Yolcu360 Blog
Bartın Gezi Rehberi

Bartın Gezi Rehberi

Bu yazımızda Bartın’ın gezilecek yerlerini, Bartınlı ünlüleri, Bartın tarihçesini, Bartın’ın yöresel lezzetlerini, Bartın’ın önemli kentlere uzaklığı ve diğer detaylara değindik. Bartın, çok turistik bir kent değil ama, aslında o çok gezilen yerlden de pek bir eksiği yok. İşte karşınızda; Bartın hakkında herşey….

Bartın Hakkında Genel Bilgiler

Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde kalan küçük, küçük olduğu kadar yeşilliklerle dolu bir ildir. Kastamonu, Zonguldak ve Karabük’e komşudur.  4 ilçesi, 8 belediyesi, 265 de köyü bulunan Bartın’ın nüfusu 2917 verilerine göre 193 bin civarlarındadır. 1991 yılına kadar Zonguldak’a bağlı iken bu yıldan sonra il statüsü kazanmış ve Türkiye’nin 74. İli olmuştur. 2.074 kilometrekare yüz ölçüme sahip olan Bartın’ın denizden yüksekliği ise 25 metredir.

Üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsu Bartın Çayı’dır. Şehrin büyük bir kısmı ise Küre Dağları Milli Parkı sınırlarında yer almaktadır.

Bartın’ın Tarihçesi

Bartın adı ırmaktan gelmektedir. Eski çağda Bartın ırmağının adı “Parthenios”dur. Bundan dolayı Bartın “Parthenia” adıyla bilinmektedir. Zamanla Bartın ismini almıştır. “Parthenia”dan Homeros ve İlyada destanlarında da söz edilmektedir. Bartın şehrinin tarihi M.Ö 334 yılına kadar uzanmaktadır. Stratejik öneme sahip olmasından dolayı Bartın’da sırasıyla Gaskarlar, Hititler, İonlar, Kimmerler, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür.

Bartın Gezilecek Yerler

Bartın tarihi açıdan zengin illerimizden biridir. “Paphlagonia” bölgesindeki antik kentlerden Sesamos (Amasra), Kromna ve Erythinoi (Çakraz) Bartın sınırları içerisindedir.

AmasraTarihi değerlerin en çok görüldüğü ilçesi Amasra’dır. Amasra ilçesine giderek antik nesnelerin arasında kaybolabilirsiniz. Amasra ilçesinde Amasra Kalesi’ni, Amasra Müzesi’ni ve Amasra Deniz Feneri’ni gezebilirsiniz.

Güzelcehisar Lav Stunları ve Güzelcehisar Bazalt Stunları kesinlikle görülmesi gereken şeylerden birkaçıdır.

Bartın şehri doğayla iç içe olduğundan dolayı bir sürü tabiat parkı bulunmaktadır. Bunlardan Ahatlar Tabiat Parkı, Balamba Tabiat Parkı, Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı, Küre Dağları Milli Parkı gibi önemli parklar bulunmaktadır. Kafa dinlemek, işin stresinden uzaklaşmak ve yeşillerde kaybolmak isteyen kişiler Bartın’a uğradığında mutlaka bu parkları ziyaret etmelidir.

Coğrafik yapısından dolayı Bartın’da muhteşem şelalelerde bulunmaktadır. Ziyaret etmek isteyenler için Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, Direkli Kaya, Gölderesi Şelalesi, Gergece Şelalesi muhteşem şelalelerden bazılarıdır.

Bartın Ulaşım

Bartın’a hemen her ilden otobüs seferleri düzenleniyor. Ayrıca kendi aracınızla ve yoksa araç kiralama ile de şehre ulaşabilirsiniz.

Bartın Ankara arası 292 km’dir.

Bartın İstanbul arası 440 km’dir.

Bartın Sinop arası 332 km’dir.

Bartın Bursa arası 468 km’dir.

Bartın Zonguldak arası 87 km’dir.

Bartın şehrinin içinde özel halk otobüslerini kullanarak pek çok merkezi noktaya ulaşmak mümkün. 

Bartın Yemekleri

Bartın mutfağında pilav, zeytinyağlı yemekler, etli, sebzeli yemekler ve baklagiller önemli bir yere sahiptir. Bartın mutfağını ilginç kılan bir özellik ise aynı tür yiyeceğin birçok varyasyonu olmasıdır. Örnek verecek olursak Bartın mutfağında 10’dan fazla dolma çeşidi bulunmaktadır.

Pum Pum ÇorbasıPum Pum Çorbası: Mısır unu, kıyma ve çeşitli malzemelerle hazırlanan yiyeceğin servisi üzerine küp küp kesilip kızartılmış ekmek, sos ve kaşarla yapılır. Sıcak olarak içilir.

Yumurtalı İsput: 1 kg isput, margarin, yumurta, soğan, kıyma ve baharatlardan yapılır.

Pirinçli Mantı: pirinç, et suyu, kemik suyu ve diğer mantı malzemeleri kullanılarak yapılır.

Bartın şehrinin yöresel yiyeceklerinden bazıları Amasra Salatası, Çiğ Börek, Çöven Ekmeği, Kırtıl, Halışka, Gartlaç ve Isbıttır.

 

Yolcu360 Blog

Add comment