Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kınalıada Gezisi: Görmeniz Gereken 8 Yer

Kınalıada Gezisi: Görmeniz Gereken 8 Yer

Kınalıada gezisi yazımız ile sizlerleyiz. İstanbul’un cennet adalarından biri olan Kınalıada’yı keşfe çıkıyoruz. Tarihi manastırlardan, kiliseye; berrak kumsallarından, yemyeşil tabiat parkına keyifli bir ada turu sizleri bekliyor.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Kınalıada’ya Nasıl Gidilir?

Kınalıada nerede? Kınalıada’ya nasıl gidilir? Avrupa Yakası’ndan Kınalıada’ya deniz otobüsleri, İstanbul şehir hatlarının düzenlediği seferler ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Beşiktaş üzerinden 20 dakikada, Eminönü’nden ise 40 dakikada vapur vasıtasıyla adaya ulaşım sağlamanız mümkün. Nitekim Anadolu Yakası’ndan da Kınalıada ulaşım sağlayabileceğinizi söylemeden geçmeyelim. Yine aynı şekilde İstanbul şehir hatları ve deniz otobüsleri ile Kınalıada’ya 30 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Kınalıada’ya Ne Zaman Gidilir?

Aslına bakarsanız Kınalıada’ya seyahat etmenin belli bir zamanı yok. Yine de bahar aylarında bir başka güzel olduğunu belirtmekte fayda var. Adaya özgü çiçeklerin bahar aylarında açmasıyla birlikte rüya gibi bir koku etrafı sarıyor. Bunun yanı sıra bu aylarda sakinliğiyle sizleri büyülüyor. Adanın en çok ziyaretçi ağırladığı dönem ise yaz mevsimidir. Denize girmek istiyorsanız Haziran ayı itibari ile deniz suyu sıcaklıklarının normale döndüğünü söyleyebiliriz. 

Kınalıada’da Görmeniz Gereken Yerler

Henüz hafta sonu planı yapmayanlar için size huzur dolu bir etkinlik önerisi ile geliyoruz. İşte Kınalıada gezisi görmeniz gereken 8 yer listemiz:

  • Kınalıada Cami

kinaliada

Kınalıada Cami, Kınalıada görmeniz gereken 8 yer listemizin ilk sırasında. Çarşı Caddesi’nde yer alan caminin tarihi 1950’li yıllara kadar uzanıyor. Kınalıada’nın artan nüfusu sebebiyle ibadethane talepleri artınca buraya cami yapılmasına karar veriliyor. Nitekim Karaköy Camii’nin sökülerek Kınalıada’ya taşınması kararı alınıyor. Fakat camiyi taşıyan geminin Boğaz’da yan yatması sebebiyle yeni bir cami inşa edilmesine karar veriliyor. Olayın üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra da halkın desteğiyle adada söz konusu cami inşaatı başlıyor. Kınalıada’nın tarihi yakından şahidi olarak nitelendirebileceğimiz Kınalıada Cami’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Adres: Kınalıada, Kınalı Çarşı Caddesi, No: 15, 34977, Adalar/ İSTANBUL.

  • Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi

kinaliada-

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, adını aldığı Surp Krikor Lusavoriç’e adanmış. 1857 yılında Narçiçeği Sokak’ta kurulmuş. Dışarıdan son derece estetik bir yapıya sahip olan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Ermeni taş oymacılığının en ince örneklerinden de biri. Bunun yanı sıra Kınalıada’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olarak da kabul ediliyor. Surp Krikor Lusavoric Kilisesi, Ermeni Patriği III. Hagapos Seropyan tarafından ibadete açılmıştır. Kilisenin içerisinde Orta Çağ taş oymacılığının en güzel örneklerini içeren panoları da yakından görebilirsiniz. 1988 yılında gerçekleştirilen restorasyon sonrası günümüzdeki haline kavuşuyor. 

Adres: Kınalıada, Akgünlük Sokak, No: 10, 34977, Adalar/ İSTANBUL.

  • Hristos Rum Manastırı

kinaliada-2

Hristos Rum Manastırı, Hristos Tepesi’nde yer alıyor. Nefes kesici bir manzaraya bakan bu manastır, Kınalıada görmeniz gereken 8 yer listemizde. 820 yılında Aya İrini Kilisesi’ndeki bir çatışmada öldürülen İmparator IV. Leo’nun da ebedi istirahatgâhı olarak da biliniyor. Bunun yanı sıra bu manastır belli bir dönem askeri karargah olarak da kullanılmıştır. 917 yılında ise Hristos Rum Manastırı, Rus devrimi sırasında Beyaz Rusları ağırlamıştır.

