Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araç Vergi Borcu Nasıl Ödenir? | Vergi Borcu Olan Araçların Satışı

Araç Vergi Borcu Nasıl Ödenir? | Vergi Borcu Olan Araçların Satışı

Araba alırken veya satarken notere gitmeden halletmeniz gereken aksi halde satışın gerçekleşemeyeceği şeyler vardır. Bunlardan biri de vergi ya da trafik cezası olan aracın satılıp satılamaması durumudur? Peki, araç vergi borcu olan araç satılabilir mi? Araç vergi borcu nasıl ödenir? Trafik borcu araç satışına engel midir? Bu soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Araba satışı için notere gitmeden önce yapılacaklar konusunda size rehberlik edecek yazımız için okumaya devam edin.

Araç vergi borcu olan araçların satışı

Araçların vergi borçları 6 ayda bir yılda iki kez yatırılır. 1. Dönem vergisi 1 Ocak ile 30 Haziran arasında 2. Vergi borcu ise yılın diğer yarısında yatırılmak zorundadır. Vergi döneminin bir gün bile dışındaysanız ikinci yarıyıl vergisini siz ödemek zorundasınız. Geriye dönük araç vergi borcu varsa onları da ödemek zorundasınız. Aksi halde noterde satış yapılamaz ile karşılaşırsınız.

Araç vergi borcu nasıl ödenir?

Araç satışında bir süprizle karşılaştınız ve araç vergi borcu var. Satışı yapamadınız ve alıcı ile de buluştunuz. Hemen en yakın vergi dairesinden yapabilirsiniz. Ama böyle bir imkanı olmayanlar için bankalardan da yapılabilmektedir. Maddi olarak sıkıntıdaysanız birçok bankanın kredi kartı ile de vergi tahsilatı yaptığını görebilirsiniz. Şubeye gidip yapabileceğiniz gibi Gelir Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden de ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Trafik cezası olan araçların satışı

Trafik cezaları da araç satışına engel olmaktadır. E-devlet ve Gelir Dairesi Başkanlığı’nın sitesine yansıyan bir cezanız varsa mutlaka ödeyin. Hatta çoğu zaman kişiler ceza kağıdı ellerine ulaşmadığı için ceza yediğini bilmez. Notere geldiğinde ceza olduğunu öğrenince şaşırabilir. Bu gibi durumlar size ve alıcıya zaman kaybettiriyor. Bu nedenle önce borcunuzu sorgulatabilir borcunuz varsa ödeyebilirsiniz. İnternet bankacılığı üzerinden bile yapabilirsiniz. Eğer satışa çok yakın bir zamanda kaza olduysa telaşlanmayın. Yalnızca E-devlet ve Gelir Dairesi Başkanlığı’nın sitesine yansıyan cezalar satışa engeldir. Sonra yansıyacak olanlar yine size posta ile ulaşır. 

HGS Borcu satışa engel olur mu?

HGS borcu satışa engel olmamaktadır. Fakat araç satılırken tüm borçların ödenmesi size ileride olacak sorunlar için önlem olmuş olur. Çünkü HGS borçları kişiye ait borçlardır. Hem böylece aracın yeni sahibi de mağdur olmaz. HGS yükleme işlemleri bankalar aracılığı ile ya da PTT şubelerinden yapılabilir. Ayrıca E-devlet ve PTT resmi sitesinden de HGS yüklemesi yapılabilir. HGS yüklemesi kolay bir yöntem için adım adım;

  • E-PTT AVM sitesine girilir.
  • HGS yükle sekmesine tıklanır.
  • Çıkan menüde bilgiler girilir.
  • Kredi kartı bilgileri girilir.
  • Ödeme onaylanır.
Neden yolcu360.com?
  • Araç kiralama için ödüllü misafir hizmetleri ile dilediğiniz her an ulaşabileceğiniz bir online sistem sunar. Böylece araba kiralarken daha pratik bir yöntem tercih etmiş olursunuz.
  • Rent a car için planlarınız değişirse koşulsuz iptal hakkı verir. Böylece seyahat planlarınızın değişikliği ile ilgili sorunları çözmeye çalışırken bir de iptal hakkı konusunda sıkıntı yaşamazsınız.
  • Kiralık araba için kredi kartına 9 taksitle araç kiralama yapabilirsiniz. Bu sayede ödeme konusunda sorun yaşamazsınız. Seyahatiniz esnasında ödeme konusunda kafanızda soru işaretleri oluşmaz ve tatilinizde ulaşım konusunda sorun yaşamazsınız.
  • Online olarak sadece akıllı telefonunuzla bile araç kiralama işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Vakitten tasarruf edersiniz. İstediğiniz her yerde araç kiralama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sistem üzerinden bir bölgedeki örneğin İstanbul’daki en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneğini bir kaç saniye içinde görüntüleyebilirsiniz. Zamanı verimli kullanmış olursunuz. İstediğiniz aracı hemen bulabilirsiniz.
  • Oto kiralama için fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Bu sayede bütçenize en uygun olan araçları rahatlıkla bulabilirsiniz. Dilediğiniz aracı ve fiyatı saniyeler içinde bulabilirsiniz.
  • Araba kiralama seçenekleri için birden fazla rent a car firmasının müsait araç listesine tek web sayfası üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
  • Şehir merkezi rent a car kapsamında çok zengin bir seçenek havuzu içinden seçim yapabilirsiniz. Yolcu360, Türkiye’nin neredeyse her ilinde araç kiralama seçeneklerine sahip. Seyahat edeceğiniz il için dilediğiniz aracı bulabilirsiniz. 🙂

Yorum ekle