Yolcu360 Blog
ucak-korkusu.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Uçak Korkusunu Yenmek İçin 5 İpucu

Uçak Korkusunu Yenmek İçin 5 İpucu

Günümüzde çeşitli ulaşım araçları ile dünyanın bir ucundan diğer ucuna gitmek mümkün. Dünyanın adeta küçülmesini sağlayan asıl ulaşım aracı ise uçaklar. Fakat uçak kullanımı herkes için kolay değil. Bazı kişiler, uçak fobisi olarak anılan bir endişe bozukluğundan muzdarip durumda. Uçak fobisi, kişilerin havayolu kullanımını engelliyor. Bunun yanı sıra uçak korkusu kişilerin yer yer hayatlarını zorlaştırmayı da başarıyor. Peki, her dört yolcudan birinde görülen uçak korkusu nedir? Yoğunluk derecesi değişken olan bu korku durumu insanları ne yönde etkiler? Daha da önemlisi uçak korkusu nasıl giderilir? Yazımızda uçak korkusunu derinlemesine ele aldık. Uçak korkusunun yaygın sebeplerini ve uçak korkusunu yenme yollarını sizin için inceledik. 

Uçak Korkusu Nedir? Neden Olur?

ucak-korkusu.jpg

Belli başlı korkular hayatı çok etkilemese de bu durum uçak korkusu için geçerli değil. Çünkü uçaklar günümüzde en yaygın kullanıma sahip olan ulaşım araçları. Bir yerden bir yere konforlu şekilde gidilmesini sağlayan uçaklar aynı zamanda hız konusunda da avantajlı. Fakat uçak korkusu veya uçak fobisi olarak adlandırılan endişe bozukluğu, kişilerin uçak kullanımını engeller durumda. Peki, tam olarak uçak korkusu nedir? Aerofobi olarak da bilinen uçak fobisi, uçma ve hava yolculuğu yapma konusunda duyulan endişeler bütünüdür. Uçak korkusu dünya nüfusunun büyük bir bölümünde vardır. Fakat yalnızca endişe boyutundadır. Endişe boyutundaki kişiler, uçak ile seyahat edebilir. Yalnız uçak seyahati sırasında belli başlı endişeler güderler.

İleri düzeyde uçak fobisi olan kişiler ise, havayolu seyahati yapamaz. Yapılan araştırmalar, uçak fobisine sahip kişilerin korku dinamiklerinin farklılık gösterdiğini gün yüzüne çıkarıyor. Bir diğer deyişle, biri uçağın düşeceğinden korkarken bir diğeri ise uçak içerisinde bulunmaktan korkuyor. Bu korkular çeşitli anksiyete belirtilerini beraberinde getiriyor. Ancak uçak korkusu altında birleştirilen bu endişe unsurları doğuştan gelmez. Yani, yaşanan bir tecrübe veya başkasının tecrübesi kişilerin korkusu olabilir. Uçak korkusu çeşitli travmalar sonucu oluşur. Uçak korkusunun bazı nedenlerini sizin için sıralayalım;

  • Kişilerin travmatik uçuş deneyimi yaşaması,
  • Kişilerin uçak kazası yaşaması veya uçak kazasına şahit olması,
  • Bireylerin çevrelerinde uçak korkusu yaşayan biri bulunuyorsa, bu korkunun içselleştirilmesi, 
  • Kötü hava şartlarının, uçak seyahatine doğrudan etki edebilmesi, 

Yukarıda bahsettiğimiz uçak korkusu nedenlerine bir ekleme daha yapılabilir. Örneğin, klostrofobiniz olabilir. Bunun dışında, yükseklik korkusuna veya ölüm korkusuna sahip olabilirsiniz. Bu gibi korkular, uçak korkusunu tetikler. Çünkü, uçağın varlığı, seyahat şekli ve yaşanabilecek aksaklıklar, bahsi geçen diğer korkular ile iç içedir. İnsan beyni her kişide farklı çalışır. Bu da uçak korkusuna neden olan durumları daha da çeşitli bir hale sokar. Seyahat ile ilgili görülen kötü bir rüya dahi, sizi bu fobiye itmiş olabilir. 

Uçak Korkusu Belirtileri Nelerdir?

ucak-korkusu.jpg

Uçak korkusu kişilere oldukça farklı reaksiyonlar verdirebilir. Fakat yaygın olan bu korku durumu, spesifik belirtileri de ortaya çıkarmaktadır. Uçak kapısı açıldığında ve adım adım uçağa yaklaştığınızda ayaklarınız geri geri gidiyor olabilir. Uçak bileti aldıysanız, seyahat gerçekleşene kadar soğuk terler döküyor olabilirsiniz. Bunlar en belirgin uçak fobisi göstergeleridir. Hadi gelin, diğer uçak korkusu belirtileri neler onları inceleyelim.  

