Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bursa Misi Köyünde Görmeniz Gereken 6 Yer

Bursa Misi Köyünde Görmeniz Gereken 6 Yer

Bursa Misi Köyü’nü daha önce duymuş muydunuz? İpek böcekçiliği ile ünlü, turizmin yeni gözdesi Misi Köyü. Üzüm bağları ile çevrelenmiş bu şirin köye siz de hayran kalacaksınız. 

Misi Köyü Nerede? 

Gümüştepe Mahallesi olarak da bilinen Misi köyü Bursa’da yer alıyor. Bursa merkeze 12 km uzaklıkta Nilüfer ilçesindeki Misi köyü son zamanlarda turistlerin uğrak noktalarından biri. 

Misi Köyüne Nasıl Gidilir?

Kendi aracınız ile seyahat edebileceğiniz gibi Bursa Havalimanı’na ulaştıktan sonra Misi Köyü otobüsleri ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Yolcu360’ın Bursa Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyerek dilediğiniz aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralayabilir ve Bursa Misi Köyü’nü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Misi Köyü Tarihi

Tarihi geçmişi M.S. 183 yılına kadar uzanan Misi köyü bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bundan yüzyıllar önce Alex adında bir keşiş tarafından keşfedilen bölgede yerleşik hayatın ilk izleri görülmeye başlıyor. O dönemlerde adı “Mysia” olarak biliniyor. Keşiş Alex ile birlikte keşfe gelen Hristiyan topluluğu beğenip, yerleştikleri Misi köyünde İncil üzerine tartışmalar düzenlerlerdi. 180’li yıllarda yapılan İncil konsüllerinin izine günümüzde de rastlamak hala mümkün. Nitekim Misipoli Manastırı çevresinde bulunduğu düşünülen İncil nüshası bu tarihi geçmişi kanıtlar nitelikte. Hristiyanlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Misi köyü bağcılık ve ipek böcekçiliği konusunda da ön plana çıkıyor. Üzüm bağları ve asma yapraklarının bol bol yer aldığı köyde pekmez ve şarabın tadı da bir başka. Hatta tarihten bu yana süregelen misket üzümleri de sadece Misi köyünde yetiştirildiği biliniyor.

Gel Bir Gün Misili Ol

2000 yıllık tarihi ile göz dolduran Misi turizm geçmişi ile de adından söz ettiriyor. Nilüfer Nehri’nin bereketiyle beslenen köy ipek böcekçiliği ile ön plana çıkıyor. Vaktiyle Çin’den gelen ucuz ipekler köyün ipek böcekçiliğine olan bağlılığını günden güne eritse de Bursa’nın bereketine engel olamamış. Köy halkı zamanla işsiz kalmış, fakirleşmiş. 

Fakat toplumun aydınlık yüzü kadınlar asla pes etmemiş. Azmi ve inancıyla adeta köyün kaderini yeniden yazmışlar. Anadolu Efes’in katkıları ile son 4 yılda ekonomilerini tekrar ayağa kaldırmışlar. “Gelecek Turizmde” projesi ile Misili kadınlar ipek böcekçiliğine hayat kazandırmışlar. Turizmde sürdürülebilirliği ön plana çıkaran anlayış sayesinde “Gel Bir Gün Misili Ol” projesini topluma sunmuşlar. Böylece ipek böcekçiliği başta olmak üzere Bursa’ya özgü yöresel lezzetleri, el yapımı ürünleri ziyaretçilerine tanıtmışlar.

misi-koyu-1.jpg

Toplam 44 kadın ipek böcekçiliği geleneğini turizme entegre etmek için eğitimlere katıldılar. Bursa’nın meşhur ipek böcekçiliği üretiminin artırılması ve topluma tanıtılması adına markalaştırma çalışmaları başladı. Misi köyünde yer alan İpek Evi’nde ve yöresel lezzetlerin hazırlandığı Koza Evi’nde gerekli çalışmalara hiç durmadan devam ettiler. Aynı zamanda Koza Evi, Nilüfer Misi Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak hizmet veriyor. Böylece ziyaretçiler adeta kafe ortamındaymış gibi lezzetleri test edebiliyor.

1989 yılında koruma altına alınan Misi köyü, sit alanı olarak ilan edildi. “Gelecek Turizmde” projesinin meyvelerini toplamaya başlayan Bursa halkı turizmde adından söz ettirmeyi başardı. Özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Misi köyü görenleri kendine hayran bırakıyor.

