Yolcu360 Blog
kurban bayramı ne zaman
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kurban Bayramı Ne Zaman? (2023)

Kurban Bayramı Ne Zaman? (2023)

Kurban Bayramı ne zaman? 2023 Kurban Bayramı tatili kaç gün? 2023 Kurban Bayramı tarihleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvim sonrasında belli oldu. Buna göre; Kurban Bayramı’nın 1. günü bu yıl 28 Haziran’da idrak edilecek. Bayram, 1 Temmuz Cumartesi akşamı sona erecek.

Kurban Bayramı ne zaman diye baktınız ve tatilinizi planlamaya başladınız… Biz de Yolcu360 olarak hem Kurban Bayramı’nın anlam ve önemi hem de bayram öncesinde uzun yola çıkarken dikkat edeceğimiz şeyler hakkında konuşalım istedik. 

Kurban Bayramı Ne Zaman Başlıyor (2023)?

Kurban Bayramı ne zaman sorusunu yanıtlayalım. 2023 yılında bayram tatili kaç gün olacak? Tatiller birleşecek mi?

aileyle arabayla uzun yola çıkmak, kurban bayramı ne zaman

Kurban Bayramı Ne Zaman Bitiyor (2023)?

Kurban Bayramı ne zaman bitiyor sorusunu yanıtlayalım. 2023 yılında bayram Temmuz ayının 1. gününde sonlanıyor. 

2023 Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı dini takvim neticesinde 2023 yılı için Kurban Bayramı tarihleri belirlendi. Kurban Bayramı’nın ilk günü 28 Haziran’da kutlanacak ve bayram, 1 Temmuz Cumartesi akşamına kadar devam edecek.
2023 Kurban Bayramı’nın başlangıcı bu yıl 28 Haziran Çarşamba’ya denk geliyor. Eğer 26 Haziran Pazartesi ve 27 Haziran Salı günleri hükümet tarafından ek tatil olarak belirlenirse, hafta sonu tatilleriyle birleştirildiğinde, toplam bayram tatili süresi 9 güne ulaşacak.

Uzun Yola Çıkacak Sürücülere Tavsiyeler

Bayramın anlam ve önemi hakkında sohbet ettikten sonra asıl konumuza geçiyoruz: Bayram tatili. Kurban Bayramı ne zaman diye baktınız ve planlarınızı yapmaya başladınız. 

Uzun tatil demek yollara düşmek, aileyle kavuşmak, manzaralarla buluşmak ve tabii ki huzurlu bir şekilde dinlenmek demek… Yalnız araçla yola çıkmadan önce üzerinde düşünülmesi gereken bir konu var: Trafik kazaları. Kimse kendi başına geleceğini düşünmez ama bu durum herkesin başına gelebilir. 

Her ne kadar acı bir konu olsa da, bayram dönemlerinde trafik kazalarının rekor seviyeye ulaştığı bir gerçek. Bu nedenle Emniyet Müdürlüğü gibi devlet kurumları, bayramlardan önce sürücülere trafik kurallarına uymanın önemini düzenli olarak hatırlatıyor. Biz de bayramda uzun yola çıkacak sürücüler için birkaç tavsiye hazırladık:

  • Seyahatinizi önceden planlayın. Bayramın ilk gününde ve son gününde muhtemelen yoğun trafikle karşılaşacaksınız. Trafiğe maruz kalmamak için büyükşehirlerden ayrılırken daha geç ya da daha erken bir tarihte yola çıkmayı düşünebilirsiniz. 
  • Yol yorgun çıkmayın. Araba sürmeye başlamadan önce iyi uyuduğunuzdan ve enerjik olduğunuzdan emin olun. Enerjiniz düşükse yola çıkmayı erteleyin.
  • Yol boyunca yasal hız sınırları içerisinde araç kullanın. Aşırı hızda saniyelik hatanın geri dönüşü olmayacağını unutmayın.
  • Takip mesafesi ve şerit değiştirme kurallarına harfiyen uyun. 
  • Şoför koltuğunda kesinlikle telefonunuzla oynamayın, başka ekrana bakmayın. Gözünüz her zaman yolda olsun. 
  • Dünyanın en çok hayat kurtaran kahramanı kim sizce? Bizce emniyet kemeri. Ön koltukta oturan herkes için emniyet kemeri takmanın zorunlu olduğunu unutmayın.
  • Özellikle gece vaktinde yol kenarında kesinlikle durmayın. Eğer mola vermeniz gerekiyorsa dinlenme tesislerini ve akaryakıt istasyonlarını tercih edin. 

 

Koyun, sheep, kurban bayramı, eid al adha, kurban bayramı ne zaman

Kurban Bayramı Nedir?

Dinsel bir buyruk ya da adak amacıyla kesilen hayvanlara kurban deniyor. Kurban Bayramı ise İslam dünyası tarafından Hicri takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayrama verilmiş isim.

Paylaşma Bayramı

Bayramın amacı ise adında saklı, kurban kesmek. Durumu iyi olan kişiler ister kendi başlarına ister kurumlar aracılığıyla dini vazifelerini yerine getiriyor. Ayrıca kesilen kurbanın bir kısmını bağışlıyor.

kurbanlık alım satın alanında büyükbaşlar, kurban bayramı ne zaman

Kurban Bayramı Hakkında Daha Fazla Bilgi

Kurban Bayramı, bayram namazı ile başlar. Genellikle kurban ibadeti ilk gün gerçekleşiyor. Bayram öncesinde ve sırasında hayvan satın alım alanlarında hayvan yetiştiricileri kurbanlık hayvanlarını alıcılarla buluştururlar. 

Alım sırasında el sıkışmak ve kıyasıya pazarlık etmek bir gelenektir. Daha sonra belirli alanlarda kurban kesimi gerçekleşir. Bayram sırasında tüm aile bir araya gelir, küçükler büyüklerin ellerinden öperek bayramlarını kutlarlar. 

Kurban Bayramı tüm İslam dünyasında kutlanmasına rağmen bölgelere göre isim değiştirebilir. İngilizcede Eid al-Adha (Arapça kökenlidir, diğer bilinen ismiyle iydü’l-adha) olarak kullanılır. İngilizcenin yaygın olduğu Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi gibi Müslüman ülkelerde bu terim sıkça kullanılır. Hindistan ve Pakistan’da ise Kurban Bayramı’na Bakra Eid denir; bu bölgelerde daha çok keçi kesildiği için “Keçi Bayramı” anlamına gelir. 

Konuyu daha evrensel bir şekilde ele almak istersek, kurban tıpkı insanlık kadar eski bir olgudur ve hemen hemen her kültürde bu kavrama rastlanır. Tarihe göz gezdirdiğimizde, İnkalardan Mayalara, Antik Mısır’dan Hinduizm’e kadar bir çok inanç felsefesinde kurban olgusuyla karşılaşıyoruz. 

Türkiye’yi Keşfederken Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle