Yolcu360 Blog
bayburtlu-unluler-10
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Bayburtlu Ünlüler Kimler?

Bayburtlu Ünlüler Kimler?

Bayburtlu ünlüler kişiler kimler? Memleketinden ünlü kişiler görmek insanda güzel bir hemşeri hissi oluşturur.  Bayburtlu meşhur kişileri listelediğimiz içeriğimiz için okumaya devam edin! 

Bayburtlu Ünlüler Listesi

Doğu Karadeniz’in en sakin kentlerinden biri olan Bayburt, özellikle doğası ile çekici bir konumda. Bugün 66 bin nüfusa sahip olan kent için turizm potansiyeli de var. Dede Korkut’un memleketi Bayburt’ta doğan ünlü isimler de şaşırtıcı. Peki, Bayburt doğumlu ünlüler ya da aslen Bayburt’lu olan ünlüler kimler? Hemen bakalım…

  • Dede Korkut

bayburtlu-unluler

Türk edebiyatının en erken dönemine ait çok önemli isimlerden biri Dede Korkut’tur. Çocuklarımıza mutlaka öğretmemiz gereken Dede Korkut’un hikayeleri yaşama dair binlerce yıl öncesinden değerli mesajlar veriyor. Dede Korkut’un hikayeleri aslında sözlü anlatım şeklindedir. ​​14. veya 15. yüzyılda adı bilinmeyen bir yazar tarafından yazıya geçirilmiştir. 

  • Bayburtlu Hicrani

bayburtlu-unluler-.jpg

Bayburtlu Hicrani, yine Türk edebiyatında ve Dünya edebiyat tarihinde değerli bir isimdir. ​​1908 yılında Bayburt’un Çamlıkoz köyünde doğan Hicrani, Tasavvuf şiirlerinde derin izler bırakmıştır. Ünlü şair, 1970 yılında Bayburt’ta vefat etmiştir.

  • Ayşe Kara

bayburtlu-unluler-1

​​Bayburt, adeta yazarlar şehri. Ünlü Türk kadın yazar Ayşe Kara da 1964 Bayburt doğumludur. Refia Sultan-Bir Tanzimat Prensesi adlı romanı çok ses getirdi. Lal adlı romanı ise sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok ülkesinde tutuldu. Çok sayıda ödül aldı ve kitapları farklı dillere çevrildi. 2018 yılında basılan İstanbul’un Çağrısı adlı romanı da yine hem tarih hem kurgu ile etkileyici. 

  • Bilgehan Demir

bayburtlu-unluler-2

Ünlü Türk spor spikeri Bilgehan Demir, 1976’da Bayburt’ta doğmuş ünlü bir isim.  1979 yılında Bursa’ya taşınmış ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Bölümünü bitirmiştir. Şu anda Türkiye’de Dövüş Sporları koordinatörü olarak da görev yapmaktadır. 

  • Cavit Karabey

bayburtlu-unluler-3

1970’lerde arabesk müzik, ülkemizde çok büyük bir etki alanı yaratmıştı. Müslüm Gürses, Orhan Gencebay gibi isimler çok büyük bir şöhret yakalamıştı. Onlar kadar ünlü olmayan besteleri ve şarkıları kitleler tarafından dinlenen farklı isimler de oldu. Bu isimlerden biri de Cavit Karabey. Türk arabesk müzik tarihinin önemli isimlerinden biri olan Cavit Karabey de Bayburt doğumludur. 1962 yılında Bayburt’ta doğan şarkıcı, arabesk müzik besteleri de yapmıştır. 

  • Orhan Dündar

1990’larda çocukluk yaşadıysanız o dönemin çocuk kitaplarındaki resimleri mesela Keloğlan masal kitaplarındaki çizimleri anımsarsınız. Yalın bir çizim dili, pastel renkler hemen dikkat çeker. Hepsi gerçekten de çok özgündür. İşte o çizimleri yapan kişinin adı, Orhan Dündar’dır. Türk çizgi roman çizeri olarak tanınan Orhan Dündar, Bayburtlu’dur. 

  • Hüsamettin Koçan

bayburtlu-unluler-4

Türk ressamlar listesinde önemli bir yeri olan Hüsamettin Koçan da Bayburtlu’dur. Çok sayıda ödül alan sanatçının en güzel eserlerinden biri de memleketinde açtığı resim galerisidir. Böylece ressamın eserlerini görmeye gelen sanat severlerle memleketine kaliteli turist çekmeyi hedeflemiştir. 

  • Onur Şipal ve Önder Şipal

bayburtlu-unluler-5

Sporun farklı dallarında başarılı olan Türkler, gerçekten büyük gurur veriyor. Onur Şipal ve Önder Şipal, Bayburtlu iki kardeş ve sporcu. İkisi de boksör ve dünya çapında önemli başarılara imza attılar. Onur Şipal, 1989’da ve Önder Şipal de 1987’de Bayburt’ta doğmuş. İkisi de hem Avrupa’da hem Amerika’da çok sayıda derece almış değerli sporcular. Boks sporundan bahsedildiğinde de tanınıyorlar. Genç sporcular için de ilham kaynağı olduklarının altını çizelim. 

  • Serdar Orçin

bayburtlu-unluler-6.jpg

1976 yılında Bayburt’ta doğan ünlü oyuncu, pek çok dizide ve filmde rol aldı. Farklı ve karakteristik yüzü ile güçlü oyunculuk yeteneğini birlikte sunan etkileyici bir aktördür. Serdar Orçin, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro bölümünden 1999 mezun olmuş. İzmir ve İstanbul Şehir Tiyatrolarında oyunculuk yapan Serdar Orçin çok sayıda dizi ve filmde de dikkat çekti. Oynadığı filmler ise Cannes, Montreal’de gösterilmiştir. Ayrıca başrolde bulunduğu Can adlı film, Sundance’ta ödül almıştır. 

  • Yaşar Nuri Öztürk

bayburtlu-unluler-7

Türk İslam filozofu olarak da anılabilecek olan Yaşar Nuri Öztürk, yazar ve akademisyen kimliğiyle tanınmıştır. Yaşar Nuri Öztürk de Bayburt’lu ünlülerden biridir. 1951 Bayburt’lu doğumlu olan Yaşar Nuri Öztürk, yüzlerce konferans vermiştir. Dokuz yaşında hafız olan akademisyen, önce İmam Hatip Lisesine sonra da İstanbul Üniversitesinde İlahiyat tahsili gördü. Yaşar Nuri Öztürk, bıraktığı eserlerle Türk İslam sanatı, felsefesi için hala kaynak olarak görülmektedir. 

  • Gamze Özçelik 

bayburtlu-unluler-8

Gamze Özçelik, çok tanınmış bir oyuncu ve manken. Tam adı Zeynep Gamze Özçelik şeklinde olan oyuncu, güzellik kraliçesi de seçilmiştir. 1982 İstanbul doğumlu olan Gamze Özçelik, baba tarafından Bayburtlu’dur. 1999’de Elite Model Look güzeli, 2000 yılında Miss Turkey güzeli olmuş ve çok sayıda dizi ve filmde rol almıştır. Ayrıca sunuculuk da yapmıştır. Özellikle Arka Sokaklar dizisi ile çok tanındı. 2007 yılında da Umuda Koşanlar adlı derneği kurdu.

  • Ercan Saatçi

bayburtlu-unluler-9

Ne güzeldi doksanların müzikleri. Eğlenceli şarkılar, yaşam enerjisi veren pop müzik starları o dönemde ortaya çıktı. 90’lar denilince, 90’ların müzikleri denilince ilk akla gelen isimlerden biri, kesinlikle Ercan Saatçi’dir. Ercan Saatçi, müzisyen ve prodüktör olarak da önemli bir isim. 1968 Bayburt doğumlu olan sanatçı, İTÜ Türk Müziği bölümü mezunudur. Ercan Saatçi, İzel Çelik Ercan grubunun da kurucusudur. Zaten bu grupla çok popüler olmuş ve Türk Pop müziğinde unutulmaz bir isim haline gelmiştir. 

Bayburt Hakkında 

Türkiye, hem sahip olduğu kültürel dokunun zenginliği hem doğası hem de tarihi ile çok özel bir ülke. Anadolu, Mezopotamya, Orta Doğu, Avrupa, Balkanlar, Akdeniz kimliklerini tek potada eriten özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Her şehri, ilçesi ve köyü keşfedilmeye değer. Dede Korkut’un memleketi Bayburt da mutlaka gezilmesi gereken bir Doğu Karadeniz şehridir. Bu nedenle fırsat bulursanız ya da fırsatı kendiniz ortaya çıkararak Bayburt’u gezmenizi öneriyoruz. Bayburt gezisinde de mutlaka köylere gidin, deriz. En keşfedilmemiş lezzetleri, el değmemiş doğayı köylerde görebilirsiniz. Bu harika keşif odaklı gezide size eşlik edecek konforlu bir araç için araç kiralama yapmak üzere Yolcu360.com’u tercih edebilirsiniz. 

1 yorum