  • Uçak seyahati boyunca titreme,
  • Uçak hareket ederken boğulma hissi,
  • Uçak seyahati öncesi ve sonrasında oluşan kızarmış cilt,
  • Seyahat sırasında artan kalp atışı hızı,
  • Fazla sinir hali,
  • Uçak yolculuğu öncesinde mide bulantısı,
  • Uçak yolculuğu sırasında nefes darlığı,
  • Uçak seyahati akla geldiğinde dahi yaşanan terleme.

Uçak korkusunun boyutları vardır. Bazıları yüksek ölçüde belirti gösterebilir. Bu durum kişilerin uçak yolculuğu sırasında panik atak geçirmesi ile sonuçlanır. Panik atak durumu kalp çarpıntısı ve gerçeklikten kopmuş hissini doğurur. Yoğun korku dönemi olarak adlandırılan bu belirti, kişilerin uçak korkusu konusunda yardım alması gerektiğinin en büyük göstergesidir. 

Uçak Korkusunu Yenmek İçin Tavsiyeler

ucak-korkusu.jpg

Uçak korkusu, çoğu kişinin anlatmak istediği bir fobidir. Çünkü günlük hayatı büyük ölçüde etkileyebilir. Bu bilinç kişileri uçak korkusu nasıl yenilir sorusunun cevabını aramaya iter. Uçak korkusunu aşmanın ilk yolu uçak seyahati ve süreci hakkında bilinçlenmektir. Korkunuzu yenmek için, öncelikle havayolu seyahatinin en güvenli seyahat tipi olduğunu bilmelisiniz. Uçak seyahati sırasında, kabin görevlilerinin size yardım edebileceğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Yani, uçakta yalnız değilsiniz ve korkunuzu gidermeye yardımcı olacak profesyonel bir ekip uçakta sizi destekleyecek. Uçak yolculuğu sırasında, varış noktasında yapacağınız keyifli ve eğlenceli aktiviteleri düşünerek, odak noktanızı değiştirebilirsiniz. Bu yöntemler dışında uygulayabileceğiniz daha pek çok yöntem var. Uçak korkusu nasıl geçer sorusuna verebileceğiniz diğer yanıtları aşağıda listeledik;

  • Uzman Desteği Alın

Uçak korkusu, başlangıç seviyesinde ise, kişiler destek almadan bu süreci atlatabiliyor. Fakat ileri düzeyde uçak korkusundan mustaripseniz, uzman desteği alabilirsiniz. Örneğin, bu durumu bir psikolog veya durumunuza bağlı bir psikiyatrist ile görüşebilirsiniz. Bazen, kişiler sahip oldukları korkuları yaşayan kişilerle tanıştığında, mevcut korkuyu yenmek için daha rahat güç alıyor. Siz de bu gruba dahilseniz, grup terapileri tam size göre. Uçak fobisinin yaygın olması, uçak korkusunu yenme kurslarını doğurdu. Siz de bu gruplara katılarak, korkunuzu geride bırakabilirsiniz. 

  • Yakın Güzergahlar İle Başlayın

Uçak kullanarak, dünyanın bir ucuna gidebileceğiniz gibi, yarım saatte varabileceğiniz yerleri de tercih edebilirsiniz. İlk etapta, yakın güzergahlara giderek, kendinizi havayolu seyahatine alıştırabilirsiniz. 

  • Koltuk Seçimine Dikkat Edin

Uçak korkusunu yenmenin en önemli yollarından biri koltuk seçimidir. Bu konuyu şöyle açıklayalım. Kendinizi konfor alanınızda hissettiğinizde stres seviyeniz azalır. Bu nedenle uçak seyahati sırasında kendi konfor alanınızı oluşturmalısınız. Örneğin, yükseklik korkunuz varsa, koridor kenarını tercih edebilirsiniz. 

  • Erkenden Havaalanına Gidin

Havalimanına erken giderek, etrafı gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda havalimanında geçirdiğiniz vakit sırasında, seyahat fikrine daha rahat alışabilirsiniz. Havaalanında rahat bir şekilde dolaşan kişilerin bu duygu durumları sizin üstünüzde sakinleştirici bir etki yaratabilir. 

  • İlginizi Dağıtacak Ekipmanlar Bulundurun

Seyahat sırasında, kitap okuyabilir veya müzik dinleyebilirsiniz. Bu etkinlikler sizi, endişe duyduğunuz konuyu düşünmekten alıkoyar. Bu sayede seçtiğiniz etkinliğe odaklanabilir ve korku seviyenizi minimuma indirebilirsiniz. 

Uçak korkusu kalıtsal bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle doğru yöntemler ile korkularınızı geride bırakabilirsiniz. Korkunuzu yenmek istiyorsanız, kendinizi zorlamadan ufak adımlar ile başlayabilirsiniz. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle