Artvin Yusufeli gezisi ile karşınızdayız! Türkiye’nin coğrafyasıyla, iklimiyle, mutfağı ve doğal güzellikleriyle en çok ilgi gören bölgelerinden biri Karadeniz Bölgesidir. Eğer Karadeniz Bölgesi’ni gezmeye karar verdiyseniz Artvin mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Artvin ve çevresinin tarih öncesi devirlere dayanan bir önemi vardır. Cilalı taş devrinden sonra bakır-tunç devrinin yaşandığı ve daha sonraki dönemlerde de önemli bir coğrafya olarak yer aldığını görmek mümkün. Artvin’in ilgi gören ilçelerinden biri Yusufeli’dir. Bu nedenle Artvin rotasını belirlerken mutlaka Yusufeli’ne zaman ayırmak gerekir. Merak edenler için Yolcu360 rehberliğinde Artvin Yusufeli gezilecek yerler rehberi sunuyoruz.
İçindekiler
Artvin Yusufeli
Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alır. Yusufeli bölgesi nerede, Çoruh Nehri havzasında yer alan batıda Bayburt, İspir; doğuda Oltu ve kuzeyde de Artvin bölgeleri kültür çevresinde yer aldığını belirtmek gerekir. En önemli özelliğine gelince, nehir havzaları insanoğlunun ilk önce yerleşik hayata geçerek tarım toplumunu oluşturduğu yerlerdir.
Artvin ve çevresi köklü bir geçmişe sahiptir. Karadeniz ikliminin değişkenliği Artvin’de daha çok kendini gösterir. Artvin’in ilçelerinden biri olan Yusufeli de yaylaları ve şelalesi ile dikkat çeker. Yusufeli Barajı yapıldıktan sonra ilçe merkezi taşınmıştır.
Yusufeli özellikle doğa sporlarıyla ilgilenenler için merak edilen yerlerden biridir. Çünkü Kaçkar Dağlar yürüyüş rotası içerisindedir. Doğayla iç içe zaman geçirebileceğiniz, güzelliği nadir bulunan yerler arasında gösterilir. Rafting, trekking gibi doğa yürüyüşleri, mağara gezileri turistlerin en çok dikkatini çeken aktivitelerdir. Artvin Yusufeli ziyaretinde bulunanlar için spor ve rahat kıyafetler tercih etmek de çok önemlidir. Mevsimine uygun rahat kıyafetler doğadaki etkinlikleri daha kolaylaştırmaktadır.
Yusufeli bölgesi, Çoruh Nehri havzasında yer alan batıda Bayburt, İspir, doğuda Oltu ve kuzeyde Artvin bölgeleri kültür çevresinde yer almaktadır. Nehir havzaları insanoğlunun ilk önce yerleşik hayata geçerek tarım toplumunu oluşturduğu yerlerdir.
Artvin Yusufeli’ne Nasıl Gidilir?
Karadeniz turuna başlayanlar için Artvin Yusufeli’ne ulaşım nasıl, merak edilen sorulardan biridir. Terminal Artvin şehir merkezine yakın konumlandırılmıştır. Bulunduğunuz şehirden Artvin’e seyahat eden bir otobüs firmasıyla yolculuk yapabilirsiniz. Artvin’de havaalanı bulunmamaktadır. Bu nedenle uzak şehirlerden uçakla Artvin’i ziyaret etmek isteyenler Trabzon ve Erzurum Havalimanı ya da Batum Havalimanının Hopa tesislerini kullanabilir. Daha sonra Artvin merkez ve Yusufeli’ne araçla ulaşmak mümkündür. Trabzon Havaalanı’ndan Artvin Merkez’e yaklaşık 233 km olduğunu belirtmekte fayda var. Bulunduğunuz şehre ve güzergaha uygun ulaşım şeklini değerlendirebilirsiniz.
Artvin Yusufeli’nde Görülmesi Gereken Yerler
Yusufeli, Artvin ilçe merkezine 85 km uzaklıktadır. Doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi eserleriyle de dikkat çeker. Birçok manastır ve kilisenin yer aldığı Yusufeli, turizmiyle de ülke ekonomisine katkı sağlar. Sizin için Artvin Yusufeli’nde görmeniz gereken 12 yer ve detaylarını paylaşıyoruz.
-
İşhan Kilisesi
İşhan Kilisesi, Yusufeli’nin İşhan Köyünde yer alır. Kilise ve şapelden oluşan manastırın yapımına 955 yılında başlandığı 1027 yılında tamamlandığı bilinmektedir. Osmanlılar tarafından ele geçirildiğinde batıya bakan tarafı camiye dönüştürülerek korunması sağlanmıştır. Turistlerin ilgisini çeken İşhan Kilisesi aynı zamanda Kanlı Kilise olarak tanınmaktadır.
-
Barhal Kilisesi
Barhal Kilisesi Yusufeli’nin Altıparmak Köyündedir. Yusufeli ilçesinden yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Gürcü Ortodoks manastırıdır. Dokuz ve onuncu yüzyıllarda inşa edildiği bilinmektedir. 1677 yılında da Hacı Şerif Efendi tarafından onarılmıştır. Daha sonra camiye çevrilmiştir. Günümüze ulaşan kısmı ise ana kilise ve iki şapeldir. Pencere üstündeki kabartma bitkisel figürler dikkat çeker.
-
Barhal Çayı
Barhal Çayı, Çoruh Nehrinin kollarından biridir. Gürcü Krallığı döneminde kullanılan Parhali’den adını alır. Kaçkar dağlarının güneydoğu yamacından doğar. Rafting ve kano tutkunları için ayrıca ilgi çekici bir yerdir. Barhal Çayı’nın aynı zamanda Altıparmak Çayı olarak da anıldığını duyabilirsiniz. Ziyaret edilen mevsime göre parkurun da zorluk derecesinin değiştiğini söyleyebiliriz.
