Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Van Gezilecek Yerler / Van Gezi Rehberi

Van Gezilecek Yerler / Van Gezi Rehberi

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van, medeniyetin beşiği olan kadim şehirlerimiz arasında yer almakta. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile bizi karşılayan Van, zengin bir kültüre sahip. Ağrı, Siirt, Bitlis, Şırnak ve Hakkari ile komşu olan bu güzel şehir için ne desek az kalır. O zaman araç kiralama olanaklarına göz atıp Van turuna çıkmaya ne dersiniz? Van gezi rehberi için Van gezilecek yerler yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Van gezilecek yerler

  • Halime Hatun Kümbeti / Gevaş Halime Hatun Kümbeti

1335 tarihinde Melik İzzeddin tarafından kızı Halime Hatun için inşa ettirilmiş. Kümbet, Selçuklu’nun Anadolu’da bıraktığı son eserlerden biri olduğu için önemli. İki katlı inşa edilmiş.

 Gevaş Halime Hatun Kümbeti nerede: Gevaş İlçesi’nin Selçuklu Mezarlığı’nda bulunmakta. Şırnak üzerinden Van’a gelecek olan gezginler, Şırnak araç kiralama imkanlarından yararlanabilirler. Şırnak turu yapmak isteyen seyahat severler ise Şırnak gezilecek yerler yazımıza göz atabilirler.

  • Hoşap Kalesi

1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından inşa edilmiş. Kale içerisinde  köy evleri, mescit, sarnıç ve zindan bulunmakta. Hoşap Kalesi nerede: Van merkeze 60 kilometre uzaklıktaki Gürpınar ilçesinde bulunmakta.

  • Van Müzesi / Urartu Müzesi

Van Urartu Müzesi ne zaman açılacak? Van Urartu Müzesi açıldı mı diye merak ediyorsanız, 27 Ağustos 2019 yılında kapılarını açtı. Urartu Müzesi, 16 farklı sergi holüne sahip. Yapı içerisinde farklı dönemlere ait eserler yer almakta. Van Urartu Müzesi giriş ücreti yok.

  • Van Kedisi Heykeli

Van Kedisinin soyunun tükenme tahlikesi ile karşılaştığı için 1998 yılında inşa edilmiş.

Van Kedisi heykeli nerede: Eminpaşa, Van Ferit Melen Havaalanı Girişi, 65300 Edremit/Van

Van tarihi ve turistik yerler

  • Van Kalesi

Van Kalesi tarihi, M.Ö. 840-825 tarihlerine dayanmakta. Kale,  Urartu kralı I. Sarduri tarafından inşa edilmiş. Kale içerisinde Analı-Kız açık hava tapınağı,1. Argişti, Kurucular,  II. Sarduri ve Menua kaya mezarları, Bin Merdivenler, sur duvar yatakları ve sur duvarları mevcut. 2700 yıllık tarihi ve ihtişamıyla Van Kalesi‘ni Van gezilecek yerler planınıza dahil etmenizi öneririz.

Van Kalesi nerede: Van il merkezi içerisinde yer alan kale, merkeze 5 kilometre uzaklıkta. Siirt araç kiralama olanaklarına göz atarak, Van’ı konforlu bir şekilde gezebilirsiniz.

  • Akdamar Kilisesi

Akdamar Kilisesi hikayesi nedir? Kilise, Ağtamar ve Ahtamar adları ile de bilinmekte. M.S. 915 yılında Vaspurakan Hanedanlığı’ndan Kral I. Gakik tarafından inşa ettirilmiş. 1113 senesinde manastıra dönüştürülmüş ve Kutsal Haç Kilisesi ismi ile anılmış. Akdamar Kilisesi içi, Yunus Peygamber’in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva’nın Cennet’ten kovulması gibi İncil ve Tevrat’ta bulunan çeşitli olayların resmi ile süslenmiş.

Akdamar Kilisesi Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08.00-19.00

Akdamar Kilisesi Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08.00-16.00

Akdamar Kilise nerede: Van Gölü adalarından biri olan Akdamar Adası’nda yer almakta. Bir sonraki durağı Bitlis olacak olan gezginler, Bitlis gezilecek yerler yazımızı inceleyebilirler.

