Daha önce Birgi Gezilecek Yerler adlı bir içerik paylaşmıştık. Bu sefer Birgi nasıl korundu sorusunu yanıtlıyor ve bu kadar özgün haliyle nasıl kalabildiği üzerine yerine gidip gördüğümüz tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Ayrıca Birgi’de yaşayan insanların deneyimlerinden ilham aldık.
Birgi nerede ya da Birgi gezisi var mı diye araştırıyor iseniz bu harika köyü duymuş olmalısınız. Birgi gezi planları ile köyün güzelliklerini keşfederken kendinizi gerçek anlamda dinlenmiş hissedebilirsiniz. Yormayan geziler vardır ya Birgi turu tam da öyle bir seçenek. Peki, Birgi nerede, Birgi’de neler var, Birgi’de ne yapabiliriz…Birgi’yi görmek isteyenler için bu şirin köyü biraz anlatalım.
Ödemiş Birgi Köyü Hakkında Bilgiler
Makalemiz boyunca Birgi’den köy olarak bahsedeceğiz. Çünkü şirin bir köy burası. Ama resmi olarak 2014 yılında Ödemiş’e bağlı bir mahalle oldu. İşe, Birgi’ye ilk defa gidecekler için Birgi nerede, Birgi’de ne yapılır sorularına yanıt vererek başlayalım. Sonra biraz Birgi köyünden ilham alalım.
Birgi Nerede?
Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir mahalle. Ödemiş ile Birgi arası sadece 6 km. İzmir Birgi arası ise 135 km. İzmir’den Birgi’ye araçla ya da trenle gidebilirsiniz. Ayrıca otobüsler de çalışıyor. Ödemiş de kendine has köftesi, pazarı ve çiçek ya da fidan seraları ile ünlü. Kayak yapabileceğiniz Bozdağ, mayalı ekmeği ve patatesi de çok meşhur. Ödemiş, büyük bir ilçe ve kendine özgü özellikleri var. Doğasını korumuş ve bu nedenle de hem yazın hem de kışın çok turist çeken bir ilçe.
Ödemiş Birgi Gezisi
Ödemişin kendisi de Birgi de gezilip görülmesi gereken yerler arasında. Türkiye’de yaşayıp da özellikle Ege insanı, ege kültürünü izlemek ya da yaşamak için bu bölge mutlaka ziyaret edilmeli. Ödemiş Birgi gezisinde neler yapabiliriz sorusuna köyün öne çıkan eserleriyle yanıt verebiliriz.
Birgi’de Gezebileceğiniz Yerler / Birgi Görmeniz Gereken Yerler Listesi
Birgi, son yıllarda turistik köyler arasında en çok ziyaret edileni. İzmir’in de köyleri meşhur malum. Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir köy. İlçe merkezine 10 km uzaklıkta yer alıyor. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine de alındı. Tarihi Birgi mahallesinde yer alan turistik yapılar şöyledir:
- Çakırağa Konağı (18. yüzyıl)
- Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (14. yüzyıl)
- Aydınoğlu Hamamı (14. yüzyıl)
- İmam-ı Birgivi Türbesi (16. yüzyıl)
- Sandıkoğlu Konağı (19. yüzyıl)
- Birgivi Mehmet Efendi Medresesi (16. yüzyıl)
- Karaoğlu Camii (18. yüzyıl)
- Birgi Surları
- Demiri Mağaza (16. yüzyıl)
- Küp Uçuran (12. yüzyıl)
- Ümmü Sultan Türbesi (14. yüzyıl)
- Kerim Ağa Konağı
İzmir Ödemiş Birgi İzlenimleri
Trenle ya da araçla geldiğiniz Birgi’de sizi, bir anda çok sakin bir köy yaşamı karşılıyor. Düzgün sokaklar, tek bir tane bile ortama uygun olmayan yapı göremediğiniz mimari çok etkileyici. “çok şükür apartman yok” diyeceğiniz nadir yerlerden biri. Gerçekten de tüm gezimiz boyunca bölgenin kendine has köy evi mimarisine uymayan tek yapı parçası bile görmedik. Sokaklar boyunca gezdik ve hep aynı mimari devam ediyordu. Müthiş bir bütünlük ve uyum hissediliyor. Sokaklar çok sakin. Araç gürültüsü yok. Sakin sakin yürüyor, her bir evin içinde yaşadığınızı, cumasından sokağı izlediğinizi, avlusunda kahve içtiğinizi hayal ediyorsunuz.
Bu evlerde yaşayan şanslı insanlar kimler, diye merak edip biraz gözlem yaptığınızda gerçek köy insanları olmaları da ayrıca hoşunuza gidiyor. “demek ki benim ülkemde de köyleri koruyan köylüler var” diye düşünüp gururlanıyorsunuz. Birgi’nin insanı bu bilinç düzeyine ulaşmış. Köylerine apartman yaptırmamışlar. Köyün ortasından bir dere akıyor. Azıcık köyün yukarısına yürürseniz dere kenarında buz gibi suda ellerinizi yıkayarak ve doğayı hissedebilirsiniz. Çizgi filmlerdeki köylerden bir farkı yok.
Birgi Nasıl Korundu? Bu Kadar Güzel Kalmayı Nasıl Başardı?
Birgi nasıl korundu? Öncelikle bu bölge MÖ 750’den beri yerleşim yeri olarak çeşitli medeniyetlerce kullanılmış. Bugün gördüğümüz güzel mimari doku ise Aydınoğlu Beyliği’nin mirası. Cumbalı köy evleri, taş sokaklar ve ortadan geçen dere ile öyle güzel ki. Evlerin çoğunun duvarlarında atların bağlandığı askılar hala duruyor. Demek ki neymiş 20 yıllık bina hemen eski olmazmış. Düzgün yapılırsa bir konutta yüzlerce yıl insanlar yaşayabiliyor. Bu kadar çok tüketmek ve sürekli inşaat alanları içinde yaşam sürmek şart değil yani.
Birgi’nin özgün haliyle kalmasında bölgenin sanayiye açılmaması önemli bir başlık. Diğer yandan 1990’larda başlayan arkeolojik kazıları ve sanat tarihi çalışmaları da çok etkili oldu. Ek olarak bugün köy yaşamını aynı sakinlik ve güzellikte sürdüren yerel halk, turizm değeri ile de yükseliyor. Ayrıca yazar, ressam, bilim insanları da bölgeye yerleşerek sakin bir yaşam içinde üretim yapmak istiyor. Köyde çok sayıda yazar ve sanatçının yaşadığını biliyoruz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? Yolcu360’la hemen kiralayın, yazın araçsız kalmayın!
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle