Yolcu360 Blog
arabayla yurt dışına çıkmak
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Arabayla Yurt Dışına Çıkmanın Artıları-Eksileri ve Gerekli Belgeler

Arabayla Yurt Dışına Çıkmanın Artıları-Eksileri ve Gerekli Belgeler

Arabayla yurt dışına çıkmak, şehirleri daha özgür keşfetmenize olanak tanır. Hem istediğiniz yerde kısa bir mola verirsiniz hem de manzaranın tadına doyasıya varırsınız. Bunun yanı sıra yolculuğunuzda yerel lezzetleri tatmak için de fazlasıyla vaktiniz olur. Kısacası vaktinizi istediğiniz gibi kullanmanıza imkan tanır. Şayet siz de bizim gibi aynı düşünceye sahipseniz bu yazı tam size göre.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Peki, araçla yurt dışına çıkmak için gerekli belgeler 2023 neler? Şimdi gelin, araçla yurt dışına çıkarken dikkat edilmesi gerekenleri birlikte inceleyelim.

türkiye road trip rotaları, selçuk fethiye arabayla nasıl gidilir, sürücü, şoför, uzun yol, otoban manzarası

Özel Arabayla Yurt Dışına Çıkmak Zor mu?

Özel aracınızla yurt dışına çıkmaya karar verdiyseniz aracınızın bazı belgelere sahip olması gerekiyor. Belge denilince aklınıza hemen uzun uzadıya karmaşık süreçler gelmesin. Çünkü oldukça basit belgeler. “Bu belgeler neler?” sorunuza yanıt vereceğiz. Ancak öncelikle yurt dışına özel aracınızla çıkmanın avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedelim.

gece sürüşü, arabayla yurt dışına çıkmak

Özel Araçla Yurt Dışına Çıkmanın Avantajları

Söylediğimiz gibi özel araçla yurt dışı seyahatine çıkmak size özgür bir tatil olanağı sağlayacaktır. En basitinden canınızın istediği anda istediğiniz yere gidebilmenizi sağlar. Araç size ait olduğu için istediğiniz yerde durup mola verebilir, dinlenebilir, uyuyabilirsiniz. Özellikle ülkemize yakın mesafede olan ülkeleri tercih etmeniz durumunda çok yorucu bir seyahatte olmayacaktır. Aynı zamanda fahiş tur ücretleri yerine kesenize göre bir tatili de yapmanız mümkün olacaktır.

Vizesiz Gidilecek Ülkeler 2023: Sırt Çantası ve Pasaport Yeter!

Özel Araç ile Yurt Dışına Çıkmanın Dezavantajları

Şahsi aracınızla yurt dışına çıkmanın dezavantajları arasında sayabileceğimiz bazı hususlar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, sınır kapısından geçiş yaparken birçok belgenin hazırlık süreci gerekmesi. Ancak bu güzel bir yurt dışı seyahatinde göz ardı edebileceğiniz bir eksi.

Araçla yurt dışına çıkmak için gerekli evrakları hazırladınız. Sıra geldi gittiğiniz ülkenin trafik kurallarını öğrenmeye. Seyahat etmek için rotanızda olan ülkenin trafik akış yönünü, kurallarını iyi bilmeniz gerekiyor. Özellikle aracınızda bulunması gereken zorunlu ekipmanlar olmazsa olmaz. Bunun yanı sıra yanınızda bir tur rehberi olmayacağından rotanızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Aksi takdirde yanlış yollara saparak zamanınız doğru rotaya ulaşmak için heba olabilir.

Diyelim ki işler istediğiniz gibi gitmedi yolda kaldınız. Öncelikle bir yol yardımı çağırmak için yabancı dil lisansınızın olması kıymetli. En azından işlerinizi yoluna koyacak kadar.

Malum farklı ülke, farklı insanlar derken dolayısıyla farklı kültürlerle karşılaşacaksınız. Alışık olmadığınız ülkenin geleneklerine karşı yanlış davranışlar sergileme olasılığınız da mevcut. Buna dikkat etmeniz gerekiyor. Bu dezavantajlardan olumsuz etkilenmemek adına gideceğiniz yerle ilgili öncesinde iyi bir araştırma yapmanız isabetli olacaktır.

arabayla yurt dışına çıkmak, otoban fotoğrafı

Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Şimdide arabayla yurt dışına çıkmak için gerekli belgelere göz atalım:
    • Yurt dışına şahsi aracınızla çıkmaya karar verdiyseniz öncelikli olarak uluslararası ehliyet sahibi olmanız gerekiyor.
    • Yeni çipli ehliyet uygulamasıyla birlikte ilk ehliyet başvurularında uluslararası ehliyet sahibi olmanız zor değil. Bunun yanı sıra halihazırdaki ehliyetinizi yenileyerek bu işlemi kolaylıkla da tamamlayabilirsiniz. Bu sayede çipli ehliyet sahibi olmanızla birlikte yurt dışında araç kullanmanız mümkün hale geliyor.
    • Özel aracınızla yurt dışına çıkmak için pasaport, Schengen vizesi, aracın ruhsatı, yeşil kart sigortası, seyahat sigortası poliçesi gibi belgeleriniz de hazır olmalı. Ayrıca pasaport bitiş süreci vize bitiş süresinden önce sonlanıyorsa seyahatinizi planlamadan pasaport yenileme işleminizi yapmalısınız.
    • Yurt dışına çıkacağınız aracın ruhsatı ya sizin üzerinize ya da araçta bulunan kişinin üzerine kayıtlı olması gerekiyor. Aracın sahibi siz değilseniz aracın sahibi sizinle de gelmiyorsa araç sahibinden tasdikli vekaletname almanız çok önemli. Tasdikli vekaletname ve aracın ruhsatı seyahatiniz boyunca yanınızda olması gerekiyor. Şayet yurt dışına çıkacağınız aracı kiralayacaksanız da araç kiralama şirketine bu hususta danışmanızı öneriyoruz.
    • Güvenli bir seyahat gerçekleştirmeniz için bazı ülkelerin vize şartlarında seyahat sigortası bulunuyor. Olası bir kaza durumunda yaşayabileceğiz hastane tedavi süreçleri bu sigortadan karşılanıyor.
    • Aracınızla yurt dışında bir kazaya karışmanız durumunda ise yeşil kart sigortanızın olması önemli. Bu sigorta sayesinde karşı tarafta oluşan maddi zarar poliçenizden karşılanıyor. Yeşil kart sigortası pek çok ülkede kabul ediliyor. Dilerseniz mevcut sigortanıza yeşil kart sigortasını da ekleyebilirsiniz. Dilerseniz de sigorta şirketlerinden kolayca bu sigortayı talep edebilirsiniz. Bu sigorta sayesinde trafikte meydana gelebilecek kazalardan hem kendinizi hem de karşı tarafı olumsuzluklardan koruyabilirsiniz.

Arabayla Yurt Dışına Çıkmak İsteyenler İçin Sigorta Yapmak Zorunlu Mu?

Gideceğiniz ülkeye göre sigorta şartları değişiklik gösterir. Bazı ülkeler hiçbir sigorta şartı talep etmezken bazı ülkeler sigortayı zorunlu kılmaktadır. Özellikle Türkiye’nin çevresinde yer alan hemen hemen bütün ülkeler için “Uluslararası Sigorta” diğer ismi “Green Card (Yeşil Sigorta)” olarak bilinen sigortanın çıkarılması gerekir. Uluslararası Sürücü Belgesi gibi Green Card için de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na başvurmalısınız. Aslına bakarsanız Green Card ile Zorunlu Trafik Sigortası benzer ilkelere dayanır. Herhangi bir trafik kazası ile karşılaşılması halinde trafikte bulunan diğer sürücü ya da yayaları güvence altına alır. Green Card, 15 gün ile 1 yıl arasında değişen kullanım süresini içerir. Tabi ki sigorta süresi arttıkça ödenmesi gereken ücret de artar.

Arabalar İçin Green Card Ücretleri Ne Kadar 2023?

Arabayla yurt dışına çıkmaya karar verdiyseniz Green Card 2023 ücretlerini incelemenizde fayda var. Buna göre: 

Green Card Geçerlilik Süresi Fiyatı
15 Gün 47, 25€
1 Ay 59, 06€
2 Ay 82, 69€
3 Ay 106, 31€
4 Ay 129, 94€
5 Ay 153, 56€
6 Ay 177, 19€
1 Yıl 236, 25€

Bunun yanı sıra Green Card’a ek olarak bazı ülkeler başka sigortalar da talep edebilmektedir. Asya ülkelerine kendi aracınız ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız ilgili ülkelerin konsolosluklar ile mutlaka iletişime geçmeli, talep edilen sigorta türünü öğrenmelisiniz.

Vizesiz Ülkelere Arabayla Nasıl Gidilir?

Vize talep eden ülkelere araba ile nasıl gidileceğine değindik. Peki vizesiz ülkelere arabayla nasıl gidilir? Örneğin sınır komşumuz olan Gürcistan’ı ele alalım. Buraya seyahat etmek için de çipli ehliyetin yanı sıra çipli kimlik kartı da gerekmektedir. Bunların dışından herhangi bir belgeye sahip olmanı gerekmez. Gürcistan sınırına geldiğinizde ise arabayı ibraz edilen şoförün kullanması gerekmektedir. Ayrıca Gürcistan’a araba ile gitmek için pasaport da gerekmiyor. Sadece nüfus kağıdınız ile sınırı geçebiliyorsunuz. Fakat Gürcistan üzerinden diğer ülkelere de geçiş yapmayı planlıyorsanız yanınızda pasaportunuz mutlaka bulunmalı. İster pasaport ister kimlik kartınız ile yurt dışına çıkın, yurt dışı çıkış harcı olarak hesaplanan 150 TL’yi ödemeniz gerekmektedir. Gürcistan, Yeşil Sigorta kapsamında değil. 

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

6 yorum

  • Merhabalar,
    Zaman kısalığı sebebiyle çipli ehliyet başvurusu yapamadım. Eski tip ehliyet 6 ay ve daha kısa kullanımda sorun değil diye biliyorum.. güncelleme veya farklı bir uygulama varsa öğrenmek isterim..
    Teşekkürler

    • Selamlar, ülkeden ülkeye kural değişiklikleri olabileceğinden en güncel bilgi için gideceğiniz ülkenin konsolosluğuyla iletişime geçebilirsiniz.

  • Almanya vizesiyle Türkiye den Almanya ya özel aracımla gitmek istiyorum,Almanya ya kadar geçeceğim ülkelerden geçmek için almam gereken bir vize veya belge lazım mı?

    • Selamlar, vize geçerlilik şartları ve transit geçiş kuralları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Güzergahınız üzerindeki ülkelerin ilgili konulardaki kanunlarına göz atabilir ya da büyükelçiliklerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Kiralık araçla yurtdışına çıkacağız ama yurtdışı belgesi yok. Vekaletle yada başka yolla çıkma imkanı var mı

    • Selamlar, yurt dışına araçla çıkış şartları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir, ancak eksik belge ile yurt dışına çıkabilmek pek mümkün görünmemektedir. Detaylı bilgi için araç kiralama yaptığınız firma ile görüşebilir, aracınızı Yolcu360 aracılığıyla kiraladıysanız 0850 360 5 360 numaralı Misafir Merkezi’mizi arayabilirsiniz.