İç Anadolu bölgesinde yer alan Kırşehir, 14. yüzyılda Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran gibi aşıklar ve ozanlar yetiştirmiş tarihte büyük önemi olan bir şehrimiz. Roma döneminde Hristiyanlığın hızla yayılması ile puta tapanların inşa ettiği pek çok sığınak ve yeraltı şehri bulunduğundan Kırşehir’de gezilecek yerler hayli zengin. Peki Kırşehir’de ne yapılır? Kırşehir yemekleri neler ve Kırşehir’de ne yenir? Kırşehir otelleri nasıl? gibi soruların cevaplandığı bu yazıda Kırşehir yol tarifi ve araç kiralama gibi detayları da bulabilirsiniz.
Kırşehir’de Gezilecek Yerler
Kırşehir tarihi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından zengindir. Bu tarihi zenginlik şehre birçok mimari yapı kazandırmıştır. Camiler, medreseler, kiliseler, tarihi kaleler birbirinden farklı yeraltı şehri ve termal sularıyla Kırşehir’de gezilecek yerler listesi epey uzun. Özellikle Ahi Evran Camii, Üç Ayak Kilisesi, Mucur Yeraltı Şehri gibi yapıları mutlaka ziyaret edin. Tarihi yapıların yanı sıra; Seyfe Gölü, Kırşehir Kaplıcaları, Terme Termal Turizm Merkezi gibi doğal güzellikleri de mutlaka görün. Kaman Kalehöyük Müzesi, Aflak Baba Kümbeti, Kesik Köprü, Çoğun Barajı gibi alanları da ziyaret edebilirsiniz.
Ahi Evran Cami
Kırşehir şehir merkezi içinde bulunan Ahi Evran Cami ve Türbesi Kırşehir’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Ahi Evran Cami halk arasında Evliyaullah olarak anılan Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran adına 1482’de yaptırılmıştır. Tarihe ışık tutan bu mimariyi Kırşehir’de görmeden dönmeyin.
Üç Ayak Kilisesi
10.yüzyılda inşa edilen ve ilk anıtsal köy kiliseleri arasında olan Üç Ayak Kilisesi, Kırşehir merkez ilçesine bağlı Tabur Oğlu köyü sınırları içinde bulunuyor. Bizans dönemine ait olan bu yapı ile beraber bölgede yeraltı şehri ve antik kent de bulunuyor. Buraya gitmişken, Dul Kadirli yeraltı yerleşkesi ve Hacıfakılı Antik kenti‘ni mutlaka ziyaret edin.
Seyfe Gölü
Tuzlu bir göl olan Seyfe Gölü, Kırşehir Mucur İlçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunuyor. Dünyada nesli tükenmek üzere olan Flamingo kuşlarına ev sahipliği yapar:) Diğer kuş türlerine de ev sahipliği yapan Seyfe Gölü kuş cenneti olarak da bilinir. 600 bine yakın kuş burada yaşadığından aynı zamanda Milli Park olma özelliği verir. Yolunuz Kırşehir’e düştüğünde Seyfe Gölü’ne giderek kuşları görebilir şahane fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
Kırşehir Kaplıcaları
Termal Turizm Kentleri Projesi içinde olan Kırşehir’de birçok kaplıca bulunuyor. Kırşehir termal açıdan oldukça zengin bir kent. Karakurt, Terme, Bulamaçlı, Mahmutlu Kaplıcaları gibi termal turizme destek veren birçok kaplıcası bulunuyor. Karakurt Kaplıcası konaklama açısından 50 kişiye cevap verebiliyor.
Kırşehir’de Ne Yenir?
İç Anadolu yemekleri arasında Kırşehir yöresel yemekleri de önemli yer tutuyor. Süzme, un ve yumurtayla yapılan meşhur ayran çorbası, kavrularak yapılan ve yoğurt ile servis edilen madımak yemeği bunlardan sadece bazıları. Bulgur, yumurta, soğan, tuz ve baharatın iyice yoğrulmasıyla top haline getirilen karışım kızartılarak yapılan Topalak, paça ve sakatatla yapılan tandırda çömlek paça, yağsız kıyma, et suyu, ince bulgur ve yumurtayla yapılan Kırşehir köftesi gibi lezzetler sizi bekliyor. Kırşehir’de özellikle yapımı zahmetli olan Çullama yemeğini de mutlaka deneyin.
Ayrıca Kırşehir konaklama açısından da hayli uygun. Armas otel Kırşehir kalınabilecek şehir merkezine yakın oteller arasında. Yine Grand Terma Thermal otel de ihtiyaca cevap veriyor.
Kırşehir’e Nasıl Gidilir?
Nevşehir Havalimanı Kırşehir şehir merkezine yaklaşık 80 km uzaklıkta. Nevşehir Kapadokya Havalimanı araç kiralama yaparak 1 buçuk saat sonunda Kırşehir’e ulaşabilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama yaparak ise 2 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz. Dilerseniz direkt Nevşehir şehir merkezinden Nevşehir araç kiralama yaparak veya Ankara Çankaya araç kiralama yaparak da rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Add comment