Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bursa’da Görülmesi Gereken Birbirinden Değerli İki Yapı: Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Bursa’da Görülmesi Gereken Birbirinden Değerli İki Yapı: Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Bursa’da gezilecek yerler arasında dikkat çeken Yeşil Camii ve Yeşil Türbe yer alıyor. Peki Yeşil Camii’ye nasıl gidilir?

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti, ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Bursa’da bugünkü durağımız Yeşil Camii ve Yeşil Türbesi. Bulunduğu semte ismini veren Yeşil Külliyesi Bursa gezi rehberi listesindeki görmeden dönmemeniz gereken önemli tarihi yapılardan biri. Bursa’ya İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama yaparak yaklaşık 2 buçuk saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Bursa araç kiralama yaparak da şehir içinde gezinize devam edebilirsiniz.

 

Yeşil Külliyesi Nerede?

Yeşil Külliyesi Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Yeşil semtinde yer alıyor. Irgandı Köprüsü’nün yer aldığı Setbaşı’na yürüyerek on dakika uzaklıkta bulunan Yeşil Külliye Ulu Camii ve Koza Han’a da yürüyüş mesafesinde. Eğer şehirde vaktiniz azsa iyi bir planlamayla Yeşil Külliyesi, Irgandı Köprüsü, Koza Han, Ulu Camii, Tophane’yi aynı gün gezebilirsiniz.

Osmanlı’nın İzinde: Yeşil Külliyesi

Sultan Çelebi Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılan Yeşil Külliyesi kentte Osmanlı Devleti’nin ihtişamını gösteren en zarif eserleri barındırıyor. Külliye içerisinde cami, türbe, medrese ve imaret yer alıyor. Gezinize Hacı İvaz Paşa’nın inşa ettiği Yeşil Camii ile başlayabilirsiniz. Rengarenk güllerin bahçesini süslediği Yeşil Camii’ye girer girmez içinizi adeta huzur kaplıyor. İznik çinileri ile süslenmiş caminin içini de gezmenizi tavsiye ederim. Eğer namaz saatine denk gelirseniz cami bahçesinde oturup bu huzurlu havanın keyfini sürebilirsiniz. Görevliler namaz bitiminde içeriyi gezmenize izin veriyor.

Yeşil Camii’yi ziyaret ettikten sonra karşı tarafta sizleri adeta Bursa’nın sembolü sayılan güzeller güzeli Yeşil Türbe bekliyor. 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan türbe çinileriyle görenleri büyülüyor. Yeşil Türbe’nin en önemli özelliği ise duvarlarının tamamı çini ile kaplı tek türbe olması. İznik çinileriyle birlikte Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan Yeşil Türbe’nin içerisi de dış yapısı kadar zarif çinilerle süslü. Türbenin içerisinde Sultan Çelebi Mehmet ile birlikte oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmut, kızları Ayşe Hatun, Sitti Hatun ve Selçuk Hatun’un sandukaları yer alıyor.

Yeşil Türbe Osmanlı Devleti döneminde şehrin her yerinden görülebilecek şekilde inşa edilmiş. Ancak günümüzde bu özelliğini büyük ölçüde kaybetmiş durumda. Günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veren Yeşil Medresesi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Yorum ekle