Bayburt, Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz‘i birleştiren bir şehir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkan şehir, küçük bir yüz ölçümüne sahip. Erzurum, Gümüşhane, Rize, Trabzon ve Erzincan ile komşu olan Bayburt sizi hem yemekleri hem de gezilecek yerleri ile şaşırtacak güzellikte. Araba kiralama seçeneklerine göz atarak Bayburt gezi rehberi planı oluşturabilir ve bu küçük şehri kolaylıkla keşfedebilirsiniz. Bayburt gezilecek yerler yazısını Yolcu360 ekibi gezgin yazarımız Elif Omput‘un gezi notlarıyla birlikte sizler için hazırladı.
Bayburt gezi rehberi
Merhaba seyahat severler bu hafta belki de sizin de pek aklınıza gelmeyecek bir gezi rotası oluşturduk. İnsanlar çoğunlukla bilindik veya duyulduk yerlere seyahat etmeye meyil ediyorlar. Bazı keşif ve yeni yerler görmek isteyenlerse daha az duyulmuş henüz ünlü olmamış cevherleri de keşfetmeyi bilir ve onları görmeyi sever. Bu hafta rotamız ülkemizin kuzeydoğusunda bulunan Çoruh Nehri üzerinde yatan şehri, Bayburt.
Bir zamanlar ayrıca antik İpek Yolu’ndaki önemli bir merkezdi. Dünyanın en ünlü seyyahları Marco Polo ve Evliya Çelebi tarafından ziyaret edilmiştir. Ortaçağ kalesinin kalıntıları hala ayakta durmaktadır. Bayburt 1550 rakım yükseklikte bulanan bir ilimiz olup Çoruh nehrinin kollarında varlığını sürdürmektedir. Bayburt’u gezmek için 3 gün yeterli olacaktır.
Bayburt’un her yerinden görünün ihtişamlı Bayburt kalesinden bahsedelim birazcık kalenin üzerinde bulunan çiniler sebebi ile Çinimaçin adı ile de anılıyor. Kalenin tam yapım tarihi net olarak bilinmiyor. Kop ve Zigana Dağlarının ardında olan bu kale zamana ve çeşitli milletlere yurt olmuştur. Evliya Çelebi kalenin içerinde 300 adet evin ve Ebü’l feth caminin olduğundan bahsetmiştir. Kalenin ermeniler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Türk himayesine girmeden önce; Roma, Ermeni, Bizans, Arap ve Kommenoslulara yurt olmuştur. Dede Korkut Hikâyesin de de bu kalenin bahsi geçer.
Şehrin merkezindeki Saat Kulesi’nin yapımına ise 30 Ekim 1923’te başlanmış ve 29 Ekim 1924’te de bitirilmiştir. Yapımına Tabur Köylü Muhittin Usta başlamış, Rizeli İbrahim Usta da tamamlamıştır. Kuleye takılan 4 adet saat ve makine aksamı Almanya’dan getirilmiştir. Kulenin zeminden yüksekliği 21 metre olup, şerefesine 41 basamaklı bir merdiven yoluyla çıkılmaktadır. Anlayacağınız saat kulesi neredeyse bir asırlık bir geçmişe sahiptir.
Başka gezilecek bir nokta ise Merkez İlçeye bağlı Yıldırım (Masat) Köyünde halk arasında “Ali Baba” veya “ Korkut Ata” Kümbeti diye anılan, 9. yy ortalarında yapıldığı söylenen kümbettir, kümbet daire şeklindedir. Boyları farklı kesme taşların çeşitli şekilde üst üste konulması ile yapılmıştır. Kümbet 1994 yılında restore edilmiş, ancak, eski halini ve özelliğini tamamen kaybetmiştir. Dede Korkut adına Bayburt’ta her yıl Temmuz ayının 3. haftasında uluslararası düzeyde şölen düzenlenmektedir.
Oğuzların kahraman savaşçısı Bamsi Beyrek’in mezarı da Bayburt’tadır. Bamsı Alp’ın mezarı Bayburt’un 2 km. doğusunda bulunan Erenli köyünün batısında, şehirden bakıldığında görülen bir tepe üzerindedir. Halk arasında ziyaret olarak da bilinen bu mezar ve sonradan ilave edilen dikdörtgen şeklinde bir taş binadan oluşmaktadır.
Bayburt’ta ne yenir / Bayburt’ta nerede ne yenir?
Gelgelelim Bayburt’a gelince ne yenir? Biz birçok tavsiye ve önerinin ardından tercihimizi saat kulesi meydanında bulunan yarım asırlık Zafer Lokantası’ndan yana kullandık. Fiyat lezzet ve hizmet açısından oldukça takdire şayan bir yer oldu.
Burada beyaz lahanadan yapılan yörede Kelem Dolması olarak geçen yemekten ve Bayburt tavadan yedik diğer yemekleri de oldukça lezzetli görünüyordu. Tatlı olarak da bölge de bolca yetişen balkabağı tatlısı yedik Bayburt bizi fazlası ile misafirperver ve sıcak karşıladı. Bölgeye has o şive ise bize tebessüm ettirdi.
Bayburt yöresel yemekleri arasında Kara Pancar, Lor Dolması, Tatlı Çorba, Süt Böreği, Su Böreği, Ekşi Lahana, Galacoş ve Kesme Çorbası yer almakta. En iyi Bayburt restoranları:
- Dönerci Canbaba
- Zafer Lokantası
- Bayburt Lokantası
- Aile Kasabı 2
Bayburt gezilecek yerler
Dünyanın en tehlikeli yolunun Bayburt’ta olduğunu biliyor muydunuz? Bir yol düşünün sadece virajdan ibaret olsun!
- Baksı Müzesi
Müze ismini köyün eski adından almakta. Bugünkü adı Bayraktar köyü olan Baksı, kesinlikle Bayburt gezilecek yerler listenizde yer edinmeli. Çünkü müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını birleştirmekte. Müze içerisinde sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi bulunmakta. Müze o kadar geniş ki 40 dönümlük bir araziye yayılmış durumda. Baksı müzesinin kuruluş hedefi de oldukça güzel. Baksı müzesinin hedefleri arasında sadece seyirlik bir müze olmaktan çok daha fazlası olmak, yöre insanlarına imkânlar sağlamak, eğitim vermek yer almakta. Baksı müzesi ödül de almış. 2013-2014 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Avrupa Konseyi Müze Ödülü verilmiş. Eğer Bayburt’a iş için dahi gidiyorsanız, bu güzel müze için kendine biraz vakit ayırmanızı ve Baksı müzesi turuna katılmanızı öneririz.
Baksı müzesi nerede: Bayraktar Köyü Yolu, Bayraktar /Bayburt Merkez/ Bayburt
Baksı müzesi giriş ücreti: 2019 yılı için kişi 10 TL, öğrenci 5 TL, 10 kişi ve üzeri olan gruplar için fiyat 7 TL.
Salı günleri ise müze ücretsiz.
- Dede Korkut Türbesi
Dede Korkut hikayelerini küçükken hepimize anlatmışlardır 🙂 Belki de okumayı ilk öğrendiğimiz zaman elimize aldığımız o ince ve renkli kitabın adı Dede Korkut hikayeleri olmuştur. Biz her ne kadar büyüsek ve hikayeleri unutmaya başlasak da Bayburt ilinde hala bu hikayeler canlılığını korumakta. Dede Korkut türbesi hakkında bilgi vermek gerekirse Dede Korkut türbesi Bayburt‘un Masat köyünde yer almakta. Dede Korkut mezarı gerçek mezar değildir, yalnızca sembolik. Bayburt gezilecek yerler arasında yer alan türbe, inanç turizmi açısından gidilebilir.
Bayburt tarihi yerler
- Bayburt Kalesi
Bayburt Kalesi, şehre kuş bakışı manzarası olan bir tepe üzerine inşa edilmiş. Bayburt Kalesi tarihine bakıldığında, kalenin ilk defa ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı konusuna dair kesin bir bilgi yok. Bayburt Kalesi o kadar büyük ve güzel ki Bayburt Kalesi türküsü dahi var.
Bayburt Kalesi nerede: Halfikale/Kaleardı Mahallesi, Bayburt Merkez/Bayburt. Erzurum Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden yararlanarak, Bayburt turu için kolay bir ulaşım seçeneğini tercih edebilirsiniz.
- Aydıntepe Yeraltı Şehri
Bayburt gezilecek yerler arasına kültür turizmi kapsamında Aydıntepe yeraltı şehrini eklemelisiniz. Aydıntepe yeraltı şehri içerisinde ana kaya içerisine oyulmuş galeriler, su arkları, gözetleme noktaları, havalandırma bacaları, odalar ve bu odalarında açıldığı geniş mekânlardan oluşmakta. Aydıntepe yeraltı şehri uzunluğunu merak ettiyseniz, antik kent 1200 metre uzunluğundaki koridorlara sahip. Şehrin girişinde çapı yaklaşık 1,5 metre olan daire şeklinde taş bulunmakta. Bu taşın kullanılış şekli ise gerektiği zaman şehrin giriş kapısını kapatmak. 2019 yılı için Aydıntepe yeraltı şehri giriş ücreti 5 TL.
