Yolcu360 Blog
bodrum-kalesi-22
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bodrum Kalesi Tarihi ve Bodrum Gezisi

Bodrum Kalesi Tarihi ve Bodrum Gezisi

Bodrum Kalesi, özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan Bodrum’da bulunmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Harika plajlarıyla binlerce turist ağırlayan Bodrum, bir o kadar ilgi çekici tarihi bir mirasa sahip. Gelin bu önemli tatil beldesinin en önemli lokasyonlarından biri olan Bodrum Kalesi ve Bodrum Kalesi tarihi hakkında merak edilenlere bakalım.

Renkli gece hayatı, birbirinden orijinal mekanlarıyla öne çıkıyor Bodrum. Öyle ki, gidenin dönmek istemeyeceği, döneninse aklının kalacağı türden bir yer. Turizm deyince akla ilk gelen yerlerden biri, tatil planlarının olmazsa olmazı.

Birini keşfetseniz diğerlerinin hatrının kalacağı koyları var Bodrum’un. Hala gözlerden uzak kalmayı başarabilmiş köyleri ise sadece onları gerçekten bulmak isteyenlere açık.

Bodrum’da gezebileceğiniz en iyi yerler yazımızı okumak için tıklayın.

bodrum-kalesi-2

Bill Gates’in de Bodrum gezisi esnasında uğradığı duraklardan biri olan Bodrum Kalesi’ni gelin birlikte tanıyalım.

Bodrum Kalesi Tarihi

Bodrum Kalesi’nin inşa edildiği alan antik çağda bir ada şeklindeyken, daha sonra beldeyle birleşerek yarımada haline geliyor.

1406-1522 yılları arasında, yüz yılı aşkın bir süre boyunca, Saint Jean Şövalyeleri tarafından inşa ediliyor. Kaleye “Aziz Peter Kalesi” ismini veren şövalyelerin bu inşasının temel nedeni Osmanlı’yı bir tehdit olarak görüp korunmak istemeleri.

Kale inşa edilirken dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen Halikarnas Mozolesi’nden taşlar kullanıldığı söyleniyor. Ayrıca Selçuklular’a ait bir yapı da mevcut.

1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos’u fethiyle birlikte şövalyeler kaleyi terk ediyor.

Kare şeklinde inşa edilen kale 180 metreye 185 metre ölçülerinden oluşuyor. Bodrum Kalesi’nde bulunan en uzun kule 47,50 metre yüksekliğiyle Fransız Kulesi. Diğer kuleler ise İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol (Yılanlı) kuleleri. Bu kulelerin isimlerinin her birinin farklı bir millete ait olmasının temel nedeni kaledeki hakimiyet hareketliliğine dayanıyor.

1895 yılında hapishane olarak kullanılmaya başlanan kalede farklı mimari izler var. Kalenin içine ancak yedi kapıdan geçerek ulaşmak mümkün. Kapıların üzerindeki armalarda ise ejder ve aslan figürleriyle birlikte haçlar ve bandajlar yer alıyor. Büyük bir tarihi dokuyu ortak paydada sunan Bodrum Kalesi, 1915 yılında Fransız ve İngilizler tarafından bombalanıyor. Bodrum Kalesi bu saldırı ile yıkılarak terk ediliyor.

Bodrum Kalesi tarihinde küçük bir cami yer alıyor ancak bu cami de saldırılarda yıkılıyor. Ayrıca kalede yer alan hamam yine Osmanlı tarihine ait. Dikkat çeken bir diğer unsur ise yapıda yer alan II. Mahmut tuğrası.

Bodrum Kalesi Gezisi

Restorasyon nedeniyle bir süredir sadece belli bölümleri ziyarete açık olan Bodrum Kalesi sadece bir kale değil! Kale, 1960’tan bu yana Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Ödüllü bir müze. 1995’te Avrupa Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü Ödülü”nün sahibi oluyor.

Müzede Uluburun, Roma Tüccar Gemisi batığı, Finike Gelidonya Burnu batığı, Yassıada, Bozburun, Marmaris Serçe Limanı sualtı batıkları var. Ayrıca Karyalı Prenses Sergi Salonları da görülmeye değer. Müzedeki en dikkat çekici batık ise Uluburun Batığı. Dünyanın en eski batığı olarak bilinen bir Likya Ticaret Gemisi de burada.

Dünyada da parmakla gösterilen müzelerden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde camdan bir koleksiyon da mevcut. Bodrum, her ne kadar tatil beldesi özelliğiyle öne çıksa da taşıdığı kültürel miras oldukça yüklü. Buna dayanarak söyleyebiliriz ki kültür turizmiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi hak ediyor.

Eğer Bodrum’un denizi, kumu, güneşi kadar tarihine de meraklıyım diyorsanız Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi gezinizin ardından bu rotaları seyahat planınıza ekleyebilirsiniz. İşte Bodrum’un kültür turizmi için de harika bir yer olduğuna kanıt birkaç yer!

bodrum-kalesi-3

Bodrum Mauseoleum Müzesi

Yedi cihanın dilinde bir üne sahip tarihi yapının bazı kalıntıları Bodrum’da. Ayrıca Bodrum Mauseoleum’un tarihinin Bodrum Kale’sinden daha köklü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dünya’nın yedi harikasından biri olan Mauseoleum kalıntılarının büyük bir kısmı ise British Museum’da.

Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın kalıntıların iadesi için bir mektup yazıldığı biliniyor. Kendisine verilen cevap olumsuz olduğu gibi kalıntıların geri getirilmesi için çalışmalar olanca hızıyla devam ediyor.

Muğla Bodrum Antik Tiyatrosu

Oyunlardan önce Dionysos uğruna kurbanların kesildiği bir sunak mevcut. Bodrum’daki birçok kültürel etkinlik bu tiyatroda gerçekleşiyor. Tarihi milattan önce 4. yüzyıla dayanan antik tiyatroda oturma alanlarında gölgelik olarak kullanıldığı tahmin edilen delikler var.

Bodrum Antik Tiyatrosu, tarihi yaşayarak çeşitli festivallere katılabileceğiniz harika bir yapı.

bodrum-kalesi-4

Muğla Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi

Bu müze, Sanat Güneşi Zeki Müren’i hayattayken göremeyenlere bir teselli. Burada, en önemli sanatçılarımız arasında gösterilen Zeki Müren’in hayatına dair gösterimler gerçekleşiyor.

Müze olarak kullanılan bina ise Zeki Müren’in evi. Sanatçı 1980 ve 1996 yılları arasında aramızdan ayrılıncaya kadar hayatını bu evde geçiriyor. Sanatçının evi, 2000 yılında müzeye dönüştürülüyor ve ziyarete açılıyor.

Bu evde diksiyonu ve Türkçeyi kullanışıyla ayrı bir hayranlık yaratan sanatçının yaşaması müzeye büyük bir canlılık katıyor. Sahne kostümleri ve kişisel eşyalarıyla birlikte hayatına dair pek çok bilgi de bu müzede yer alıyor.

Bodrum’da kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle