Yolcu360 Blog
batum0.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Batum’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Batum’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Batum’u sıkça duyuyoruz. Bol oksijenli havası, yemyeşil doğası ve tarihi geçmişi ile adından hep söz ettirmeyi başarıyor. Peki Batum nerede? Batum’a nasıl gidilir? Batum’da görmeniz gereken yerler nereler? Tüm bu sorularınıza birlikte cevap buluyoruz.

Batum’un en güzel noktalarını keşfederek konforla seyahat etmek için Yolcu360’ın Batum araç kiralama seçeneklerinden ideal aracınızı seçerek dakikalar içerisinde kolaylıkla kiralayabilirsiniz!

Batum Nerede?

Karadeniz’in doğu sınırında bulunan Batum, Gürcistan’da yer almaktadır. Gürcistan’ın güneybatısındaki Batum liman şehri olma özelliğinin yanı sıra ülkenin en büyük ikinci şehridir. Yıl boyu ılıman iklimin hakim olduğu şehir kış aylarında karla kaplanır. 

Batum’a Nasıl Gidilir?

Özellikle Türk vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Batum’da turizm epey gelişmiştir. İstanbul kalkışlı uçak seferleri ile ortalama 2.30 saatlik mesafede yer almaktadır. Bunun yanı sıra Karadeniz illerinden de karayolu ile ulaşım gerçekleşmektedir. Trabzon ile Batum arası sadece 1 saat 45 dakikadır. Tıpkı bir şehirden diğer şehre seyahat etmek kadar rahat bir ulaşıma sahiptir. Özellikle Rize, Artvin, Trabzon illerinden düzenlenen otobüs seferleri ile 2-3 günlük Batum turları günümüzde oldukça sık tercih edilmektedir. 

Batum Gezilecek Yerler: Batum’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Batum, Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden biri olması itibari ile gezilecek pek çok lokasyona sahip. Doğa ile iç içe yürüyüş yolları, tarihe meydan okuyan yapıları ve hikayesi ile bizleri derinden etkileyen heykelleri. Gelin Batum’da görmeniz gereken 10 yere göz atalım.

  • Ali & Nino Heykeli

batum.jpg

Büyüleyici bir aşk hikayesinden ilham alınarak tasarlanan Ali & Nino Heykeli, Batum’da görmeniz gereken 10 yer listemizin ilk sırasında yer alıyor. 1937 yılında Viyana’da yayınlanan Kurban Said’e ait aşk romanın etkilerini heykelde görmek mümkündür. Dinleri ve kültürleri farklı olan iki ülke vatandaşı arasında geçen dramatik bir aşk hikayesidir. Okul yıllarında Ali Han Şirvanşir ve Nino Kipiani birbirlerine delicesine aşıklardır. Biri Doğu’yu diğeri ise Batı’yı temsil eder. Okul bittikten sonra Ali, Nino’ya evlenme teklifi eder. Önceleri aileleri evlenmelerine müsaade etmese de zamanla kabullenirler. Evlendikten sonra da sıkıntıları devam eder. Ülkede çıkan savaş sebebi ile Ali cepheye gitmek zorunda kalır. Fakat Ali geri dönemez; katıldığı savaşta hayatını kaybeder. İki aşıktan geriye ölümsüz bir eser ve 8 metrelik bir heykel kalır. “Aşk Heykeli” olarak da bilinen Ali & Nino Heykeli, her yıl binlerce turistin ilgi odağı oluyor. Motorlu mekanizması ile kadın ve erkek figürleri yavaş yavaş birbirine yaklaşıyor fakat asla biraraya gelmiyorlar. Tıpkı romandaki gibi. 

