Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ayder: Yeşilin içinde kaybolmak / Rize / Karadeniz

Ayder: Yeşilin içinde kaybolmak / Rize / Karadeniz

Ayder Yaylası, gidip görüp kıymetini bilenler için defalarca gidilesi bir Yeşil cennet. Doğaya, tabiata dönüş ve yenilenme için ideal bir seyahat rotası olan Ayder’i gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizin için kaleme aldı ve çok özel bir gezi rehberi hazırladı…

Karadeniz’in gözbebeği olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, ladin ve kayın ormanları ile kaplı, 1350 metre yükseklikte tablo gibi bir yer Ayder Yaylası. Karadeniz’de gezilecek yerler denilince ilk akla gelenlerden olan ve seyahat severler tarafından aşırı rağbet gören bu yayla, Karadeniz turlarının vazgeçilmezi.
Suyu başka, havası başka, insanı başka Karadeniz’in. İnsanı sıcacık, suyu buz gibi buraların. Yayla evleri, çiçekler, dereler, uzaklardan gelen tulum sesi… El ele tutuşup aynı ahenkte yöresel oyunlarını oynayan genç kızlar, delikanlılar… Gerçekten tablo gibi Ayder Yaylası.


Her mevsimi ayrı güzel olan Ayder’e biz kış bitişi-bahar girişinde gittik. Otel sahibi, bölgenin yazları çok güzel olduğunu, yayla şenlikleri ile yaylanın şenlendiğini söyledi. Biz gittiğimizde daha sakindi ama o hali bile çok güzeldi. Hatta yemek yemek üzere akşam dışarı çıktığımızda tulum sesi gelen ahşap bir kafe gördük, dayanamayıp girdik içeri. Soba yanıyordu, üstünde de çay mis gibi. Sevdalu delikanlıların tulum eşliğinde söylediği Karadeniz Türküleri de cabası. Aklıma her geldiğinde mutlu ediyor o an beni.
İnsana huzuru doludizgin yaşatan, muhlamanın dibine vurduran bu yere hala gitmediyseniz, hadi başlayın hazırlıklara. Ayder Yaylası için hazırladığımız gezi rehberi başlıyor.

Ayder Yaylası’nda Ne Yapılır – Ayder’ Yaylası Gezilecek Yerler

Ayder Yaylası’na çıkmadan önce eğer vaktiniz var ise Çamlıhemşin’de bulunan Zilkale, Mikron Köprüsü, Goboş Köprüsü, Şenyuva Köprüsü, Palovit Şelalesi gibi gezilecek yerlere uğrayabilirsiniz. Ayrıca, bu yeşil cennetin tam karşısında yer alan ve dağların doruklarından aşağı metrelerce yol gelerek dökülen Gelin Tülü Şelalesi’ni de görmeden gitmeyin.

Görülecek yerleri bir çırpıda bitirdikten sonra, instagram sayfalarında görüp keşke ben de yapsam dediğiniz aktivitelere geldiyse sıra ilk önerimiz rafting. Çamlıhemşin’de de Ayder Yaylası’nda da peşinizi bırakmayacak olan Fırtına Deresi’nde eğer ilginiz var ise rafting yapabilirsiniz. Fırtına Deresi 50 km’yi aşan bir uzunluğa sahip ve akıntı dereceleri uzunluğu boyunca değişiyor. Yani acemiyim diye korkmanıza gerek yok, akıntısı az olan kısımlar acemiler için oldukça elverişliymiş. Yine heyecan verici aktivitelerden bir diğeri ATV ile karların üzerinde, ağaçların arasında dolaşmak. Tabi bu Ayder’e kışın gittiyseniz yapabileceğiniz aktivitelerden biri bu.
Son olarak, oralara kadar gitmişken meşhur Ayder Kaplıcası’nda şifa bulmadan dönerseniz çok ayıp edersiniz. 🙂 Diğer adı Şifa Yaylası olan bu bölgede kaplıca suyundan faydalanabileceğiniz kaplıca tesisleri bulunuyor. Kaplıca suyunun cilt hastalıkları, kadın hastalıkları, iç hastalık ve romatizma gibi birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

Ayder Yaylası’na Ulaşım

Eğer özel araç ile gidiyorsanız ilk durak Rize. Karadeniz otoyolu boyunca ilerlerken navigasyonu Çamlıhemşin’e kurarsanız eğer sonrasında Ayder Yaylası tabelaları karşınıza çıkacak zaten. Kışın gidecekseniz, Ayder’in yayla olması sizi korkutmasın, yollar muazzam güzellikte. Eğer gitmişken güzelce gezeyim diyorsanız özel araçla gitmenizi öneririz. Rize’de havalimanı bulunmadığından Trabzon’a uçmanız ve oradan Rize’ye geçmeniz gerekiyor. Sonrasını zaten yukarıda anlattık. Yola çıkmadan önce Trabzon Havalimanı araç kiralama fiyatlarına Yolcu360’tan göz atmanızı tavsiye ederiz.

Trabzon’dan kaç saat? — Yaklaşık olarak 2 saat
Rize’den kaç saat? — Yaklaşık olarak 1 saat

Ayder’de Ne Yenir


Karadeniz’e gidip de Karadeniz yemeği dışında bir yemek yenir mi hiç? Bir kere kesinlikle ama kesinlikle muhlama yemelisiniz. ‘’Bu zamana kadar yediklerim muhlama değilmiş’’ demeniz kuvvetle muhtemel. Bizim yöresel yemekler arasından diğer favorilerimiz; fasulye turşusu kavurması ve karalahana sarması. Ayrıca hamsiden yapılan yemek çeşitlerini ve laz böreğini de deneyebilirsiniz.

Yorum ekle