Yolcu360 Blog
bakim-ses.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Aracınızın Bakıma İhtiyacı Olduğunu Gösteren 5 Ses

Aracınızın Bakıma İhtiyacı Olduğunu Gösteren 5 Ses

Aracınızdan gelen sesler çoğu zaman problemin aslında ne olduğunu anlatıyor. Bir çoğumuz bu sesleri duyunca tedirgin oluyoruz. Peki aracınızın bakıma ihtiyacı olduğunu gösteren 5 ses ne? Gelin hep birlikte aracınızdan gelen sesler size ne anlatıyor bir bakalım.

Aracınızdan gelen bir takım sesler duyduğunuzda size yolunda gitmeyen sorunları işaret ettiğini anlayabilirsiniz. Bu sebeple uzun yol seyahatlerinde araç bakımı yaptırmanın hayati önem taşıdığını söyleyebiliriz. Aracınızdan gelen bu sesler motor ya da aksamlarda sorun olduğunun işareti olabilir. Ayrıca  elektronik aksamlarda oluşabilecek sorunu dile getiriyor. Bu seslere kulak vermelisiniz, aksi takdirde  hayati ve maddi zararla karşılaşabilirsiniz.

  • Aracınızın Akü Sorunu ve Araçtan Gelen Sesler

bakim-ses-1.jpg

Akünün bittiğini gösteren bir çok sebep var. Aracınız, kontağı çevirdiğinizde çalışmak yerine hiç ses çıkarmıyor ya da tekrarlandığında sonuç vermiyorsa bittiğini anlayabilirsiniz. Kış aylarında çok soğuk havalarda akü donar ve aracınız çalışmaz. 

Uzun süre aracınız çalışmadığında  ya da aracınızın ışıklarını, elektronik aksamlarını açık unuttuğunuzda akünüz bitebilir. Bütün bu sorunlar dışında, akünün kendine has teknik problemleri olabiliyor. Sebep ne olursa olsun, en kısa zamanda yardım alarak akünüzü şarj ettirmelisiniz.

  • Vuruntu Sesleri

bakim-ses-3.jpg

Aracınızda keyifle seyahat ederken vuruntu sesine benzer, takır tukur sesler geliyorsa ciddi bir sorun olduğunu düşünmelisiniz. Bu gibi sesleri mutlaka ciddiye alalım. Burada dikkat etmeniz gereken şey, sesin hangi viteste ve hangi devir aralıklarında geldiğini tespit etmekten geçiyor.

Aracınızda vuruntu sesinin anlamı bu tespitlerden geçiyor. Aracınıza kulak vermediğinizde ciddi maddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu seslerin anlamı büyük ihtimal ile motor alt aksamlarda sorun olduğunu işaret ediyor diyebiliriz.

Aracınızda bulunan motor alt aksamlar otomobilimizin neredeyse tamamını oluşturuyor. Bunun ne anlama geldiğine bakalım. Tüm bunlar üzerinde motor aksamı, elektrik, aktarma organları olan ve yürür vaziyette bulunan yarı araçtır diyebiliriz. Ufak dediğimiz önemsemediğimiz sesler büyük problemlere yol açabiliyor. Bu sorunu yetkili servis ile çözebilirsiniz.

  • Sürtünme Sesleri

bakim-ses-2.jpg

Severek bindiğiniz aracınızdan sürtünmeye benzer bir ses duyuyorsanız ciddiye almalısınız. Bu işten anlamasanız da aracınızda yolunda gitmeyen birtakım şeyleri işaret ettiğini düşünmelisiniz. Sürtünme sesinden kaynaklanan arızalar neler hep birlikte inceleyelim. Aracınızda yağ seviyesinin azaldığını işaret ettiğini düşünebilirsiniz. Aracınızda fren balatası ile ilgili arıza olduğunu da işaret ettiğini düşünebilirsiniz. Belki de aracınızın motorunda arıza olduğunu işaret ediyor.