  • Batum Botanik Bahçesi

batum1.jpg

1912 yılında ünlü botanikçi Andrey Krasnov tarafından kurulan Batum Botanik Bahçesi adeta sihirli bir görünüme sahip. Aynı zamanda bu bahçe, dünyanın en büyük flora çeşitliliğine sahip bölge. Şehir merkezine 9 kilometrelik mesafede yer alması ile ulaşımı da oldukça kolay. Checkvist Skali Nehri ile Yeşil Burun arasında yer almaktadır. 111 hektarlık park, doğa ve denizin kucaklaştığı noktadır. Batum Botanik Bahçesi’nde sadece huzurun ve kuşların sesi hakim. Yürüyüş yollarında sabah yürüyüşünüzü yapabilir, palmiye ağaçlarının altında biraz serinleyebilirsiniz. Subtropikal flora bitkilerinin yer aldığı bahçede 2.000’den fazla ağaç ve 5.000 bitki türü bulunmaktadır. Asya, Yeni Zelanda hatta Himalayalardan bile bitkiler ziyaretçileri ile buluşuyor. Bambudan, manolyaya; hurmadan, akçağaca kadar ismini bile bilmediğiniz yüzlerce ağaç türü sizleri karşılıyor. Nitekim Batum Botanik Bahçesi’nde 125 yıllık; tarihe meydan okuyan ağaçlar da görmeniz mümkün.

  • Alfabe Kulesi

batum2.jpg

Batum’un simgesi haline gelen Alfabe Kulesi, Miracle Parkı’nda sizleri bekliyor. DNA tasarımı örnek alınarak çift sarmal şeklinde tasarlanmış bir yapı. 130 metre yüksekliğe sahip Alfabe Kulesi, Gürcü halkının benzersizliğini temsil ediyor. Üzerindeki sarmalların ikisinde Gürcü alfabesinden 33 harfe yer veriliyor. Batum Bulvarı üzerinde bulunan bu görkemli yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Hatta kulenin üst kısmında bulunan restoranda Batum manzarası eşliğinde enfes bir akşam yemeği yemenizi tavsiye ediyoruz. 

  • Piazza Meydanı

batum3.jpg

Şehrin en gözde meydanlarından biri olan Piazza Meydanı sizleri kucaklıyor. Vazha Orbeladze tarafından 2010 yılında tasarlanan bina ilk günkü şöhretini hala koruyor. İtalyan mimarisinin izlerini taşıyan Piazza Meydanı’nda bulunan saat kulesi de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. 5.700 metrekarelik bir alanı kaplayan meydan mozaik ve vitray sanatının güzel bir örneği. Batum’da görmeniz gereken 10 yer listemizin en canlı noktası. 7 gün 24 saat açık kafe ve restoranları, eğlence merkezleri ile hem gündüz hem gece sınırsız hizmet sunuyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda dünyaca ünlü sanatçıların konserlerine bile ev sahipliği yapmış bir meydan. 

  • St. Nicholas Kilisesi

batum4.jpg

St. Nicholas Kilisesi, 150 yıllık tarihi geçmişi ile Batum’un en görkemli yapılarından biri. Kilise, 1865 ile 1871 yılları arasında Osmanlı Dönemi’nde bu bölgede yaşayan Rumlar tarafından yaptırılmıştır. Bizans mimarisi ile modern çizgileri bir araya getiren sanatsal bir çalışma. İç duvardaki resimler günümüzü yansıtsa da dış formları itibari ile tamamen Bizanslı. Gürcü Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olan St. Nicholas Kilisesi şehrin adeta kalbinde yer alıyor. Her yıl yüzlerce turisti ağırlayan kilise, Ortodoks mensupları için de ibadete açık durumda. Batum’da görmeniz gereken 10 yer arasında en eski yapı desek abartmış olmayız. 

  • Neptün Çeşmesi

batum5.jpg

Hepimiz İtalya’daki Aşk Çeşmesi’ni biliyoruz. İtalya gezilerinin vazgeçilmez aktivitesi meşhur Aşk Çeşmesi’ne dilek dileyip, para atmak. Tıpkı onun gibi düşünebilirsiniz. Orijinali Bologna’da yer alan Neptün Heykeli’nin bir kopyası. Etrafında dört kızının yer aldığı Neptün Heykeli, toplamda 5 parçadan oluşuyor. İtalya sokaklarında geziyormuş gibi hissetmek istiyorsanız burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Batum tarihi tiyatrosu önünde bulunan ünlü heykel merkezi konumda yer alması sebebi ile pek çok turistin uğrak noktası haline geliyor. 

