Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Göynük gezi rehberi / Göynük gezilecek yerler / Bolu

Göynük gezi rehberi / Göynük gezilecek yerler / Bolu

Göynük , minicik, minyatür bir Safranbolu. Tüm sevimliliği, şirinliği, sakinliği ve duru güzelliğiyle İstanbul ve Ankara’nın tam orta yerinde bekliyor misafirlerini. Gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizin için Bolu’nun bu sakin köşesini gezdi gördü ve yazdı…

Göynük Gezi Rehberi

Bolu’ya bağlı bir ilçe olan Göynük, bu özellikleriyle, hafta sonu kaçamağı yapmak, şehirden uzaklaşmak isteyip de günü birlik gidilebilecek bir yer arayışına girenler için harika bir rota. İlçeye girer girmez insanın dört bir tarafını kaplayan sakinlik, koşturmadan uzak, kargaşanın olmadığı bir zaman dilimi ile birleşince, karmaşadan yorulmuş, şehirden bıkmış bünyelere ilaç gibi geliyor burası. Yani Göynük, geçtiğimiz yıllarda aldığı cittaslow (sakin şehir) ünvanının hakkını fazlasıyla veren harika bir destinasyon.

Genellikle Göynük’e çok yakın bir diğer şirin ilçe olan Mudurnu ile birlikte gezi planlanıyor buraya. Aslına bakarsanız mantıklı da oluyor. Çünkü küçük ve benzer ilçeler. İkisini de aynı gün içerisinde bile gezebilirsiniz. Yine de bir tercih yapmanız gerekirse, Göynük’ün daha büyük olduğunu ve Safranbolu’ya daha çok benzediğini söyleyebiliriz.

Göynük nerede ve nasıl gidilir?

Göynük İstanbul’a 236 Ankara’ya ise 292 kilometre mesafede bulunuyor. Yani iki büyük şehrin tam ortasında yer alıyor desek yanlış olmaz. Navigasyonu kurup, tertemiz otobandan kolayca ulaşabilirsiniz buraya. Yolculuğunuz İstanbul’dan yaklaşık 3 saat, Ankara’dan ise yaklaşık 3.5 saat sürecektir. Yolcu360‘tan bir araç kiralamak sizin için en mantıklı ulaşım yolu olacaktır. İstanbul araç kiralama ve Ankara araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.

Göynük’te Gezilecek Yerler

Yazının başında da ipucunu vermiştik aslında. Göynük, beyaz ahşaplı meşhur evleriyle tam anlamıyla klasik bir Osmanlı yerleşimi. Her köşe başında karşınıza çıkan bu konaklar ilçeye farklı bir hava katıyor. Göynük’ün oldukça bakımlı ve temiz olan sokaklarının (en azından bizim gördüğümüz kısımları öyleydi) bu güzel konaklarla birleşince nasıl naif bir güzelliğe büründüğünü siz düşünün.

Göynük’te gezilecek yerler çoğunlukla biraz önce bahsettiğimiz konaklar, türbeler, camilerden oluşuyor. Ziyaret edilecek noktaların en meşhur olanlarından biri, Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak bilinen Akşemseddin Hazretlerinin Türbesi.  Akşemseddin, bir yolculuğu sırasında Göynük’ten geçiyor ve bu küçük yerleşim yerini çok beğeniyor. Sonrasında ise ömrünün geri kalanını bu ilçede geçiriyor ve Göynük’te vefat ediyor. Fatih Sultan Mehmet de üzerinde çok emeği olan hocasına bu türbeyi yaptırıyor.

Türbenin hemen yanı başında bulunan Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı da görülmesi gereken tarihi yapılardan. Göynük’e kadar gelmişken meşhur evlerinin birer örneğini görmeden dönmek olmaz. Geçmişte bu konaklarda nasıl bir yaşam sürdürüldüğünü ziyaretçilerine aktaran Müderrisler Konağı,  Akşemseddinoğlu Konağı, Postacılar Konağı ve Gürcüler Konağı’ndan en az bir tanesi Göynük’te gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerden. Eğer rotanızın üzerine doğal bir güzellik de eklemek isterseniz, yel değirmenleriyle ünlü olan Çubuk Gölü’ne de bir şans verin deriz.

Göynük Zafer Kulesi

İlçede gezilecek yerlerin hepsi bir yana, bizim aklımız Göynük’ün en tepesi olan Zafer Kulesi’nde takılı kaldı. İlçenin en tepe noktasına Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kaymakamı olan Hurşit Bey tarafından yaptırılan kulenin hemen dibinden izlediğiniz ilçe manzarası gerçekten çok güzel. Göynük’e gelip de ilçeyi şöyle bir kuşbakışı seyretmeden giderseniz eğer eksik kalır geziniz. Bizden söylemesi. Zafer Kulesi mutlaka uğramanız gereken bir nokta.

Son olarak, gezinizi tamamlayıp iyice yorulduktan sonra Paşazade Sofrası’nda paşalar gibi karnınızı doyurmadan sakın dönmeyin. Önerilerimiz; keşli cevizli kaşık sapı mantısı, güveçte yaprak sarma, güveçte kaşarlı kanlıca mantarı ve tava yoğurdu.

Yorum ekle