Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Radar Kameraları Nasıl Çalışır?

Radar Kameraları Nasıl Çalışır?

Radar kameraları, hız ihlallerine karşı en etkili çözümdür. Trafik kurallarına uymanın gerekliliğini sürücülere hatırlatan bu modern yöntem sayesinde olası pek çok kazanın engellemesi sağlanmıştır. Peki radar kameraları nasıl çalışır? İlk zamanlar radar kameraları ile nasıl ölçüm yapılıyordu? Aklınıza takılan tüm soruları cevaplıyoruz. 

Radar Kameraları

Trafik hata kaldırmayan bir düzene sahip. Sizin yaptığınız en küçük hata birçok insanın hayatına sebep olabiliyor. Dışarıdan bakıldığında ufak bir hız ihlali gibi gözükse de büyük problemlere yol açabiliyor. 

Radar ya da halk arasındaki tabiri ile “radara yakalanmak” çoğu zaman sürücülerin korkulu rüyası haline gelmiştir. Her ne kadar dikkatli ve hız yapmadığımızı söylesek de zaman zaman radar kameralarına yakalanmışlığımız oluyor. Hatta bazen yolculuk sırasında birkaç kez hız ihlalleri de yaşanıyor. Haliyle hız ihlallerini ve trafik kuralı hatalarını kontrol etmek kaçınılmaz oluyor. İşte bu kameralar sayesinde mevcut hatalar takip edilebiliyor. 

radar-1.jpg

Radar Kameraları Tarihi

“Radar kameralarının da tarihi olur mu hiç?” demeyin. Bu kameralar şaşırtıcı bir geçmişe sahip. Öncelikle, hız limiti takibi bundan yıllar önce trafik polisleri tarafından yapılıyordu. Tıpkı hız limitini aşmanın kolaylığı gibi trafik polislerinin de tam aksine hız takibi epey zordu. Hatta motosikletli polislerin adeta trafik kurallarını çiğneyen insanları kovaladığı amansız bir takip yaşanıyordu.

Peki radar kameraları nasıl çalışıyordu? Aslına bakarsanız günümüz alt yapısının da temele aldığı benzer prensip ile çalışıyordu. Fakat tek farkı araç ve yol arasında doğrudan bir ölçüm sistemi uygulanıyordu. Hız kamerası yolun başlangıç ve bitiş noktaları olmak üzere hareket eden aracın iki fotoğrafını çekerdi.  Aslında tam olarak hesap edilemese de aracın hız ihlali yaptığı sonucuna varılırdı.

İlk radar hız dedektörü patenti 1904 yılında alındı. Fakat buna rağmen kullanımı 1960’lı yıllarda başladı. Sistemin kullanılması o yıllarda oldukça ilkeldi. Bir direk üzerine yerleştirilen tripod üzerine konulan hız radar kamerasının yaklaşan trafiğe doğru taşınması gerekiyordu. Ardından aracın yaptığı hız ihlali yaklaşık 1 km önceden belirlenebiliyordu. 

Eski radar kamera yöntemlerine günümüzde çok fazla rastlanmıyor. Ek olarak radyo frekansları, ışık sinyalleri ve lazer hız yöntemleri dikkate alınarak yeni radar kameraları tasarlanıyor. Nitekim yüksek teknoloji ürünü bu kameralar kolay taşınabilir ve hemen kullanıma hazır haldedir. 

Radar Kameraları Nasıl Çalışır?

Araçlar böylesine hızlı hareket ederken radar kameraları nasıl çalışır? Özellikle havacılıkta ve orduda sıklıkla tercih edilen radar sistemleri günümüzde trafik polislerinin de vazgeçilmez bir ekipmanı haline gelmiştir. Radarın uygulama sahasında hareket eden araca elektromanyetik radyo dalgaları gönderir. Araca çarpan bu dalgalar, radar makinesi alıcısında tekrar toplanır. Dalga olarak geri dönen frekans şekil değiştirir; yol hızı adını alır. Yüksek hızda hareket eden radyo dalgaları sayesinde sadece birkaç saniye içerisinde yol hızı hesaplanabilir. 

radar-2.jpg

Trafiğin genellikle yoğun seyrettiği ülkemizde radar tabanlı sabit hız kameraları içerisinde fotoğraf filmi yer alır. Bir film radarın çalışma süresi boyunca kullanılabilir. Çalışma süresi biten radar kameralarında fotoğraf filmlerinin yenilenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hız kameraları ölçüm yapamamaktadır. 

Gelişen Teknoloji ve Radar Sistemleri

Her alanda olduğu gibi gelişen teknoloji sayesinde radar sistemleri de epey yol kat etti. Lazer ve radyo frekanslarının kullanıldığı radar kameralarında ileri teknoloji benimseniyor. Dijitalleşen dünyada hız kameralarının filmlerinin bitmemesi ve hiçbir şekilde arızalanmaması olağanüstü bir özellik. Bunun yanı sıra tespit edilen hız cezaları sadece birkaç gün içerisinde trafik kural ihlali yapan kişiye bildirilir. 

radar-3.jpg

Hızla gelişen teknolojiye ayak uyduran radar kameraları sayesinde kırmızı ışıkta geçen, yayaya yol vermeyen ya da yüksek hızla yolculuk yapan her türlü hatalı sürücü anında tespit edilir. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz,  araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

 

Yorum ekle