  • Van Peri Bacaları

Vanadokya olarak da bilinen Van Peri bacaları, volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkmış. Van peri bacaları hakkında bilgi olarak, Yaklaşık 17 bin peri bacasının var olduğunu, tünel ve mağaralara da ev sahipliğini yaptığını söyleyebiliriz. Vanadokya, oldukça güzel ve değişik atmosferi ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğramakta.

Vanadokya nerededir / Vanadokya nasıl gidilir / Vanadokya yol tarifi: Van’ın Başkale ilçesinin Yavuzlar köyünde yer almakta olup, ilçe merkezine 33 kilometre uzaklıkta.

  • Şeytan Köprüsü

Van şeytan köprüsü hakkında bilgi vermek gerekirse, uzunluğu 15,5 metre, genişliği 3 metre ve yüksekliği ise 17-18 metre. Köprü, 19. yüzyılda Bend-i Mahi Çayı’nın üzerine inşa edilmiş. Köprünün inşa edilme amacı ise çayın batısında yer alan köylere geçit olarak kullanılması. Şeytan köprüsü van hikayesi ise bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp ölmüş. Bu olaydan dolayı bölge halkı köprüye Şeytan Köprüsü adını vermiş.

Şeytan Köprüsü nerede: Van’ın Muradiye ilçesinde. Van üzerinden Hakkari’ye gidecek olanlar, Hakkari gezilecek yerler yazımıza bakabilirler.

Van gezisi

  • Muradiye Şelalesi Van

Sıcak aylarda serinlemek isteyenlerin için tercih edilen şelale, 50 metre yüksekliğe sahip. Muntazam güzellikteki şelalenin çevresi yemyeşil bitkilerle dolu. Muradiye şelalesi kış aylarında donar ve inanılmaz bir görüntü ortaya çıkar. Muradiye şelalesi piknik alanı olarak da tercih yöre halkı tarafından tercih edilir. Ayrıca Muradiye Şelalesi kamp yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.

Muradiye Şelalesi nerede:  Muradiye ilçesine bağlı Karahan köyü yakınlarında bulunmakta. Van araç kiralama olanaklarına göz atarak, Van gezinizi kolaylaştıracak bir ulaşım yöntemi tercih edebilirsiniz.

  • Hüsrev Paşa Camii

Hüsrev Paşa Cami hakkında kısa bilgi olarak söyleyebileceğimiz ilk şey, halk arasında Kurşunlu Cami olarak da bilindiği. Van Hüsrev Paşa Cami, III. Murad zamanında, bir başka deyişle 1567 yılında, beylerbeyi olan  Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Van’daki tarihi camiler arasında yer alan cami içerisinde medrese,  külliye ve türbe mevcut.

Van hüsrev paşa camii nerede: Eski Van‘ın OrtaKapı Mahallesinde bulunmakta.

  • Yedi Kilise

Van yedi kilise tarihi, 8. yüzyıla dayanmakta. Yapı, Warak Wank Manastırı olarak da bilinir. Aslında isminde geçtiği gibi yedi kilise yoktur. İki grup halinde beş kilise, Jamatun, kütüphane ve bir çan kulesi mevcut.

Van yedi kilise nerede: Erek Dağı’nın eteklerine inşa edilmiş olan manastır, Van Merkeze baglı, Yukarı Bakraçlı Köyü’nde bulunmakta.

Van gezi rehberi
  • Van Kedisi Evi

Van kedisini hepimiz biliyoruzdur. İki göz renginin farklı olması ile ön plana çıkan Van kedisi, aslında sadece Van Denizi Havzası’nda yaşayan safkan bir kedi türü. Van Kedi Villası ise bu türü korumak için Van 100.Yıl Üniversitesi tarafından 1992 yılında kurulmuş. En güzel haber ise ziyaretçi kabul ediyorlar, öyle ise Van gezilecek yerler listenize burayı da eklemelisiniz.