  • Batum Arkeoloji Müzesi

batum6

Bünyesinde 25.508 adet tarihi eseri barındıran Batum Arkeoloji müzesi, sizi geçmişe doğru yolculuğa çıkarıyor. 1994 yılından günümüze zengin koleksiyonu ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Batum’un tarihine ışık tutan müzede Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar pek çok değerli eser var. Adjara ve Batum tarihini yansıtan Pincheri, Namchaduri, Khikhadziri ve Kvashta bölgelerinden gerçekleşen kazılar sonucu ortaya çıkan eserler müzede muhafaza ediliyor. Bunun yanı sıra II.Dünya Savaşı sırasında dönemin balıkçıları tarafından keşfedilen 15 metrelik canlı yunus balığı müzenin en dikkat çeken kalıntılarından biri. O yıllarda Gürcistan halkının et kıtlığını iki yıl boyunca karşılayan yunus balığının iskeleti Batum Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca seramik eşyalar, tarımsal araçlar, geçmiş yıllara ait kıyafetler ve silahlar da siz değerli ziyaretçilerini bekliyor. 

  • Batum Bulvarı

batum7.jpg

Batum’u hissetmek isteyenler için sizlere Batum Bulvarı’nı öneriyoruz. Denize bakan sahil şeridinde yürüyüş yapabilir ya da manzaraya karşı serin serin içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. Karadeniz’in tertemiz havası karşı kıyıya kadar uzanıyor. Upuzun bulvarda gönlünüzce bisiklet sürüp, bol oksijenin tadını çıkarabilirsiniz. Batum Bulvar’da geçireceğiniz birkaç saat bile o kadar huzur verici olacak ki buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Bu yüzden bize sorarsanız Batum gezinizde en az yarım gününüzü bulvara ayırmalısınız. 

  • Batum Drama Tiyatrosu

batum8.jpg

1884 yılında inşa edilen Batum Drama Tiyatrosu 450 kişilik kapasiteye sahiptir. Miracle Park’ın yan tarafında yer alan tiyatro şehrin gözde eserlerinden biridir. Geçmişi Sovyetler Birliği’ne kadar uzanan yapı restorasyona uğramıştır. Roma mimarisinin izleri görülen tiyatroda iç dekorasyona oldukça önem verilmiştir. Tiyatro ekibi Gürcistan’ın yanı sıra diğer Avrupa ülkeleri arasında da beğeniliyor. Nitekim zaman zaman turneler, festivaller düzenleniyor. Ekip, çeşitli forumlara ve etkinliklere katılım gerçekleştiriyor. Yıllara meydan okuyan ve günümüzde de hala kullanılmakta olan Batum Drama Tiyatrosu’nun görkemli sahnesini görmenizi tavsiye ediyoruz. 

  •  Meryem Ana Katedrali

batum9.jpg

1897 yılında Zubalashvili Kardeşler tarafından inşa edilen kilise Gürcü Ortodoks katedralidir. Mimari ve ulusal öneme sahip olan Meryem Ana Katedrali, Batum’un en değerli yapıları arasında yer alır. 20.YY’ın başlarında inşa edilen katedralde neo-gotik mimari oluşumu görebilmek mümkün. Üç kubbesi ile görkemli duruşa sahip olan Meryem Ana Katedrali Avrupa’daki kiliselere taş çıkartan bir güzelliğe sahip. Sovyetler Dönemi’nde arşiv ve laboratuvar olarak kullanılan katedral şimdilerde ziyaretçilerini ağırlamaktan büyük keyif duyuyor. 

1 yorum