Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Macar Mutfağı ve Budapeşte Yeme İçme Önerileri

Macar Mutfağı ve Budapeşte Yeme İçme Önerileri

Budapeşte‘nin nasıl oluştuğunu biliyor musunuz? Buda ve Peşte olarak Tuna Nehri’nin ikiye ayırdığı kısımların birleşmesi ile ortaya çıkıyor. Budapeşte gezilecek yerler için şehre gidiyorsanız, burada bir sürü tarihi yer ile karşılaşacaksanız. Ayrıca şehrin atmosferi o kadar güzel ki Budapeşte’ye hayran olabilirsiniz. 🙂  Üstelik Macar mutfağı birbirinden lezzetli yemekleriyle sizi bekliyor! Peki, Budapeşte’de neler yemelisiniz? Budapeşte yemekleri neler? 

Macar Mutfağı

Budapeşte gezip görülecek yerlerinin yanı sıra Macar mutfağı ile de ziyaretçilerini kendine çekmeyi başarıyor. Her ne kadar Fransa, İtalya, İspanya kadar öne çıkmasa da Macar mutfağı zengin çeşitlere sahip. Et yemekleri ağırlıkta olsa da hamur işi ve pastacılık konusunda Macar mutfağı birbirinden lezzetli seçenekler sunuyor. Budapeşte’ye yolunuz düştüğünde deneyebileceğiniz lezzetlere birlikte göz atmaya ne dersiniz?

Budapeşte Yeme-İçme Önerileri

  • Gulaş

Doğu Avrupa mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan Gulaş Macaristan’ın milli yemeği olarak öne çıkıyor. Et ve sebze çeşitlerinin birlikte pişirilmesiyle hazırlanan gulaş kimi mekanlarda ekmek içerisinde de servis ediliyor. Çoğunlukla dana eti ile hazırlanıyor ama domuz eti de kullanabiliyorlar. Eğer hassasiyetiniz varsa sipariş vermeden önce bu detaya dikkat edin.

  • Pörkölt

Gulaşa benzer bir diğer yiyecek ise Pörkölt. Her ne kadar Macaristan kökenli olsa da Orta ve Doğu Avrupa şehirlerinde de sıkça tüketilen Pörkölt et yahnisi olarak biliniyor. Et, soğan ve sebzelerin haşlanmasıyla hazırlanan Pörkölt içerisinde bol miktarda paprika da bulunuyor.

Yeri gelmişken paprika konusuna da değinmek istiyorum. Paprika (kırmızı biber) Macar mutfağında en çok kullanılan baharat. Hemen her yemeğin içinde bol miktarda paprika bulunuyor. Budapeşte sokaklarını gezerken paprika satan mağazalara da sıkça rastlayabilirsiniz.

  • Langos

Macar mutfağının en lezzetli hamur işlerinden biri langos. Hemen her sokak başında görebileceğiniz langos uygun fiyatlı atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Bizdeki pişinin büyük versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Yağda kızartılan hamurun üzerindeki malzemeleri siz seçiyorsunuz. Rendelenmiş kaşar peyniri, krema, jambon, sucuk vb. Lezzetli bir langos deneyimi için Retro Langos’a uğrayabilirsiniz.

  • Kurtos Kalacs

Budapeşte’nin meşhur sokak lezzetlerinden bir diğeri ise Kurtos Kalacs olarak bilinen tatlı çeşidi. Eğer Prag’ta Trdelnik yediyseniz hem şekil hem de tat olarak oldukça benziyor. Çikolata, fındık, badem, tarçın gibi lezzetlerle hazırlanan Kurtos Kalacs şişin üzerine hamur sarılıp közde yapılıyor.

  • Palinka

Farklı meyvelerle hazırlanan Macarların meşhur içkisi Palinka’yı Budapeşte barlarında deneyebilirsiniz. Armut, kayısı, kiraz gibi çeşitleri bulunan Palinka’nın alkol oranı yüksek olduğu için dikkatli içmenizi öneririm.

Budapeşte Gezilecek Yerler için tıklayınız.

Macaristan vizesi

Türk vatandaşlarının Budapeşte gezileri için Macaristan vizesi almaları gerekiyor. Macaristan için alınan vize ise Schengen vizesi. Macaristan vize başvuruları için Türkiye’de İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu tarafından yetkilendirilen kurumlara, vize merkezlerine ve turizm/seyahat acentelerine gidebilirsiniz.

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Macaristan Konsolosluğu, Macaristan vize çeşitlerini Macaristan’a yapılacak olan seyahatin amacına ve süresine göre temel olarak iki gruba ayırmaktadır.

  • Ulusal / Uzun süreli Macaristan Vizesi: Uzun süreli Macaristan vizesi Schengen vizesi değildir. 90 günü aşan ikamet hakkı tanıyan bu vize eğitim, çalışma, oturum gibi durumlarda başvurulması gereken Macaristan vizesidir.
    Macaristan Schengen vizesi: Macaristan Schengen vizesi ’A’ tipi ve ’C’ tipi olarak ikiye ayrılır.
  • Macaristan A Tipi Schengen Havalimanı Transit Vizesi: Başka bir ülkeye gerçekleştirecekleri seyahatlerinde Macaristan’dan transit olarak geçmesi gereken Macaristan vizesi tipidir. Macaristan transit vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmamaktadır.
  • Macaristan C tipi Schengen vizesi: 90 güne kadar konaklamayı mümkün kılan Macaristan vizesidir. Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşları pasaportlarında geçerli Schengen vizesi bulunmuyorsa Macaristan Schengen vizesine başvuru yapmak zorundadırlar. Bu vize tüm Schengen alanında geçerlidir.

Macaristan vizesi, ülkeye yapılacak seyahatin amacına bağlı olarak aşağıda belirtildiği gibi kategorilere ayrılmaktadır. Vize başvurusunda bulunan kişilerden yapacakları seyahatin amacına uygun evrak ibraz etmeleri talep edilmektedir. Dolayısıyla Macaristan vizesi başvurusunda bulunan kişiler gerçekleştirecekleri Macaristan seyahatinin amacına uygun Macaristan vizesi türüne başvuru yapmalıdır. Seyahat amacına göre Macaristan vizesi türleri aşağıda belirtildiği gibi kategorilere ayrılmaktadır.

  • Macaristan Turistik Vize
  • Macaristan Ticari Vize
  • Macaristan Aile ve Arkadaş Ziyareti vizesi
  • Macaristan Kültürel Amaçlı Vize
  • Macaristan Erasmus Vizesi
  • Macaristan Transit Vize
  • Macaristan Resmi Amaçlı Vize
  • Macaristan Sağlık Sebepli Vize
  • Macaristan Sportif Amaçlı Vize
  • Macaristan AB Vatandaşı İle Evli Kişiler İçin Vize
  • Macaristan Şoför Vizesi
Macaristan Budapeşte’ye nasıl gidilir?

Budapeşte’ye Türkiye’den direkt uçuş seferleri mevcut. Budapeşte uçak bileti alınırken Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı tercih etmelisiniz.

Budapeşte gezi rehberi için seyahat listesini tamamlayıp İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama ve İstanbul araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Budapeşte gezi listesinin bitiminde Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, kiralık araç fırsatları için Yolcu360 üzerinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. Budapeşte gezilecek yerler için tatilini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle