Yolcu360 Blog
antalya-gazipasa-3
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Antalya Gazipaşa: Türkiye’nin Sessiz Cenneti

Antalya Gazipaşa: Türkiye’nin Sessiz Cenneti

Akdeniz deyince ilk aklınıza gelen yer neresi? Antalya dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin bu kez  gizli kalmış bir ilçeye, Antalya Gazipaşa ’ya gidelim. Eski ismi Selinus, Selinti olan ilçe gizli bir cennet. Gazipaşa tam olarak nerede yer alıyor diye soracak olursanız, Antalya’nın en doğudaki ilçesi olarak karşımıza çıkıyor.

Antalya’nın En Güzel 5 Plajı | Antalya Plajları Okumak İçin Tıklayın.

Turizminden önce tarım ve yöresel tatlarıyla öne çıkan Gazipaşa’nın adını son dönemde sıkça duyar olduk. Peki neden? Gazipaşa son dönemde turizm konusunda adından sıkça söz ettirmeyi başarıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de seyahat kavramına girmeyi başaran ilçe huzurlu bir tatil arayanlar için adres olabilir.

Üstelik meşhur ejder meyvesi de muz da burada yetişiyor. Avokadonun da bolca üretildiği ilçe tropik meyve cenneti desek yeridir. Birçok farklı meyve ve sebzenin üretildiği Gazipaşa adeta doğal bir vitamin deposu sağlıyor. Yerli halkın tarım ile uğraşması ve yeniliğe açık tutumları sayesinde ilçe tarım konusunda gelişimini sürdürüyor.

Peki Gazipaşa neden sessiz bir cennet? Alanya’dan hemen sonra yer alan Gazipaşa sakinliğin ve huzurun hakim olduğu bir bölge. Bakir bir doğal güzelliğe sahip olmasıyla ise sessiz ve gizli bir cennet isminin hakkını fazlasıyla veriyor.

Gazipaşa İsmi Nereden Geliyor?

Gazipaşa halkı Delibaş isyanını patlak verdiği dönemde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına destek olur. O zaman bölgenin ismi Selinti’yken halkın verdiği bu mücadele sonucu 21 Ekim 1921’de Selinti ilçe olur ve Gazipaşa adını alır.

Antalya Gazipaşa ’da Gezilecek Yerler

Selinus Antik Kenti İle Tarihi Bir Yolculuğa Çıkın! Antik kente yaklaşmaya başladığınızda sizi bazı tarihi kalıntılar karşılayacak. Yönlendirme tabelalarını takip ederek ulaşabileceğiniz kentte önemli yapılar mevcut.

Doğal Havuzlar! Caretta Caretta Cenneti! Koru plajında bulunan doğal havuzlar turistlerin dikkatini topluyor. Aynı zamanda caretta carettaların yumurta bıraktığı bir nokta olmasıyla koru plajı değerli. Ayrıca buradaki plajın kendi kendini filtre edebildiği söyleniyor.

Antik Kent Cenneti! Gazipaşa antik kent bakımından çok zengin bir ilçe. Yolunuzun düştüğü herhangi bir köyde bile antik yapılarla karşılaşmanız olası. Antiocheia Ad Cragum, İotape, Nephelis ise en çok bilinen antik kentlerden ikisi.

Alanya İotape Gezisi: Tarih Kokan Sahil İçin Tıklayın.

Delik Deniz ve Kral Koyu! Sadece fotoğrafını görenleri bile büyüleyen bu köy için ne söylesek az. Adeta sessiz cennetin bir tacı.

Yalan Dünya Mağarası! Ara ara hepimizin aklından geçen yalan Dünya’nın bir de mağarası var. Yaklaşık 5 milyon önce oluşumun başladığı mağara 4 kilometreye kadar uzanıyor.

Balıkçı Barınağı Limanı, Antik Çağ’dan bu yana kullanılan bir liman. Seyahat rotanıza ekleyerek yakından görmenizi öneririz. Antik Çağ’da güvenli olmasıyla öne çıkan liman hala kullanılıyor.

Alanya ve Anamur arasında bulunmasıyla dikkat çeken Gazipaşa seyahat meraklılarını bekliyor. Gazipaşa’yı Alanya geziniz esnasında kolaylıkla gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.

Antalya Gazipaşa ’da Ne yenir?

Adını duyup merak ettiğiniz pek çok meyveyi burada en taze haliyle tüketebilirsiniz. Muz bahçeleriyle donatılan Gazipaşa tropik meyve listesine sürekli yenilerini ekliyor. Seyahat tarihinizi meyve hasat dönemlerine denk planlayarak meyve cennetinin keyfini çıkarabilirsiniz. Nardan kiraza festivali yapılan meyveler burada.

