığı yerler arasında yer almaktadır. Gezi için hazırlıklı olmak oldukça önemlidir. Buna uygun giysi ve malzemelere sahip olarak Alan içerisinde daha güvenli bir yolculuk yapmak mümkündür. Bölge, bugün Muğla turizminin önemli bir parçasını oluştururken farklı yaş gruplarından insanlar ilgi göstermektedir. 

Değirmendere Kanyonu rotası da önemli. İlk rotası, şehre daha yakın olan bölüm olup Muğla merkezinden araç ile gitmek mümkündür. Güzergâh esnasında şelale karşınıza çıkan ilk noktalardan olup burada seri yürüyüş oldukça önemlidir. Çünkü yürüyüş saati seri yürüyüşe ve normal yürüyüşe göre değişim göstermektedir. Civarda su içilebilecek yerler olsa da genellikle çantada getirilmesi önerilmektedir. 

Bölge sıcak bir havaya sahip olsa da dikkatli bir yürüyüş bir sorun çıkarmayacaktır. Aynı zamanda yıkıntı halinde bir değirmen de bölgede görülmektedir. Bu değirmen oldukça eskidir ve kilisenin biraz ilerisinde yer almaktadır. Yani kanyon içerisinde gezerken burada farklı şeyler görmek ve vakit geçirmek de mümkün olmaktadır. Değirmendere Kanyonu’na nasıl gidilir ya da nerede sorusu da sorulmaktadır. Değirmendere Kanyonu Muğla Menteşe ilçesinin bir parçası olsa da ilçenin dışında yer almaktadır. İlçenin dışında olan bu kanyona giriş ilçeye en yakın bölümden olup bitiş ise daha uzak bir noktadadır. 

Değirmendere Kanyonu’nda Neler Yapılır?

Ortalama 6 saat süren alan içerisinde pek çok farklı unsuru barındırmaktadır. Bunlar arasında gölet de bulunmaktadır. Bazı gezginler rota için değil, sadece gölet için de kanyona gelmektedir. Gölet adeta bir havuz gibi olup yılın belirli dönemlerinde daha iyi görülmesi mümkündür. Ortalama 4 kilometre kadar yürüdükten sonra yorulanlar için bir dinlenme alanı olarak da kullanılmaktadır. Bu nedenle alanda içerisinde dinlenilecek yerler olduğundan da söz etmek mümkündür. Bu gölette girilmektedir ve isteyenler burada dışarıdan getirdikleri atıştırmalıkları yemektedir. 

Rotanın sonuna doğru bir şelale yer almaktadır. Bu şelale aslında çoğu zaman sarkıt halindedir. Bu sarkıtlar çoğunlukla kurumuş ve donmuş sulardan oluşmaktadır. Belli bir mevsimde burada şelaleyi akarken görmek mümkün olsa da kış şartlarında donmuş halde bulmak mümkündür. 

Şelaleye gelmeden burada bir kilise kalıntısı da yer alır. Kilise kalıntısı belki de bölgenin en çekici unsurları arasında olmaktadır. Bölgede yer alan kilise yıkık haldedir ve bugün kullanılmamaktadır. Buradaki yıkık kilise de turistlerin ilgisini çekmektedir. 

Bölgede bir mağara yer almaktadır. Mağara, özellikle yazın yapılan gezilerde güneşten kaçmak isteyenler için bir alan oluşturmaktadır. Burası  da doğal güzellikler söz konusu olduğunda bölgenin dikkat çeken yapısını kanıtlar niteliktedir. Muğla’nın doğal hayatının bir parçası olan bu mağara güzergah içinde yer alsa da buraya sadece mağara için gelenler de olmaktadır. 

Değirmendere Kanyonu bölgenin geri kalanına göre çok daha derindir. Güneşin tepede olduğu vakitlerde de daha derinde yer alması nedeni ile bazı bölgelerde serinlik hakim olmaktadır. Kanyon tamamen doğal bir oluşum olup içerisinde şelale, gölet ve mağara gibi farklı doğal oluşumları da kapsamaktadır. Buna ek olarak kilise ve değirmen yapısı gibi insanların yaptığı binalar da görülebilir.

Değirmendere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Değirmendere Kanyonu son yılların öne çıkan doğal turistik alanlarından olmaktadır. Bu nedenle bölgeye nasıl gidileceği ve orada neler yapılacağı merak edilmektedir. Değirmendere Kanyonu’na nasıl gidilir ve bu giderken neler götürülmesi gerekir soruları da merak edilenler arasındadır. 

Değirmendere Kanyonu’na gitmek aslında oldukça kolaydır. Muğla merkezinden Menteşe yöresine geçtikten sonra kanyon oldukça yakındır. Bu sadece kanyonun girişi olup diğer bölümler şehrin çok daha dışında ve engebeli arazide kalmaktadır. Değirmendere Kanyonu’nun giriş noktası Kıramettin Mahallesi ile Karşıyaka Mahallesi arasında olmaktadır. Burada başlangıç noktasında hala evler görmek mümkündür. Buradan ilerleyip araziye çıkarak kanyon gezisine başlanmaktadır. Kanyon içerisine girildiğinde rota hali hazırda belirli olmaktadır. Grup halinde gitmek mümkün olduğu gibi bireysel girişler de mümkündür. Bunun için yönlendirme tabelaları fayda sağlamaktadır. 

Değirmendere Kanyonu’na giderken yanınıza almanız gereken şeylere de değinelim. Bunlar arasında elbette su ve yiyecek bulunmaktadır. Ancak bu yiyecekler tok tutmaya ve enerji sağlamaya yönelik yiyecekler olmalıdır. Bunun yanında mevsime ve bölgeye uygun giysileri giyinmenizi tavsiye ederiz. Ancak her durumda şapka takmak, başınıza geçecek güneş önlerken yolculuğu daha keyifli bir hale de getirmektedir. 

Değirmendere Kanyonu oldukça geniş bir kanyonudur ve burada belirli olan rota dışına çıkmak da kişinin tercihi olmaktadır. Bu rotaya ulaşmanız için öncelikle Değirmendere Kanyonu’na gitmeniz gerekiyor. Aracınız yoksa araç kiralama ile bölgeyi konforlu bir biçimde keşfedebilirsiniz. Kiralayacağınız bir araç ile Muğla Menteşe yöresine ulaşmanız mümkündür. Buradaki yerleşim alanını geçerek kanyona kısa sürede ulaşabilirsiniz. Sonrasında kiraladığınız araç ile rotayı tamamlayıp geri dönebilir veya istediğiniz noktaya kadar gidebilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle