Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır?

Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır?

Beygir gücü tabiri ile araç alıp, satarken sıkça karşılaşıyoruz. Peki beygir gücü nedir? Bizler beygir gücünü hesaplayabilir miyiz? Aklınıza takılan soruları cevaplıyoruz. 

Beygir Gücü

beygir-gucu-1.jpg

Diğer adı motor gücü olarak da bilinen beygir gücü nedir? Birim zamanda alınan enerji olarak tanımlanır. Motorlar genel itibari ile bağlı oldukları makineyi hareket ettirmek için çalışırlar. İşte makinenin hareketini sağlayan güç de buradan gelmektedir. 

Motor gücünü belirlerken bazı mekanik hesaplamalar devreye girer. Motor gücünü etkileyen çeşitli etkenler de mevcuttur. Isı, sürtünme gibi faktörler devreye girer ve motorun gücünde değişiklik meydana gelir. Motorun çalışmak için harcadığı enerji, bu etkenler göz önünde bulundurularak azalır ya da artar. 

Beygir gücü tabiri ilk kez James Watt tarafından ortaya atılmıştır. Kendisi buhar motorlarını inşa eden bir mühendistir. Kömür vagonlarını çeken atları gözlemlerken zihninde beliren fikirden yola çıkmıştır. Atların belirli bir sürede kaç ayakla, ne kadar kömür çekebileceklerini hesaplarken bulur kendini. Beygir gücü hesaplama teknik olduğu kadar epey karmaşıktır. Motor gücü hesaplamanın detaylarını inceleyelim. 

Beygir Gücü Hesaplama

beygir-gucu-1.jpg

Motor gücü ve motorun çalışma prensibini ortaya koyan beygir gücü hesaplama bazı formüller kullanılarak yapılır. Ağırlık, araç kütlesi ve sürücü gibi birtakım faktörler dikkate alınarak hesaplama yapılır. 

Aslına bakarsanız beygir gücü başlı başına bir ölçü birimidir. Her ne kadar günümüzde dinamometre aracılığı ile ölçülse de en doğru sonucu almak için formüller kullanılmalıdır. 

  • Her şeyden önce bir aracın beygir gücünü hesaplamak için kullanım kılavuzu incelenmelidir. 
  • Teknik özellikler kısmından aracın sahip olduğu tork değeri öğrenilir. (Eğer aracın kullanım kılavuzu mevcut değil ise tork değeri, internet sitelerinden araştırma yapılarak öğrenilmelidir.)
  • Daha sonra kullanım kılavuzundan aracın motor değeri de öğrenilir. 
  • Araca ait tork değeri ile motor devri çarpılır. Formülize edecek olursak:

motor devri x tork/ 5252=HP olmalıdır.

  • “HP” beygir gücünü simgeler. Ortaya çıkan sonuç ise doğal olarak beygir gücünü anlatmaktadır. 

Elektrikli motorların beygir gücünü hesaplamak ise biraz farklıdır. Hesaplamaya başlamadan önce motora ait akım, verimlilik ve voltaj değerleri bilinmelidir. Buna göre:

  • volt x akım x verimlilik / 746 = HP olarak formülize ediliyor. 
  • Formülden elde edilen sonuç bize elektrik motoruna ait beygir gücünü ortaya çıkarır. 

Beygir Gücü Nasıl Belirlenir?

Beygir gücü (HorsePower) belirli bir ağırlıktaki yükün 1 saniyede 1 metre hareket edebilmesi için sahip olması gereken güce verilen addır. Motor gücünü belirleyen değerler aracın tork değeri ve motor devridir. 

Tork sürekli hareket eden bir kuvvettir. Bir kol yardımıyla hareket etmektedir. Haliyle hareket ettiği kol uzunluğu dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Aslına bakarsanız motorun ürettiği güç, torkun dönme gücüyle eş değerdir. Kısacası bir tork ne kadar çok dönerse motor gücü de o kadar büyük olur. 

Örneğin dizel motorlar, benzinli motorlara oranla hemen hemen 2 kat daha fazla tork üretmektedir. Aynı zamanda her aracın torku da birbirinden farklıdır. Kamyon ile otomobilin tork oranları göz önüne alınırsa kamyonun torku daha fazladır. 

beygir-gucu-3.jpg

Beygir Gücü 75 HP Ne Anlama Geliyor?

Öncelikle HP, Horse Power demektir. Yani 75 kilograma sahip bir yükün 1 saniyede kaldırılması için sahip olması gereken değerdir. Araçların gücünü ve performansını ifade eden HP değeri LPG’li, elektrikli ve dizel araçlarda farklı şekilde ifade edilebilmektedir. Fakat hepsi aynı şekilde formülize edilerek, hesaplanmaktadır. 75 HP değeri baz alınarak, aracın sahip olduğu güç, ağırlık ve tork değeri hesaplanabilmektedir. Halk arasında bilinen tabiri ile “75 motor” tabiri de 75 HP anlamına gelmektedir. 

Araçların beygir güçlerinin yüksek olması oldukça önemlidir. Bu durum bize aracın yüksek hızlara çıkmasının çok kısa bir süre gerektirdiğini gösterir. Bu sebeple beygir gücü 90 HP ile 100 HP arasında olmalıdır. Yani başka bir ifadeyle aracın motoru %90 oranında sağlam ve çalışır olmalıdır. Aracın çekiş gücü yüksekliğini bize gösteren tork değeridir. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz,  araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

 

Yorum ekle