Milli uçan araba olarak adlandırılan Cezeri hakkında bilgiler gelmeye başladı. Baykar firması tarafından geliştirilen uçan araba, gelen haberler ve fotoğraflar ile birlikte büyük bir yankı uyandırdı. Tabi ki uçan araba deyince birçok soru da oluştu. Uçan araba nerede kullanılacak? Uçan araba nerelerde kullanılabilir? Cezeri uçan araba tasarımı nasıl? Uçan arabanın fonksiyonları ve özellikleri neler? İşte bu tarz soruların cevabını Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.
Cezeri Uçan Araba
Milli olanaklar kullanılarak geliştirilen uçan araba, hepimiz tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. Birçoğumuzun çizgi filmlerde veya filmlerde gördüğümüz, geleceği temsil eden en önemli adımlardan biri olan uçan araba sonunda gerçeğe büründü. Özellikle 90’lı yıllarda ve 2000’li yılların başlarında yayınlanan Jetgiller çizgi filminde gördüğümüz uçan arabanın gerçek hayatta tasarlanması ve kullanılabilecek olması neredeyse bir hayalin gerçekleşmesi gibi. Peki Cezeri hangi alanlarda kullanılacak?
Şuan Cezeri’nin en başta şehir içi yolcu ulaşımında, kargo taşımacılığında, askeri ve sağlık sektöründe kullanılması hedefleniyor. Arabalara alternatif bir seçenek olarak üretilen Cezeri’nin ilerleyen yıllarda kişisel kullanımda da tercih edilebileceği düşünülüyor. Ancak Cezeri’yi ön olana çıkan tek faktörün uçabilme özelliği olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Aynı zamanda uçan aracın bünyesinde yapay zeka sistemleri de yer alıyor.
Cezeri sayesinde ulaşımda ne gibi değişiklikler olacak? Cezeri’nin ulaşıma en büyük katkısı ne olacak? Öncelikli olarak, şehir içi ulaşımda trafik sorunun çözülmesine büyük katkı sağalayacak. Malumunuz özellikle büyük şehirlerde yaşayanların en büyük derdi trafik. Trafik sıkışıklığını azaltarak, trafikte harcadığımız zamanı en az seviyeye indirebilir. Kargo taşımacılığında ise günlerce beklediğimiz kargoları, daha az sürede elimize ulaştırabilir. Örneğin, Van üzerinden sipariş verdiğiniz bir şey 3 gün içerisinde elinize ulaşıyorsa uçan araba ile birlikte 1 günde ulaşabilir. Sağlık sektörü ise hepimiz için en önemli nokta. Örneğin, acil bir kan ihtiyacında kısa sürede bu sorunu çözebilir.
- Uçan Araba Nasıl Çalışacak? Cezeri Ne İle Çalışacak?
Kentsel Hava Taşımacılığı‘na yeni bir boyut katacak olan uçan otomobil, şarj edilebilir batarya ve %100 elektrik ile çalışacak.
Toyota E-Care Özellikleri için tıklayınız.
Uçan Araba Teknik Özellikleri
Evet, Cezeri’yi yakından tanıdığımıza göre şimdi genel ve teknik özelliklerine bakabiliriz. Uçan araba, 8 adet BLDC motor ve pervane çiftinden oluşuyor. Uçan arabanın üstünde pervane ve döner kanat bulunuyor. Tek bir koltuğu var.
- Seyir hızı: 100 km/s
- Azami uçuş irtifası: 2000 m
- Hava kalma süresi: ~ 1 saat
- Kalkış / iniş: Dikey kalkış-iniş
- Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg
- Motor tipi: 8x BLCD
- Menzil: 70-80 km
- Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat.
- Ölçüler (en X boy X yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm
Teknofest 2020 ve Uçan Araba
Teknofest 2020 basın bültenine göre, ”uçan arabalar çağı için BAYKAR yürütücülüğünde düzenlenen Uçan Araba Tasarım Yarışmasının amacı yoğun nüfus bölgeleri de dahil olmak üzere insan yaşam bölgelerinde veya yerleşim bölgeleri arasında bir noktadan diğerine, gerektiğinde karayolunu gerektiğinde ise havayolunu kullanabilen, hem karada hem havada emniyetli bir şekilde seyredebilecek bir “Uçan Araba” konseptinin ortaya konmasıdır. Yarışma, Serbest ve İleri Kategori olmak üzere iki kategoriden oluşuyor. Ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin katılabildiği yarışma 24-27 Eylül tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleştirilecek.”
Bu noktada belirtmemiz gereken bir husus var. Gaziantep’te düzenlenecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali‘ne Covid-19 yüzünden ziyaretçi kabul edilmeyecek. Ancak hemen üzülmeyin. Çünkü sosyal medya hesaplarından canlı olarak festivali takip edebilirsiniz. Bunun dışında teknofest.org sitesinde hemen sağ üst tarafta canlı yayın butonu da mevcut. Oradan da izleyebilirsiniz.
Yorum ekle