Sizin aracınızdan gelen sürtünme seslerinin ne anlama geldiğini bilmeniz çok zor. Doğal olarak bu problemi çözmek için yardım almak gerekiyor. Tek başına bu problemi çözmek imkansız, en doğru tespit için yetkili servise başvurmanız gerekiyor. 

  •  Islık Sesi

bakim-ses-4.jpg

Aracınızda anlam veremediğiniz sesler keyfinizi kaçırabilir. Keyifle seyahat ederken aracınızda ıslık sesi mi var, bu sesi ciddiye almalısınız. Aracınız size ıslık çalarak ne anlatıyor, gelin hep birlikte bakalım.

Birincisi, aracınız yüksek devirde hareket halindeyken bu sesi çıkarıyor ise motor arızalı diyebiliriz. İkincisi, aracınız rölantideyken bu ses çıkıyor ise motor arızası olmadığını anlıyoruz. Üçüncü sebep, içinde bilye bulunduran şarj dinamo, klima pompası sorunlarını işaret ettiğini düşünebilirsiniz.

Bazen de ıslık sesini yüksek devirde duyuyor olabilirsiniz. Bunun anlamı motorla ilgili turbo aksamlardaki herhangi bir kaçak ya da kopma kaynaklı problem olduğunu düşünebiliriz. Tabii ki bütün bu işaretleri bilmeniz mümkün değil. Sıraladığımız arızalar dışında farklı sorunlar da yaşıyor olabilirsiniz. Doğru olan şey, kısa zamanda yardım almanız diyebiliriz. Yakınlarda bulunan, güvenilir bir yetkili servise başvurabilirsiniz.

  • Aracınızın Park Yerinde Su Birikintisi Varsa

bakim-ses-5.jpg

Aracınızı park ettiğinizde mutlaka park yerini ve çevresini kontrol etmelisiniz. Hava yağmurlu değil ama aracınızın altında su birikintisi mi görüyorsunuz. Bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti diye düşünmelisiniz.

Aracınız dışarıya su bırakarak size bir şeylerin ters gittiğinin haberini veriyor olabilir. Bu problem araç klimasının su akıtması, diferansiyel contaları, fren yağ seviyesi, yağ boşaltma aksamı gibi arızaların işareti olarak düşünebilirsiniz. Aracınızla vakit kaybetmeden yetkili bir servise gidebilirsiniz.

Aracın Bakım Zamanı Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda sıraladığımız sürpriz hasarlarla karşılaşmamak için periyodik bakım yaptırmalısınız. Böylece daha konforlu seyahat edebilirsiniz. Aracınızın bakım zamanının geldiği nasıl anlaşılır hep birlikte bakalım.

Yeni aldığınız sıfır kilometre araçlarda, iki yıl periyodik bakım yaptırmanıza ihtiyaç olmuyor. Ancak ikinci el araç satın aldıysanız, periyodik bakımların yapılıp yapılmadığına baktırmalısınız. Bunun için ruhsat bilgileri, kilometre gibi değerlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Araç bakımları kilometresine ya da yaşına göre yapılıyor. Aracınızın motor tipine, markasına göre periyodik bakım süresini öğrenebilirsiniz. Ayrıca kilometre sınırını doldurmasa da her yıl bakım yaptırmalısınız. Aracınızın daha önce yaptırılan bakım geçmişini öğrenmelisiniz. Böylece gelecek periyodik bakımları kaçırmazsınız. Periyodik bakımları düzenli yaptırarak, aracınızın motorunun daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz. 

Ayrıca düzenli bakım yaptırarak aracınızın güç kaybı yaşamasının önüne geçebilirsiniz. Aracınızın klima ve elektronik aksamlarını da korumuş olursunuz. Kısaca düzenli olarak her yıl yaptırdığınız bakımlarla aracınızda ortaya çıkabilecek sorunlardan korunabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey aracınızı düzenli olarak gözetim altında tutmak diyebiliriz. Böylece sorunların önüne geçerek aracınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bakımları Tam Kiralık Araç Arıyorsanız Yolcu360 Yanınızda!

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz,  araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle