Araç kaplama işlemi nedir? Araç kaplaması aracın değerini düşürür mü? Cevapları merak ediyorsanız, içeriğimiz başlıyor!
Tüm gün dışarıda olan araçlar, havanın tüm değişimlerinden direkt olarak etkileniyorlar. Yaz dönemi güneş, kışın kar, baharda yağmur ve hatta dolu! Tüm hava olayları arabanın boyasının yıpranmasına sebep oluyor. Bu gibi bir durumlarda araç kaplaması imdada yetişiyor.
Kaplama, sadece yıpranmış araçlara yapılmıyor. Aracınızın görüntüsünü yenilemek istediğinizde de beğendiğiniz araç kaplama modelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Aracınızın ilk günkü gibi görünmesini istiyorsunuz ama kaplama ile arabanın değeri düşer mi diye endişe mi ediyorsunuz? Bu yazımızda aradığınız cevapları bulabilirsiniz! Araç kaplama nasıl yapılıyor ve zararı var mı sizin için araştırdık.
Araç Kaplama Nedir?
Kaplama işlemini mercek altına almadan önce, merak edilen sorulardan birini cevaplayalım. Kaplama boyaya zarar verir mi? Bu işlem boyaya zarar vermediği gibi, zarar görmesinin de önüne geçiyor. Peki, araç kaplama nedir? Türkiye’de yeni ve büyük sitelerin haricinde kapalı otoparka pek de yer verilmiyor. Bu durumda, araçlar açık alanlara park ediliyor.
Hava değişimleri, güneşe, yağmura ya da kara yoğun olarak maruz kalmak araçların boyasını yıpratıyor ve çatlaklara sebep olabiliyor. Aracın boyasının solması ya da dökülmesi de eski bir görüntüye sebep oluyor. Bir noktadan sonra müdahale şart olurken, ilk akla gelen yöntem kaplama işlemi oluyor.
Kimi zaman da aracın renginden ya da tasarımından sıkılıyor insan. Bu durumda da orijinal boyaya zarar vermeden folyo ile araç renk değişimi mümkün oluyor. Kaplama ile elde edilebilen sadece renk değişimi olmuyor! Farklı araba kaplama yöntemleri ile aracınızı çizilmelere karşı daha dayanıklı ve parlak hale getirebilirsiniz.
Bu işlem ile yeni alınmış 0 km bir araçta dahi güvenle dizayn değişimi yapılabiliyor. Bunun yanı sıra insanlar araçlarını kaplayarak işlerinin reklamını yapabiliyor. Çeşitli markalar, araç kaplama ile logo ya da isimlerinin şirket araçlarının üzerine yer almasını tercih ediyor.
Araç Kaplama Neden Tercih Edilmeli?
Araç kaplama son dönemde çok popüler! Daha önceki senelerde, kaplama yüzünden aracın değer kaybedeceği düşünülüyordu. Ancak zaman içinde bunun asılsız olduğu anlaşıldı. Çünkü kaplama sırasında kapı kolu ya da anten gibi bazı parçalar çıkarılıyor olsa da bunlar aynı biçimde yerine takılıyor. Bununla beraber araba dış etkenlere karşı dirençli hale geliyor.
Kaplama sırasında yapıştırma tekniklerinden yararlanılıyor. Bu işlem sırasında kaportanın boyası zarar görmüyor. Bu işlem sayesinde arabanız ilk günkü gibi canlı bir renge kavuşuyor ve parlıyor. Tüm olumlu etkiler; araç kaplama zararlı mı diye düşünenlere yanıt niteliği taşıyor.
İşlem sonrasında birçok avantaj elde ediliyor. Bunlar arasında hafif sürtme ve çiziklere karşı koruma sağlanması öne çıkıyor. Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun trafik şartları yüzünden araçlar yakın temastan muzdarip olabiliyor. Kaplama sonrasında elde edilen pürüzsüz yüzey, kirlerin araca tutunmasına da engel oluyor. Araç kaplama ile eski araçlar dahi çok daha yeni ve dinç duruyor, bu da işlem aracımın değerini düşürür mü endişesini anlamsız kılıyor. Çünkü aksine bu işlem sayesinde araçlar olduklarından daha tarz ve genç duruyor.
Araç Kaplama Türleri
Araç kaplama farklı amaçlarla yaptırılmak isteniyor. Kimi kullanıcı sadece arabanın görsel olarak değişmesini isterken kimisi dış etkenlerden maksimum seviyede korunsun istiyor. Kaplama çeşitleri bu beklentileri karşılamak için farklılaşıyor. Araç kaplama türlerini sizin için listeledik.
Folyo Araç Kaplama
Folyo araç kaplama Türkiye’de en çok tercih edilen kaplama çeşitleri arasında yer alıyor. Profesyonel bir ekibin elinden çıkan folyo kaplama ile araç görüntü olarak kusursuz bir hale geliyor. Araç boyatmak, alım satım sırasında negatif bir etki yarattığı için boyama işlemi tercih edilmiyor. Folyo ile araç kaplama sırasında ise boya zarar görmüyor aksine korunmuş oluyor. Folyo kaplama ile istediğiniz renk ve desene sahip görüntüye kavuşabiliyorsunuz. Renk seçiminin yanı sıra aracınızın mat mı parlak mı olacağına da karar verebilir, simli modellerden dahi tercihte bulunabilirsiniz.
Bu işlemin avantajları arasında, değiştirilebilir olması öne çıkıyor. Kaplattığınız renk ya da desenden sıkıldığınız zaman, bu kaplamayı değiştirebilir ve farklı alternatiflere yönelebilirsiniz.
Folyo kaplamada yapıştırma tekniklerinden yararlanılıyor ve iki türü bulunuyor. Yine ayrı iki malzemeden yapılan folyo kaplama pratik şekilde uygulanabiliyor. Folyo kaplama yapılırken kullanılan PVC ve poliüretan malzemeler, görsel açıdan farklı sonuçlar doğuruyor. Poliüretan, PVC’ye göre araç ile daha uyumlu oluyor ve daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor. Folyo kaplama çeşitleri şöyle;
Şeffaf Araç Kaplama
Şeffaf kaplama daha çok kaporta üzerindeki çizgilerin giderilmesinde kullanılıyor. Bu kaplamanın da kendi içinde kalite farkı bulunuyor. En kaliteli malzeme ile yapılan şeffaf kaplamalar, daha uzun süre kalıcı oluyor.
Renkli Araç Kaplama
Bu kaplamada kaplama folyosu renkli tercih ediliyor. Böylece aracın rengini değiştirebiliyorsunuz. Boyalı aracın değeri düşer. Fakat kaplamalı aracın değeri düşmüyor.
Seramik Araç Kaplama
Son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız seramik kaplama işlemi, araç boyasını koruyor. Peki seramik kaplama nedir? Seramik kaplamada folyo değil bir çeşit kimyasal sıvı kullanılıyor. Bu kaplamanın asıl amacı boyayı korumak. Seramik kaplamanın uygulanması sırasında, boya üzerinde sert bir katman oluşuyor. Bu katman, aracı kaplama sonrası çevresel faktörlerden yüksek oranda koruyor. Seramik kaplamadaki sertlik derecesi arttıkça, kaplamanın adı elmas kaplama olarak karşılık buluyor. Seramik kaplama sırasında da kullanılan sıvının kalitesi farklılık gösterebiliyor. Farklılık sonucu olarak da kaplamanın dayanıklılık süresi değişkenlik gösteriyor.
Bu aşamada araç kaplama kaç yıl dayanır sorusunun cevabını verelim. İşlemin dayanıklılık süreleri, kaplamada kullanılan malzemeye göre değişiyor. Ayrıca aracınızı hangi sıklıkta yıkadığınız ya da yıkama yönteminiz de kaplamanın kalıcılık süresini etkiliyor. Aracın maruz kaldığı hava koşulları kaplamının ömrünü belirleyen faktörler arasında yer alıyor.
Araç Kapatılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikli olarak araç kaplamasında kullanılan malzemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Doğru malzeme ve özenli bir işçilik ile arabanız mükemmel görünür. Fakat yanlış malzeme ve uygulama ile olumsuz sonuçlarla karşılaşırsınız. Uygulamanın önemi özellikle folyo kaplamada önem kazanıyor. Folyo kaplama en ufak hatanın bile ön plana çıktığı bir kaplama türü olduğu için, mutlaka uzmanlarca uygulanması gerekiyor.
Folyo kaplama tercih edecekseniz mutlaka folyonun kalitesinden emin olmalısınız. Kalitesiz bir folyonun kullanılması halinde, işlemin ardından kısa süre içinde deformasyon ile karşılaşabilirsiniz. Kalitesiz kaplama malzemesi ayrıca boyayı koruyamayacağı gibi değiştirmek istediğinizde de sıkıntı yaratacaktır. Böyle bir durum karşısında; aracın değeri kaplama yüzünden düşer mi sorusunun yanıtı maalesef değişiyor. Çünkü kalitesiz malzeme boyaya da istenmeyen bir zarar veriyor.
Otomotiv Dünyasını Yolcu360’dan Takip Edin!
Otomotiv dünyasından güncel haberler için bizi takipte kalın! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede istediğiniz aracı dilediğiniz yerde rezerve edebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızda sizi sürprizler bekliyor! İndirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
Kaplamalı Araçlarda Dikkat Edilecekler
Otomobil kaplamaları genel olarak görüntünün değiştirilmek istenmesi ya da ufak tefek çiziklerin önlenmesi için tercih ediliyor. Ancak kaplamalı bir araç almayı düşünüyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
Kaplamalı bir araç almayı planlıyorsanız, kaplamasının ne sebeple yapıldığından emin olmalısınız. Bunun için de karşı tarafın güvenilirliğinden emin olun. Çünkü kaplamalı bir araçta hasar olup olmadığını anlamak, kaplamayı kaldırmadan mümkün olmuyor. Tramer kaydı da satın alma sırasında yol gösterici olabiliyor.
Yorum ekle