Adres: Kınalıada, Kınalı Çarşı Caddesi, No: 77, 34977, Adalar/ İSTANBUL. 

  • Sirakyan İkiz Evleri

kinaliada-3

Burası Kınalıada’nın en zarif ve naif yapılarından biri desek abartmış olmayız. Sirakyan İkiz Evleri, üçer katlı iki ahşap köşkten meydana geliyor. Mimarlığını Avedisyan kalfanın üstlendiği Sirakyan Ailesi’ne ait 11 odalı bu yapı, bir mimari ve simetri harikası olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Sikaryan İkiz Evleri, Fazıl Ahmet Aykaç Sokak’ta yer alıyor. Bu tarihi güzelliğin mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

  • Dönüşüm Manastırı

Dönüşüm Manastırı Kınalıada’nın bir diğer tarihi değeri. Kınalıada gezisi görmeniz gereken 8 yer listemizde. Adadaki manastır tepesinde yer alan Dönüşüm Manastırı, daha önce burada gördüğümüz Bizans manastırının yerine kurulmuş. Nitekim İstanbul’un fethinden sonra söz konusu kilise harap halindeymiş. Sakız Adalı Yunan tüccarlar ise bu harabeye dönmüş olan kilisenin yapımını üstlenerek, 1722 yılında yeni bir kilise inşa etmişler. Aziz Paraskevi‘ye adanmış olan kilise 1914’te I. Dünya Savaşı başlangıcında boşaltılarak Türk ordusuna devredilmiş. Günümüzde ise Dönüşüm Manastırı, Rum çocuklarının yazlık yerleşkesi olarak kullanılıyor.

Adres: Kınalıada, Kınalı Çarşı Caddesi, No: 77, 34977, Adalar/ İSTANBUL.

  • Papazyan Yalısı

kinaliada-4.jpg

Kınalıada gezisi sırasında görmeniz gereken pek çok yer var. Onlardan biri de tarihe tanıklık eden Papazyan Yalısı. Sayısız konak, köşk ve yalı olmasına rağmen Papazyan Yalısı örneklerinden ayrılıyor. Alsancak Caddesi’ndeki bu yalının tarihi geçmişi 19. YY’a kadar uzanıyor. Vaktiyle Diran Paşa tarafından yaptırılan bu yalı, Bolşevik İhtilali ile Rus göçmenlere hastane olarak tahsis ediliyor. 1920 yılında çıkan bir yangından sebebiyle harap olan orijinal bina yıkılıyor. Yerine de apartman olarak günümüzdeki şeklini alan Papazyan Yalısı inşa ediliyor.

  • Kumluk Plajı

kinaliada-6

Kınalıada’da en gözde plajlardan biri olan Kumluk Plajı, Kınalıada gezisi görmeniz gereken 8 yer listemizde. 1993’ten günümüze hizmet vermeye devam eden plajda özellikle aileniz ile birlikte rahatlıkla eğlenebilirsiniz. Plaj içerisinde cankurtaran ve  doktor gibi imkanlar da mevcut. Bunların yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınız için restoranlar da mevcut. Duş, WC ve soyunma kabinleri de oldukça hijyenik. Kumluk Plajı’na yakın bölgede konaklayabileceğiniz pek çok butik otel seçeneğiniz de yer alıyor.

  • Rum Ortodoks Panayia Kilisesi

kinaliada-8

Tarihi 1886 yılına kadar uzanan Rum Ortodoks Panayia Kilisesi, Çınarlı Köşk Sokağı‘nda kolaylıkla bulunabileceğiniz bir konumda yer alıyor. Meryem Ana’ya ithafen inşa edilen bu tarihi kilise, Kınalıada’nın tarihi geçmişine ışık tutuyor. Sade bir dış mimariye sahip olan kilisenin iç mekanının biraz daha süslü olduğunu görüyoruz. Üç geçitli bir bazilika şeklinde olan kilisenin güneyinde yer alan avlusundan girilen bir narteksi mevcut. Bu narteks üzerinde ise Bakire Meryem’in doğumunu simgeleyen gümüşle kaplanmış bir ikona da yer alıyor. Kınalıada gezisi görmeniz gereken 8 yer listenize mutlaka eklemenizi öneriyoruz. 

 

Yorum ekle