Yolcu360 Blog
cuha-adasi-11
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Çuha Adası (Antikythera) Turu: Yunan Adaları Gezi Rehberi

Çuha Adası (Antikythera) Turu: Yunan Adaları Gezi Rehberi

Yazın sıcağı ile beraber, iş hayatına bir mola vermek için tatil planları yapmaya başlayanımız çoktur. Kimin ne tarz tatil sevdiği elbette değişir. Ama sakin ve güzel bir mekan istiyorsanız yine çok güzel bir öneri ile karşınızdayız: Çuha Adası, Yunanistan’ın en güzel ve el değmemiş adalarından. Ayrıca Türkiye’ye de öyle çok uzak değil. Kıyıdan ulaşımı olan içinde ihtiyacınız olabilecek her şeyi karşılaşabileceğiniz bir ada.

cuha-adasi-2.jpg

Buraya Taşınana Ev, Maaş ve Tarla!

Belki bu adanın adını başka bir yerde daha görmüş olabilirsiniz. Çünkü adanın yerli sakinlerinin sayısı her geçen yıl düşüyormuş. Öyle ki, 2019’da adanın nüfusu yalnızca 40 kişiymiş. 2019’da bu ada o kadar sakin ve az nüfusluymuş ki hükümet adaya dair bir karar almış. Bu karara göre adaya gidip yerleşen her vatandaşa 450 Euro aylık maaş verilecek. Bu maaşlar ve yerleşme hakkı herkese açık şekildeydi. Tabii Yunanistan hükümeti bu konuda önceliği Yunan vatandaşlarına veriyorlardı. Adada yaşamak isteyen kişiler tek tek değerlendiriliyor ve Yunan vatandaşlarına öncelik verilerek başvurular sonuçlandırılıyordu. 

Adada yaşamaya karar veren ailelere Yunanistan hükümeti oturmaları için ev ve geçimlerini sağlamak amacı ile de tarla veriyordu. Yunan Ortodoks Kilisesi tarafından desteklenen ve ödenen ücret sadece genç aileler için geçerli, yani bekarlar müracaat edemiyordu. Önceden yaklaşık olarak 300 kişinin yaşadığı ve buradaki genç nüfusun iş için daha büyük yerlere taşındığı ada, eski görkemli haline dönüştürülmeye çalışılıyor.

Yeni gelen kişiler, aynı zamanda adadan toprak sahibi olabiliyor ve bu yerde diledikleri gibi ister ev ister işyeri kurabiliyor.

Şunu da eklemek gerekiyor ki, söz konusu adaya yerleşmek, yerleşen kişiyi şehir hayatından tamamıyla koparmıyor. Adadan iki saatlik bir feribot yolculuğuyla Girit’e, dört saatlik bir feribot yolculuğuyla da adaya en yakın şehir olan Lakonia’ya ulaşılabiliyor.

Çuha Adası’nın Güzellikleri:

cuha-adasi-1.jpg

Çuha Adası Mora Yarımadası’nın güneyinde bulunan ve günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde yer alan adadır. Yunan mitolojisinde allandıra ballandıra anlatıldığını duyduğumuz Afrodit’in bu adada doğduğu rivayet edilir. Çuha Adası’nın doğu kıyıları ise Ege Denizi olarak kabul edilir. Batı tarafından Avrupa’ya bakar. 

Küçük Çuha Adası (Antikythera) yirmi kilometre karelik, neredeyse tamamen el değmemiş doğası ve berrak suyuyla adeta bir cennet. Adada birçok küçük köy mevcut. Bunlardan en önemlisi ise hem adaya varış noktası hem de ana limanı görevi gören Potamos Köyü. Küçük Çuha Adası; sessiz, sakin ve huzurlu bir hayat sürmek için adeta biçilmiş kaftan. Kuşların göç yolu üzerindeki adada kuşları izleyebilir, yahut dalışla keyifli vakit geçirebilirsiniz

Geniş bir yüzölçümüne sahip Çuha Ada’sında bitki çeşitliliği oldukça fazla. Kıyı kısımlarda kendi kendine yetişen bitkiler ve otlar yenebiliyor. Çuha Adası zeytinyağı yapımında da oldukça verimli düzeyde. Hem doğal hem rafine harika zeytinyağları üretiyorlar. Çeşitli güzel kokulu bitki ve karışımlardan sabun da elde ediliyor. 

Çuha Adası’nda Ulaşım

Çuha Adası’nda yol en büyük sıkıntı. Çünkü ada araçla gezmeye hiç elverişli olmadığı gibi kıyı kısımlarındaki sahil şerit yolları tahrip olmuş. Bir an yorulup otururken arkadan vuran dalga su her yerinizi ıslatabilir. 

Çuha adasında bisiklet ve motorbisikletlerle yolculuk yapabiliyorsunuz. Bazı yerleşik ailelerin atları, eşekleri de varmış ve zaman aman bunlarla da seyahat edilebiliyormuş. Fakat bisiklet yine burada en çok tercih edilen ulaşım aracı. Motosiklete mazot sıkıntısından dolayı pek tercih edilmiyor. Çünkü onun için hafta ya da haftanın birkaç günü feribotla öteki adalara gidip benzin, mazot alması gerekecek Bu yüzden pek tercih edilmiyor. 

Çuha Adası sessiz ve sakinliğiyle aslında tam olarak ailelere göre bir yer. Uzun soluklu ve bol dinlenmeli bir plan tasarınız varsa bu adayı çok rahat tercih edebilirsiniz. Çocuklu bir aile iseniz ve dinlenmek üzere yapacağınız bir tatilse sizin için inanılmaz keyifli olacaktır. Geçmişe dair hesaplaşmaların ve aklı başına toplamanın erdemli bir yolu olarak her yerden ve herkesten uzaklaşmak.. Bunun için ideal yer Çuha Adası.

Çuha Adası’ na Nasıl Gidiliyor?

Eğer İstanbul’daysanız uçakla Atina’ya geçmeniz gerekiyor. Ada, Girit Adasının hemen arkasında. Yani adanın içinde kendine ait bir havaalanı bulunmuyor. Zaten ziyaretçisi bile çok az olan bu adaya feribotla günün belli saatlerinde geçebiliyorsunuz. Uçakla Atina’ya yapılan yolculuk ise 45 dakika sürüyor. Hazır Çuha’ya giderken isterseniz Girit Adasına da uğrayabilirsiniz. Girit Adası Çuha Ada’sına nazaran çok daha işlek ve hareketli bir ada.

Adanın bu kadar ıssız göründüğüne bakarak ilkel bir yer olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü aslında genel olarak kısıtlı imkanlara sahip bir yer. Fakat elbette elektrik ve internet gibi olanakları mevcut. Arkadaşlarınızla veya ailenizle yapacağınız ziyaretler için de Airbnb’den kiralayabileceğiniz yerler de var.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri


 

Yorum ekle