Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bodrum’da Gezilecek En İyi Yerler, Nereye Gidilir, Ne yapılır?

Bodrum’da Gezilecek En İyi Yerler, Nereye Gidilir, Ne yapılır?

Bodrum lezzet durakları

Bodrum her zaman yaz denince akla gelen ilk tatil beldesi olma özelliğini yıllardır koruyor. Adına şarkılar yazılan Bodrum son dönemde büyük kentlerden de göç almakta. Böylelikle sadece yazları değil, yılın tüm aylarında Bodrum’un gezilecek görülecek yerleri merak ediliyor.

Ege’nin en gözde tatil beldelerinin başında gelen Bodrum sadece yaz aylarında değil, yılın dört mevsimi ilgi görüyor. Özellikle son yıllarda şehir yaşamından sıkılıp Bodrum’a taşınanların sayısı hayli artmış durumda. Yarımada çevresinde Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar, Türkbükü, Gündoğan başta olmak üzere birbirinden güzel beldeler bulunuyor. Bodrum merkez ise her daim canlı ve kalabalık. Yeme içme, eğlence, konaklama, alışveriş olanaklarının da fazla olduğu Bodrum merkezi gelin birlikte keşfedelim.

Bodrum ‘a ulaşım

Milas-Bodrum Havalimanı merkeze yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Havalimanından araç kiralayarak merkeze yarım saatte ulaşabilirsiniz. Bodrum’un içinde ve çevresinde gezilecek çok fazla yer var. Bu yüzden yaz tatili için Bodrum’u tercih edenler genelde uçaktan iner inmez araba kiralama ofislerinin yolunu tutuyor. Kiralık araç işlemlerinizi Yolcu360 ile yola çıkmadan yapmanızı tavsiye ederim. Böylece uçaktan indiğinizde can sıkıcı prosedürleri atlayıp direkt aracınıza binebilirsiniz. Bodrum’a uzun dönem kalmak için gelenlerin de tercihi aylık araç kiralamadan yana oluyor. Yine Yolcu360 sayesinde kaç aylık araç ihtiyacınız varsa temin edebiliyorsunuz. Bodrum araç kiralama fiyatları ve Milas-Bodrum Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.

Havalimanından Bodrum’a gelirken sizi önce Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’nın meşhur tabelası karşılıyor. Girit Adası’ndan Bodrum’a sürgün edilip sonrasında ölümüne kadar Bodrum’da yaşayan Cevat Şakir’in beldeye katkıları yadsınamaz.

Bodrum’a girişte sağlı sollu mağazalarda giyimden aksesuara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Öğlene doğru açılan mağazalar gecenin geç saatlerine kadar hizmet veriyor. Ara sokaklara daldığınızda deri ürünleri satan mağazaları gezebilir, meşhur Bodrum sandaletlerine göz atabilirsiniz.

St. Jean şövalyeleri tarafından 15. yüzyılda inşa edilen Bodrum Kalesi gezi listenize ekleyebileceğiniz önemli duraklardan biri. Ancak geçtiğimiz yıl kapsamlı bir restorasyon çalışmasına alınan kalenin sadece bir bölümü ziyarete açık. Giriş ücreti 40 TL, Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Sualtı Arkeoloji Müzesi de Bodrum Kalesi’nin görülmeye değer yerleri arasında.

1970’li yıllarda Bodrum küçük bir balıkçı kasabasıyken buranın tanınmasını sağlayan isimlerden biri de hiç şüphesiz Zeki Müren. Sanat Güneşi’nin hayatının son yıllarını geçirdiği ev günümüzde müzeye dönüştürülmüş. Bodrum merkezde, Kumbahçe mevkiindeki müzeyi gezerek Zeki Müren’in hayatına doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Giriş ücreti 6 TL.

Yorgunluğunuzu gidermek ve bir şeyler atıştırmak isterseniz belediye tarafından işletilen Trafo’yu tavsiye ederim. Eskiden Hadigari gece kulübünün bulunduğu mekan şimdilerde belediyenin hizmetinde. Hem manzarası hem de şık dekorasyonu ile dikkat çeken Trafo’da fiyatlar da uygun. Akşamları canlı müzik dinletisi de bulunuyor.

Bodrum ‘da gece eğlencesi

Gece geç saatlere kadar eğlenmek isterseniz Bodrum Barlar Sokağı’na uğrayabilirsiniz. Kule Rock City Bar ve Körfez Bar buranın en meşhur eğlence mekanları arasında. Arkadaşlarınızla birlikte sabahın ilk ışıklarına kadar dans etmek isterseniz Fink, Vittoria, Küba by Sebastian’ı tercih edebilirsiniz.