  • Van Gölü

Van gölünün etrafı yüksek volkanik dağlar ile sarmalanmış olup, Nemrut Volkanik Dağı‘nın patlaması ile kraterde biriken suların oluşturduğu bir yer. Dünyanın en büyük tuzlu, sodalı gölü özelliğini taşımakta. Van Gölü üzerinde Akdamar, Adır, Çarpanak ve Kuş Adası olmak üzere dört küçük ada bulunmakta. Van gölü derinliği ise 451 metre. Van gezilecek yerler listenize Van gölünü dahil etmemek olmaz. Bu manzaraya yakından tanıklık etmenizi öneririz.

Van gölü nerede: Tatvan ilçesi sınırları içerisinde yer almakta. Van Ferit Melen Havalimanı araç kiralama olanaklarından faydalanarak hem Van’ı hem de Bitlis’i kolayca keşfedebilirsiniz.

  • Erçek Gölü

Tektonik bir çöküntü ile oluşmuş olan Erçek gölü, tuzlu ve sodalı bir suya sahip. Erçek gölünün suyunun bir diğer önemli özelliği ise alkali suya sahip olması. Erçek gölü içerisinde hiçbir balık türü yok. Ayrıca Erçek gölü kuş cenneti diyebiliriz. Çünkü Türkiye de var olan 453 kuş türünün yarısı burada yaşamakta. Erçek Gölü flamingolara da ev sahipliği yaptığı için her yıl Ekim ayında Doğunun Kanatları Erçek Gölü Flamingo Festivali düzenlenir. Festival renkli görüntüler yarattığı için oldukça eğlenceli geçiyor. Erçek gölü flamingo ne zaman gelir diye merak ettiyseniz, Nisan ayında göle gelip Kasım ayına kadar burada kalıyorlar. Van gezilecek yerler planınız için doğa turizmi kapsamında burayı ziyaret edip, bu hoş görüntülere tanıklık etmelisiniz.

Doğunun Kanatları Erçek Gölü Flamingo Festivali nerede: İpekyolu İlçesi, Karagündüz Mahallesi.

Erçek gölüne nasıl gidilir: Van Gölü’nün 20 kilometre doğusunda yer almakta.

  • Urartu Çavuştepe Kalesi

Urartular’dan kalan tarihi bir miras olan Çavuştepe Kalesi; depo binaları, ahır yapıları, tapınak, saray binaları ve sarnıçlardan meydana gelmekte. Bir de tapınak üzerine çivi yazılı kitabe bulunmakta. Kitabe, Tanrı İrmuşini’ye ithaf edilmiş. Çavuştepe Kalesi tarihi ise  M.Ö. 764-734 yıllara dayanmakta. Kale, II. Sarduri tarafından inşa edilmiş. Van gezilecek yerler listenizde kültür turizmi kapsamında buraya mutlaka uğramanızı öneririz.

Çavuştepe kalesi nerede: Gürpınar İlçesi’nin Çavuştepe Köyü’nde bulunmakta.

Van’da ne yenir / Van’da nerede ne yenir / Van’da nerede kahvaltı yapılır ?

Van’ın yöresel lezzetleri / Van meşhur yemekleri arasında Çiriş Pilavı, KeledoşTandırda Van BalığıKurut AşıSengeserMurtuğaIspanaklı Borani ve Ayran Aşı Çorbası yer almakta. Tabi ki Van kahvaltısının da meşhur olduğunu unutmamak gerek 🙂

Van gezilecek yerler planınız için Van’da bulunan en iyi restoranlar:

Aşiyan Ev Yemekleri: Kale Yolu Eski Emniyet Binası Arkası, Van Merkez

Kervansaray Restaurant: Bahçıvan, Cumhuriyet Caddesi, 84/A D:1, İpekyolu

Van Halil İbrahim Sofrası: Şerefiye, Cumhuriyet Caddesi, Van Merkez

Merkez Et Lokantası: Alipaşa, Van Merkez

Van kahvaltısı için en iyi mekanlar:

Sütçü Fevzi: Cumhuriyet Cad. Kahvaltıcılar Sok. VAN

Bak Hele Bak Yusuf Konak: İskele Cad. TSO Altı, Tuşba

Sütçü Kenan: Cumhuriyet Caddesi Kahvaltıcılar Sok. No: 7/A Merkez

Yöresel Van Kahvaltı Salonu: Van merkez

Süphan Kahvaltı: Bahçıvan Mah. Yüzbaşıoğlu Sok. No:11

Yorum ekle