Bursa Misi Köyü Gezilecek Yerler

Osmanlı’ya başkentlik yapan tarihi kent Bursa, doğal güzelliği ile aklımızı başımızdan alıyor. İstanbul’a sadece birkaç saatlik mesafede yer alması da uğrak rotalardan biri haline getiriyor. Yüzyıllardır süregelen kadim lezzetleri, cennetten bir köşe imişçesine sonsuzluğu yaşatan doğallığı ile Bursa bizleri kendine aşık etmeyi başarıyor. Bursa’ya 12 km’lik mesafede yer alan Misi köyü de mutlaka uğramanız gereken güzelliklerden biri. İşte Bursa Misi köyü gezilecek yerler listesi! 

  • Rengarenk Misi Evleri

misi-köyü-2

Bursa Misi köyü gezilecek yerler arasında ilk sırada rengarenk Misi evleri var. Cıvıl cıvıl görüntüsü ile içinizi aydınlatan bu evler Misi köyüne hayat katıyor. Geleneksel ahşap ev mimarisine farklı bir silüet kazandıran bu tarihi yapılar sizi geçmişe götürüyor. Maviden, kırmızıya gökkuşağı kadar hareketli mimaride tarihi gezintiye ne dersiniz?

  • El Emeği Misi İpek Evi

misi-koyu-3.jpg

Bizzat Misili kadınlar tarafından restore edilen Misi İpek Evi, köyün mirası gibi. İpek böcekçiliği geleneğini sürdürme ve köyü turizme kazandırma yolunda önemli anlara ev sahipliği yapan Misi İpek Evi sizleri bekliyor. İpekten üretilen hediyelik eşyalar satışa sunuluyor. Bunun yanı sıra büyük ninelerin sandıklarından çıkan geleneksel desenlerin günümüz el sanatlarına uyarlanmış halleri de el işi severlere sunuluyor. 

  • Kitapseverlere Misi Çocuk Kütüphanesi

misi-koyu-4.jpg

İsminden yola çıkarak sadece çocuklara özgü olduğunu düşünmeyin. Misi Çocuk Kütüphanesi büyük-küçük her yaştan ziyaretçisini bekliyor. Hafta içi 09.00 ile 18.00, hafta sonu ise 10.00 ile 18.00 saatleri arası hizmet veriyor. Nilüfer Belediyesi katkıları ile oluşturulan kütüphanede her yaş grubuna hitap eden çocuk kitapları, zeka oyunları ve çeşitli bulmacalar yer alıyor. Aynı zamanda Misi Çocuk Kütüphanesi’nde yetişkinler için de ayrı bir çalışma odası mevcut. 

  • Gelenekten Geleceğe Misi Etnografya Evi

misi-koyu-5.jpg

Karagöz sanatçısı Şinasi Çelikkol tarafından açılan Misi Etnografya Müzesi, Bursa kültürünü yeni nesillere aktarmayı planlıyor. Şinasi Çelikkol, Bursa’da açtığı Karagöz Evi ile Karagöz gölge oyununu devam ettirmeyi başarıyor. Etnografya Evi ise kendisinin geleneğe dönük ikinci fikri. Yöresel kıyafetlerden, dokuma tezgahlarına Bursa’nın geleneğini geleceğe aktarmayı düşünen Şinasi Bey tarafından Misi Etnografya Evi fikri hayata geçiriliyor. 

  • Nilüfer Manzarası Misi Aile Çay Bahçeleri

misi-koyu-6.jpeg

Nilüfer Çayı üzerinde şöyle bir soluklanmaya ne dersiniz? Misi aile çay bahçelerinin serin ve sakin konumu ile manzaranın keyfini çıkarabileceksiniz. Nilüfer Çayı’nın dinginliği, lezzetli Bursa kahvaltısı sayesinde adeta yeniden doğmuş gibi olacaksınız. Eğer siz de Bursa Misi köyü gezilecek yerler listesi hazırlıyorsanız Misi aile çay bahçelerine mutlaka listenizde yer vermelisiniz. 

  • Bursa’nın Arşivi Mysia Fotoğraf Müzesi

misi-koyu-7.jpg

Mysia Fotoğraf Müzesi, Bursa’nın geçmişini gözler önüne seren bir fotoğraf sergisi. Türk fotoğrafçılığının usta sanatçıları tarafından hazırlanan mini Bursa arşivi sizleri bekliyor. Bunun yanı sıra yılın çeşitli dönemlerinde fotoğrafçılıkla alakalı çalıştayların düzenlendiği bir etkinlik salonu. Pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00-18.30 arasında ücretsiz bir şekilde hizmet veriyor. Kim bilir şanslı gününüzdeyseniz belki de bir fotoğrafçılık çalıştayına denk gelirsiniz. 

 

Yorum ekle