Bodrum çevresinde gezilecek yerler

Bodrum merkezi olduğu kadar çevresindeki gezi rotalarıyla da geniş bir keşif alanı sunuyor. Kiralayacağınız aracınızla rahatlıkla Bodrum’un çevresindeki noktaları da gezebilirsiniz. Peki nereye gitmeli? Bu güzel belde öyle bir noktada bulunuyor ki günübirlik olarak kuzeyde Didim, güneyde Datça gibi tatil merkezlerine rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Fakat biz size daha yakınlarda olan ve size farklı bir Bodrum deneyimi yaşatacak rotaları tavsiye ediyoruz: Gümüşlük gezi rehberi  & Yalıkavak gezi rehberi

En güzel Bodrum plajları : Bodrum’da nerede denize girilir?

Bodrum’da gezilecek yerler dendiğinde şüphesiz akla ilk gelen yerler plajları. Bodrum’un çevresinde birbirinden temiz ve eşsiz plajlar bulunmakta. Genellikle dik yamaçlar ve taşlık  kıyılarla çevrili olan Bodrum’dan denize girilecek en doğru noktayı bulmak, senelere dayanan bir tecrübe gerektiriyor. İşte size en ideal denize giriş noktaları:

  • Peksimet Plajı

Bodrum’un en güzel plajlarından birine sahip Peksimet koyu. Herkesçe bilinen bir yer olmaması en büyük avantajlarından. Her daim ılık ve dalgasız bir suya sahip. 2-3 sahil restoranı dışında pek fazla işletme seçeneği ve tuvalet, kabin gibi lüksler de yok. Bunları göze alarak gittiğiniz de tam anlamıyla bir cennet.

  • Gerenkuyu Plajı

Enfes bir denize sahip olan plajdaki tek işletme belediyenin işlettiği büfe. Karavan ya da çadır kampı için de uygun alanlar bulunan plajda genelde doğa aşıkları denize giriyor.

  • Kumbahçe Plajı

Bodrum merkezinin hemen yanı başında, Bodrum Kalesi’ne nazır bir manzaraya sahip olan Kumbahçe Plajı, günbatımının en güzel izlendiği yerlerden biri. Bodrum’dan çok uzaklaşmadan deniz keyfi için ideal nokta.

  • Bitez Plajı

Bodrum’un en popüler plajlarından olan Bitez Plaı’nda taşsız temiz bir kum ve masmavi, berrak bir deniz sizi bekliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Bitez’de denize girmeden Bodrum’u gezdim gördüm dememek gerek.

  • Akyarlar Plajı

Bitez gibi Akyarlar da adı geçmezse olmazlardan biri. Mavinin bütün tonlarını içerisinde barındıran muhteşem güzellikteki deniziyle mutlaka uğramanız gereken bir nokta.

Bodrum’da ücretsiz plajlar hangileri? Nerede denize girilir?
  • Yalıçiftlik Plajı

Bodrum merkeze 20 dakika uzaklıktaki Yalıçiftlik Plajı gerek denizi gerek yeme-içme olanakları ile fazlasıyla cezbedici. Belediye tarafından işletilen plajda şezlong ve şemsiyeler ücretsiz. Duş, WC, soyunma kabinlerinin de bulunduğu plajda yeme-içme fiyatları da oldukça uygun. Denizi taşlık olduğu için yanınıza deniz ayakkabısı almanızı öneririm. Yalıçiftlik Plajı’nda hafta sonları nispeten kalabalık artıyor bu nedenle hafta içi gelirseniz daha fazla keyif alırsınız.

  • Küdür Halk Plajı

Sıradaki ücretsiz plaj önerim ise Yalıkavak Küdür koyunda. Kumsalı küçük olmasına rağmen denizinin sığ ve dalgasız olması avantaj. Deniz keyfinin yanı sıra piknik de yapabileceğiniz Küdür Halk Plajı’nda ücretsiz park yerleri de mevcut. Hafta içi erken saatlerde giderseniz kimseler olmadan denize girmenin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Gümüşlük Plajı

Bodrum’un en güzel beldelerinden biri olan Gümüşlük’e gelmişken denize girmemek olmaz. Küçük bir halk plajının yer aldığı Gümüşlük’te deniz nispeten dalgalı ama suyu ılık ve temiz. Belediyenin kafelerinden yiyecek-içecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Özellikle ekmek arası köftesi epey meşhurJ Bodrum merkeze yarım saat uzaklıkta yer alan Gümüşlük’ün girişinde aracınızı park edebileceğiniz otoparklar da bulunuyor.