Söz konusu yöresel yemekler olduğunda ise Gazipaşa yörük kültüründen izler taşıyor. Bahsedeceğimiz bazı yöresel yemekleri ise restoranlarda tadabilirsiniz. İşte Gazipaşa denince ilk akla gelen yemeklerden bazıları: Ayran Aşı Çorbası, ÇÇomaç Börülce (Ülübü) piyazı, Göleviz Yemeği ve daha niceleri…

Gazipaşa’daki Tropik Meyveler

Pitaya (Ejder Meyvesi), Avokado, Possiflora (Çarkıfelek) Meyvesi, Papaya, Muz, Mango, Longan, Litchi.

Antalya Gazipaşa Tropikal Meyve Hasat Şenliği

antalya-gazipasa-1Tropikal meyvelerin yetiştirilmesi için eşsiz bir yapıda olan Gazipaşa’da düzenlenen festivalde kahve meyvesinden mangoya kadar geniş bir tropik meyve yelpazesi mevcut. Tropik meyvelerdeki başarısıyla Gazipaşa’nın gizli cennet ismi ise yerini tropik cennet ismine bırakacak gibi görünüyor.

Antalya Gazipaşa ’da Nerede Denize Girilir?

Koru Plajı

Yazımızda söz ettiğimiz Koru Plajı, söz konusu denize girmek olduğunda ilk akla gelen yerlerden biri. Doğal havuzlardan gözünüzü alabildiğinizde tertemiz bir denizin sizi beklediğini göreceksiniz.

Aysultan Kadınlar Plajı

Kahyalar’da bulunan bu plaja sadece kadınlar girebiliyor. Ayrıca 7 yaşından büyük erkek çocukların girmesine de izin verilmiyor. Plaja gitmek isteyenler için Gazipaşa merkezinden servisler kalkıyor. Burada denize girdikten sonra İotepe Antik Kenti’ni seyahat rotanıza ekleyip bir ziyarette bulunabilirsiniz.

Ayrıca en çok tercih edilen diğer iki plaj ise Kızılin Plajı ve Selinus Plajı olarak karşımızda.

Yaylalar Hiç Olmadığı Kadar Misafirperver!

Yörük kültürünün hala varlığını koruduğu yörede yaylalar büyük bir önem taşıyor. Yazın yaylada kalmak, yayladan kar toplamak, dağlardaki şifalı bitkilerden yararlanmak hala vazgeçilmeyen alışkanlıklardan.

Geleneksel yayla festivalleri ve şenlikler de eğlenmek ve sosyalleşmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Yaylalarda yüzlerce keçi, koyun, at görebilir yabani hayvanları kendi doğasında görebilirsiniz. Üstelik hiç tanımadığınız insanların cana yakınlığı ve misafirperverliği sizi şaşırtabilir.

Gelmişken Uğramak İsteyebileceğiniz Yerler:

Sapadere Kanyonu

Alanya’da bulunan Sapadere Kanyonu’nda dinlenip adeta tazelenebilirsiniz. Kanyonun bulunduğu Sapadere köyünde ise su değirmeni ve ipek dokuma atölyesi var. Meraklılarının ziyaretine açık olan bu yapılar da gelmişken görülmeye değer yerlerden. Yaz sıcağından bunalıp biraz olsun serinlemek isteyenler için Sapadere Kanyonu ideal bir ortam sunuyor.

Cüceler Mağarası

Cüceler Mağarası, özellikle hikayeleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Rivayet o ki, bu bölgede yaşayan bir cüce ailesinin kötü davranışlarına mazur kalıyor. En sonunda cüce çocuk evden kaçıyor ve bu mağaraya giriyor. Ailesi cüce çocuğu arayadursun, bir çoban cüceyi mağarada görüyor. Sonrasında çocuğun ailesine durumu haber veriyor. Aile çocuğu mağaradan aldıktan sonra mağara ismi Cüceler Mağarası olarak anılıyor.

Bir diğer rivayete göre ise; Osmanlı döneminde bu bölgede yaşayan halk, o dönem küçükbaş hayvan vergisini vermemek için hayvanlarını buraya saklarmış. Vergi toplayan yetkililer geldiğinde hayvanlar buradaki yerini alır, bekleyiş başlarmış.

Dim Çayı

Alanya’da yer alan çay buz gibi suyuyla yaz sıcağından bunalanları ferahlatmayı bekliyor. Restoran ve işletmeler ile bölgede zengin bir yeme içme imkanı mevcut.

Dim Mağarası | Dim Mağarası Nerede? | Alanya Gezilecek Yerler İçin Tıklayın.

Antalya’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle