Çeşme seyahat planlarına sunduğu alternatiflerle renk katıyor. Bütün bir plan Çeşme üzerinden yapılabileceği gibi burayı bir durak olarak da eklemek mümkün. Her iki seçenek için de Çeşme uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere birçok seçenek bulunduruyor. Gezi yapmak için birden fazla motivasyonla harekete geçmek mümkün. Örneğin tamamen tatil odaklı bir başlangıç veya tarihi gözlemler yapmak için bir seyahat planlayabilirsiniz. Su sporları ile ilgilenmek için de seyahat planlarınızı organize edebilirsiniz. Çeşme bütün seçenekler için bir alternatif bulmanızı sağlar. Özellikle konumu itibariyle su sporları için en çok tercih edilen konumlar arasında yer alıyor.
Çeşme’de Dalış Yapılacak Yerler Listesi
Su sporlarında dalış için en ideal bölge yine Çeşme olarak görülüyor. Suyun berrak olması ve barındırdığı görsel güzellikler açısından Çeşme’de dalmak oldukça keyifli. İster tüple isterseniz de Şnorkel ile dalış yapabilirsiniz. Elbette Çeşme dalış yapılacak özel yerler mevcut. Sizler için bir liste halinde Çeşme’de dalabileceğiniz yerleri araştırdık.
-
Ayrık Taş
Çeşme Yarık Kaya olarak da bilinen bu konumda keyifli bir dalış deneyimi edinebilirsiniz. 3 adet parkura sahip olması ile her seviye için uygundur. Ana karadan ayrılmış bir parça olduğu için ayrık taş olarak adlandırılmış. Bu özelliğiyle dalış esnasında eşsiz bir manzara sunar. Açık denize bağlantı noktasında olduğu için birçok balık çeşidi bölgeye uğrar. Bu sayede canlı çeşitliliğini gözlemlemek oldukça keyifli olur. Yaklaşık 42 metre olan taş yüksekliği, uzun süreli keyif alabileceğiniz bir deneyim sunar.
-
Yatak Odası / Yatak Adası
Her iki isimle de bu bölgeyi tasvir etmek mümkün. Dalış yaptığınız zaman bir mağara göreceksiniz. Mağara içine girdiğiniz zaman dipte beyaz çarşaf misali serilmiş kumları gördüğünüzde bu ismi neden aldığını daha iyi anlayacaksınız. Ada küçük bir parça olduğu için etrafında tam olarak gezilebilen bir turla ziyaret edebilirsiniz. Bu açıdan da oldukça farklı bir deneyim edinmiş olursunuz. 16 metreye ulaşan derinlik ile kısa ama oldukça keyifli bir dalış rotasına sahip bu konum için fotoğraflama da yapabilirsiniz. Sualtı fotoğrafçıları tarafından Çeşme’deki birçok konum gibi Yatak Adası da çokça tercih ediliyor.
-
Monem Batığı
Adeta bir film setinde geziniyormuş hissi veren bir dalış noktası Monem Batığı. Adını uzun yıllar taşımacılık için kullanılan Monem gemisinden alıyor. Gemi kullanım süresini doldurmuş olduğu için sökülmeye götürülürken bir kaza sonucu bugün olduğu konumda batıyor. Böylece günümüzde dalış deneyimlerini farklılaştıran bir nokta oluşmuş oluyor. Türkiye’de dalış yapılabilen en büyük batık olan Monem Batığı, tüple veya şnorkelle dalmak için uygun. Her iki seçenek için de eşsiz bir deneyim sunuyor.
-
Orkinos Çiftliği
Bir işletmeye ait olan orkinos çiftliğine yine kontrollü bir şekilde dalış yapılmasına izin veriliyor. Anlaşmalı olarak yapılan bu dalışlar, hem balıkların hem de dalış yapanların sağlığının ön planda tutulacağı şekilde gerçekleşiyor. Büyük sürüler halinde yaşayan bu balıkları gözlemlemek oldukça farklı bir deneyim. Ağırlıkları 600 kiloya kadar ulaşan bu balık sürüleriyle dalmak için ileri seviyede bir dalış tecrübesi gerekiyor. Fotoğraflama yapmak da dalış esnasında mümkün. Ancak fotoğraf çekimlerinin flaş kullanılmadan gerçekleşmesi gerekiyor.
-
Göbek Taşı
Denizin orta noktalarında bulunması sebebiyle ismi Göbek Taşı olan bu dalış noktasında görsel olarak çok verimli bir zaman geçirebilirsiniz. Derinlikleri farklı olan iki bölgeden oluşur. Birinci bölge 16 metreye kadar ulaşırken ikinci bölgenin derinliği 40 metreyi geçer. Balık çeşitliliği oldukça fazla olan bölgede dalış yapmak daha keyifli hale gelir. Yeni başlayanlardansa, ileri seviye dalgıçlar için daha uygun bir bölgedir.
-
Fener Adası
Yine en sık tercih edilen dalış noktalarından biri olarak Fener Adası karşımıza çıkıyor. Her seviye için uygun bir ortama sahip olması sebebiyle de çok tercih ediliyor. Konum itibariyle canlı çeşitliliği de fazla. böylece balıklar ve diğer canlılarla keyifli bir deneyim elde ediliyor. Dalış parkurları çok uzun sürmüyor. Böylece kısa süreli keyifli bir alternatif arayanlar için Fener Adası iyi bir seçenek.