Aydıntepe yeraltı şehri nerede /bayburt yeraltı şehri nasıl gidilir: Hacı Ali Efendi, Atatürk Caddesi, No:2, Aydıntepe/Bayburt. Trabzon’dan Bayburt’a gidecek olan seyahat severler, Trabzon araç kiralama imkanlarına göz atabilirler.
- Bayburt Saat Kulesi
Bayburt şehir merkezi üzerinde yer alan saat kulesinin inşa edilmesine 30 Ekim 1923’te başlanmış ve 29 Ekim 1924’te bitilmiş. Bayburt saat kulesi özellikleri nedir diyorsanız, 4 adet saatinin olması, yüksekliğinin 21 metre olup, şerefesine 41 basamaklı bir merdiven yoluyla çıkılması diyebiliriz.
- Korgan Köprüsü
Bayburt korgan köprüsü tarihçesine bakıldığında kesin bir bilgi olmaması ile birlikte 13. veya 14. yüzyılda Selçuklu döneminde yapıldığı düşünülmekte. Yöre halkı tarafından Meliğin olarak bilinen köprü, tarihi İpek Yolu‘nun üzerinde bulunmakta.
Korgan Köprüsü nerede: Kemertaş, Akşar Köyü Yolu, Akşar/Bayburt Merkez/Bayburt. Trabzon Havalimanı araç kiralama olanaklarından faydalanarak, Bayburt gezi rehberi listenizi gerçekleştirmek için konforlu bir ulaşım imkanı yaratabilirsiniz.
Bayburt gezisi
- Helva Köyü Buz Mağarası
Bayburt Buz Mağarası, buz oluşumlarının değişik şekillerini yansıtması açısından oldukça ilginç bir yer. Eskiden burası yerel halk tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılmış. Bayburt gezilecek yerler listesinde doğa turizmi kapsamında ziyaret edilmesi gereken mağara, Bayburt il merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta yer alan Helva Köyü içerisinde bulunmakta. Erzincan üzerinden Bayburt’a gidecek olan gezginler, Erzincan araç kiralama fiyatlarını inceleyerek keyifli bir yolculuğa çıkabilirler.
- Kop Dağı Kış Turizm Merkezi
Bayburt kış turizmi açısındanda oldukça elverişli bir şehir. Bayburt gezilecek yerler listenizi gerçekleştirmek için kış aylarını tercih ediyorsanız, mutlaka Kop Dağı kış ve kayak sporları merkezine gitmelisiniz. Kop Dağı, yıl içerisinde yaklaşık 6 ay boyunca karla kaplı. Burada snowboard veya serbest stil kayak sporları yapabileceğiniz gibi kar motoruda kullanabilirsiniz.
Kop Dağı nerede / Kop Dağı’na nasıl gidilir: Erzurum ile Bayburt il sınırında bulunan Kop Dağı, Erzurum merkeze 84 kilometre, Bayburt merkeze ise 43 kilometre uzaklıkta yer almakta. Erzurum araç kiralama olanaklarına bakarak, Kop Dağı’na kısa sürede ulaşabilirsiniz.
- Çimağıl Mağarası
Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, küçük su birikintileri, mağara incileri, mağara çiçekleri, org desenli duvarlar ve traverten basamakları yer almakta. Mağaranın uzunluğu 1100 metre ve toplam da 11 bölümden oluşmakta.
Çimağıl Mağarası nerede: Aşağı Çımağıl köyünün Taşındibi Mahallesi içerisinde bulunmakta.
Bayburt gezi turları
- Çoruh Nehri
Bayburt çoruh nehri hakkında söyleyebileceğimiz en önemli şey, dünyanın en hızlı akan nehri olması. Bayburt şehir merkezinden geçerek şehri ikiye bölen nehir, rafting sporu yapmak için ideal.
- Sırakayalar Şelalesi
Bayburt gezilecek yerler için Bayburt Sırakayalar Şelalesi‘ni ziyaret etmenizi öneririz. Yaz aylarında şelalenin çevresi piknik yapmak için kullanılıyor. Kış aylarında donan şelalenin görüntüsü ise inanılmaz bir güzellikte.
Bayburt Sırakayalar Şelalesi yol tarifi / Bayburt Sırakayalar Şelalesi nerede: Şelale, Bayburt il merkezine bağlı Sırakayalar köyünde bulunmakta.
- Aslandağı Mesire Alanı
Kalabalık şehirlerin kaosundan kaçıp Bayburt’a geldiyseniz, ağaçların ortasında çayınızı içip, yemek yemek sizin bütün yorgunluğunuzu atacaktır. Kuş sesleri eşliğinde dinlenip, doğanın tadını çıkartabilirsiniz.
Yorum ekle