-
Yusufeli Barajı
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralinin en önemli özelliği dünyanın üçüncü en yüksek barajı olmasıdır. 275 metre yüksekliğiyle de Türkiye’nin en yüksek barajıdır. Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.
-
Dört Kilise
Dört Kilise, Yusufeli ilçesinden 4 km uzaklıktadır ve Tekkale Köyü’ndedir. Tekkale Manastırı ya da Othta Eklesia Manastırı olarak bilinir. Özellikle Orta çağ manastır yapısını yansıttığı belirtilmektedir. Çan kulesi, yemekhane, seminer alanı ve şapelden oluşmaktadır.
-
Esbeki Manastır Kompleksi
Esbeki Manastır Kompleksi, Yusufeli’nin Darıca Köyünde yer alır. Kilise, şapel ve gözetleme kulesinden oluşur. Etrafı surlarla çevrilidir. Bugünkü şekline bakıldığında harap şekilde günümüze ulaştığı söylenebilir.
-
Yaylalar Köyü
Yaylalar Köyü Yusufeli’nin Kaçkar Dağı eteklerinde kurulmuştur. İlçe merkezine 50 km uzaklıktadır. Kamp yapmak ya da trekking yapmak için oldukça elverişlidir. Aynı zamanda Artvin’in birçok yaylasının yer aldığı bir bölgedir. Bu nedenle hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile en çok merak edilen yerler arasındadır.
-
Ciro Şelalesi
Ciro Şelalesi, Yusufeli’nin Özgüven Köyünde yer alır. Artvin’in en yüksekten akan şelalesidir. Aynı zamanda Türkiye’nin de en yüksek rakımlı şelalelerinden biridir. 160 metre yüksekliğindedir. Ciro Şelalesi önemli trekking rotaları üzerinde yer alır. Yürüyüşünüzün ardından güzel bir manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
-
Altıparmak Dağları
Kaçkar Dağlarının doğuda kalan kesimini oluşturan Altıparmak Dağları, ulaşımı en zor yerlerden biridir. En yüksek tepesi Duatepe zirvesidir. Hem kuzey hem güney cephesinde derin vadiler, kuzeydoğu kesiminde ise de buzul göller bulunur.
-
Çoruh Nehri
Çoruh Nehri, dünyanı en hızlı akan nehirlerinden biri olarak bilinir. Bayburt’un Mescid Dağlarından doğar. Artvin’den geçerek Batum’da denize dökülür. Artvin Yusufeli’ni ziyaret eden ve rafting, kano ya da nehir sporlarıyla ilgilenenlerin tercih ettiği bir yerdir. Ayrıca birkaç balık türünün de bulunduğu belirtilmektedir.
-
Ali Tamyürek Atölyesi
Ali Tamyürek kendine ait atölyesinde tasarım bıçaklarını sergiliyor. Bu bıçaklar kabzalarının özellikleriyle diğer bıçaklardan ayrılır. Ali Tamyürek Atölyesinde üretilen bıçak ve çakıların dünyaca ünlü olduğunu belirtmek isteriz.
-
Yusufeli Peynircileri
Yusufeli’nin en dikkat çeken özelliklerinden biri yöresel peynirleridir. Bu nedenler Yusufeli peynirciler çarşısı ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Kurtlu peynir, gorcoloya ve Yusufeli lorunu tadılması önerilir.
Artvin Yusufeli’nde Ne Yenir?
Artvin Yusufeli’nin neyi meşhur dendiğinde Yusufeli cağ kebabı öne çıkar. Doğal güzelliklerini görenler mutfağa girmeden önce Yusufeli’nde ne yetişir, merak edebilir. Sulak ve verimli arazilerinde incir, üzüm, pirinç, nar ve zeytin yetiştiğini görebilirsiniz. Hatta ikliminden dolayı zeytin yetiştiğine şaşıranlar olabilir. Burada yetişen zeytinin asitsiz olduğu belirtilmektedir. Hem Karadeniz hem de Gürcü mutfağı esintileri görebilirsiniz. En fazla dikkat çeken yöresel yemekleri arasında sütlü çorba, kaysefe, erişteli dolma, kavut aşı, boran, düğmeç, hasuta, pancar, keşkek sayılabilir.
Altıparmak Dağının hangi yüksek noktası Dua Tepe’imiş çok merak ettim..51 yıldır o dağın eteklerinde yaşayan biri olarak yazıyorum..
Selamlar, biz gezginden alıntıyla tam yerini tarif etmek isteriz: “…Harita Genel Komutanlığı haritalarında ise hemen yanında Didvake ve Çatalkayalar işaretli olmasına rağmen bu zirvenin ismi yoktu ve gerçek Karataş hatta Karataşlar biraz da ileride Marsis tarafında idi. Zirvenin hemen altında yer alan Golazena Yaylası sakinleri bu zirveye Dua Tepe demektedir. Buraya çok önceleri hayvanlar çıkartılıp zirvede kurban olarak kesilir ve dua edilirmiş. Gerçekten de tam zirvede bir hayli uğraşılarak yapıldığı belli olan kurban kesimi ya da namaz kılmak için yapıldığını düşündüğüm yuvarlak düz bir alan oluşturulmuş. Marsis tarafında 2 adet Karataş olmasa aslında fena bir isim değildi. Karataş zirvenin yanı sıra diğerine Karataş 2 ya da Aşağı Karataş deniliyor. Bu yüzden yaylacılardan dolayı bu zirveye Dua Tepe tanımlaması yapıldı.”
Daha detaylı konum ve görseller için alıntı yaptığımız forumu kullanabilirsiniz: http://www.kackar.org/forum/viewtopic.php?t=304