-
Eşek Adası
Kendi içerisinde birçok doğal güzellik bulunduran Eşek adası dalgıçların uğrak noktalarından biri. Dalış rotası keyifli bir tecrübe edinmek isteyenler için farklı detaylar içeriyor. Aynı zamanda canlı çeşitliliği ile de gözlem yapmak farklı bir keyif veriyor. Eşek adası da su altı fotoğrafçılığı yapmak isteyenler için ideal bir konum halinde.
-
88 Taşları
Eşek Adası’nın güney kısmında yer alan bu özel bölgeyi ayrı olarak ele almakta fayda var. Dalış noktalarının vazgeçilmez duraklarından birisi de 88 Taşları. Tarihi objelerin de gözlemlenebileceği bu bölgede canlı çeşitliliği hayli fazla. Ahtapotlar eşliğinde antik Roma eserlerini gözlemlemek oldukça farklı bir deneyim haline getiriyor.
-
Çeşme Nanome
Dalyanköy’e bakan kıyıda yer alıyor. Poyrazda tercih edilen bir dalış bölgesidir. Dip derinliği 15 metre. Şanslıysanız denizatlarını görebilirsiniz.
-
Çeşme Patlak Taş
barakuda ve ayka sürülerinin geçiş noktası olan alan açık konumda. Serpme kayalardan oluşuyor. Profesyonel dalgıçlar için uygun.
-
Çeşme Baraküda Taşları
10m- 50m derinlik sunan alan, su altı canlıları açısından çok zengindir.
Yarımada İzmir ve Çeşme’de Dalmak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada İzmir adlı bir proje yapmış. Bu projede İzmir Yarımadası’nın çok değerli rotaları paylaşılmış. Rotalardan birinde de dalmayı sevenler için tavsiyeler var. Yarımada İzmir projesi araştırmalarından biri de dalış noktaları başlığını kapsıyor. Bu başlık altında akademisyenler tek tek deneyerek Çeşme’de dalınabilecek en güzel yerleri listelemişler. Biz de onlardan yararlandık.
Şnorkel ve Tüplü Dalış Arasındaki Fark
Çeşme dalış noktalarının bazıları şnorkel ve tüplü dalış için de uygunken, bazı noktalarda sadece tüple dalış yapılabiliyor. Bunun sebebi bu iki yöntemin birbirinden oldukça farklı olması. Aslında şnorkel ile dalmak yerine yüzmek demek daha doğru olabilir. Şnorkel kişilerin su yüzeyinde ilerlerken bir boru yardımıyla dışarıya bağlantılı kalmasını sağlar. Böylece yüzerken nefes almak mümkün olur. Dalış noktalarından şnorkel ile deneyimlenmesi mümkün olan yerler ise yüzeye daha yakın olan noktalar için geçerlidir. Böylece yüzeyde kalarak gözlem yapmak mümkün olur.
Tüple dalmak ise tamamen farklı bir deneyimdir. Dalgıçların oksijen tüpleri ile çok derinlere dalması mümkün olur. Bu sebeple derinlerde gözlemlenecek noktalara tüple dalmak gerekir. Daha kompleks bir yapı olduğu için de öncesinde mutlaka eğitim almış olmak gerekir.
Çeşme’de Nerede Denize Girilir?
Çeşme’de Dalış Yaparken Bunları Unutmayın!
Çeşme’ye sadece dalış yapmak için gidiyor olabilirsiniz. Farklı olarak Çeşme ziyaretlerinize bir renk katmak amacıyla dalmak da isteyebilirsiniz. Her iki alternatif için de bu serüveni daha keyifli hale getirmek mümkün. Çeşme’nin sunduğu doğal güzellikler ve tarihi dokuları kara üzerinden de deneyimlemeye zaman ayırmak gerekiyor. Su altı dünyasının büyüsüne kapılarak ana kara üzerindeki güzellikleri ihmal etmek mümkün. Ancak Çeşme bir bütün olarak deneyimlenmesi gereken bir lokasyon.
Özellikle sezonda dalış rutinini çok keyifli hale getiren turlar mevcut. Bu turlarla hem tekne gezisi yapmış hem de görülmesi gereken en güzel noktaları deneyimlemiş olursunuz. Eğer daha sakin bir dalış deneyimi istiyorsanız Çeşme için daha tenha olan ayları dalış için tercih edebilirsiniz. İklimi sayesinde birçok dalış noktasına hemen her zaman ulaşmak mümkün oluyor. Bu sayede kendi istekleriniz doğrultusunda bir dalış deneyimi gerçekleştirmeniz mümkün oluyor.
Çeşme’de dalış yapmak için birçok farklı alternatif bulabilirsiniz. Eğer dalış deneyiminiz yoksa Çeşme bunu öğrenmek için harika bir yer. Eğitim veren birden fazla kurum içerisinde sizin için en uygun olanı seçebilirsiniz. Böylece yukarıda saydığımız dalış noktalarını uzman kişiler eşliğinde güvenle deneyimleyebilirsiniz. Dalış yapmak için verilen eğitimleri almak gerekiyor. Acil durumlarda ve olası aksiliklerde yapılması gerekenleri bilerek dalmak sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi açısından önemli. Çeşme’de verilen bu eğitimler ve grup dalışlarıyla siz de çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Çeşme Araç Kiralama Fiyatları
Çeşme’ye dalış için gittiğinizde araca ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu amaçla Çeşme araç kiralama fiyatlarına da yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz. yolcu360.com ile Çeşme kiralık araba fiyatlarını kıyaslayabilir, Çeşme’den uygun fiyata oto kiralama yapabilirsiniz.
Add comment