  • Ortakent Halk Plajı

Bodrum’a tatile gelenlerin büyük bir bölümü konaklama için Ortakent’i tercih ediyor. Gerek ulaşım kolaylığı gerekse denizinin güzelliği ile Ortakent fazlasıyla cazip. Ücretli işletmelerin yanı sıra halk plajının da yer aldığı Ortakent’te gönlünüzce denize girebilir, sevdiklerinizle keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Denizi kum ve yavaş yavaş derinleştiği için çocuklu aileler için de ideal olan Ortakent Halk Plajı’nda soyunma kabini, WC ve duş imkanı da mevut.

  • Turgutreis Gün Batımı Plajı

Bodrum’daki son ücretsiz plaj önerim ise Turgutreis’teki Gün Batımı Plajı. İsmini Turgutreis’in meşhur gün batımından alan halk plajı Bodrum Belediyesi tarafından işletiliyor. Her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz plaj Turgutreis Çarşısı’na yürüyüş mesafesinde.

Bodrum Turgutreis Günbatımı Plajı

Denizi biraz dalgalı ama kum olduğu için rahatça girilebiliyor. Buraya gelmişken güneşi batırıp öyle gitmenizi tavsiye ederimJ Hepinize şimdiden keyifli tatiller!

Bodrum’da nerede ne yenir?

Bodrum’a gittiğinizde yemek de sizin için önemli soru işaretlerinden biri olacaktır. Tatilciler için en büyük sorun Bodrum’da yeme içmenin bir hayli pahalı olması. Özellikle yaz sezonunda fiyatlar katlanarak artabiliyor. Bu sebeple Bodrum’da mutlaka yeme içme noktaları konusunda tavsiyelere ihtiyacınız olacaktır.

Hayat kurtaran bu tavsiyeler sayesinde hem Bodrum’un en lezzetli yemeklerini tadabilecek hem de çok masrafa girmeyeceksiniz. Bodrum’a gidip sadece Bodrum mantısı yemek olmaz. Haydi lezzet duraklarına…

Bodrum’un Tarihçesi

Ege denizinin karşı kıyısında bulunan Yunanistan’dan gelen Dorlar, Alosokarnoso olarak anılan bu yerleşkeye kolonilerini kurduklarında buraya Halikarnassos dedimişler. Şehrin kurucusu aynı zamanda yarı mitolojik bir figür olan Anthes olarak kabul edilir. Asırlar sonra Pers hükümdarlığı altına giren şehirde M.Ö. 353’de dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum’a sahipti. Halikarnassos mozolesi bölgedeki bir yöneticinin anısına yaptırılmış olup daha sonraları dış etkenler vesilesiyle yıkılmış.

Şehrin isminin daha sonraları Aziz Petrus adına “Petrium” olmasından ötürü, zaman içinde Bodrum halini alarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Yani Türkçe’deki zemin altı anlamına gelen Bodrum ile herhangi bir bağlantısı yok.

Bodrum Evleri ve Bodrum Mimarisi

Bodrum kendine has yöresel mimarisi ile de ayrıca ünlüdür. Daha ziyade, Yeniköy, Eski Çeşme, Tepecik, Çarşı, Kumbahçe gibi mahalle ve köylerde görülen bu yöresel, eski mimari ziyaretçiler için oldukça farklı bir deneyim sunuyor. Yunan adalarındaki mimari kültüre çok benzeyen bu yapılaşma; beyaza boyalı duvarları, maviye boyalı kapı ve pencereleri ile hemen fark edilir. Bu evleri mimarlık tarihçileri, dört tipe ayırıyor. Bu dört tip genellikle evin büyüklüğü ve geometrik şekline bağlı olarak musandıralı, sakız türü, kule ve levanten evler olmak üzere ayrılıyor.

Bunlara ek olarak beyaz renk tercihinin bölgenin iklimi, ısı ve ferahlıkla, mavi rengin ve evin civarına yerleştirilen fesleğenlerin ise yılan ve akrepleri uzak tutmasıyla bir ilgisi olduğu düşünülüyor.

Bodrum'da keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle