Yolcu360 Blog
araba-parcalari-3
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Araba Parçası Nedir: Araba Parçaları ve Görevleri

Araba Parçası Nedir: Araba Parçaları ve Görevleri

Otomobil alırken, satarken, ekspertiz yaptırırken ya da kullanırken oto parça kavramı mutlaka karşınıza çıkar. Çıkma araba parçası, parçası ucuz araba gibi kavramları sık sık duyuyoruz.  Pek çok araç sahibi için oto parça değişimi, masraf ve stres demek. Zira, çoğu ithal olan parçaların fiyatları epey yüksek. Bu eksende ikinci el araba parçası arayışı da giderek yaygınlaşıyor. Otomobil alırken parçası en ucuz araba, yedek parçası en ucuz araba, araba parçası fiyatları araştırılıyor. Peki, araba parçaları nelerdir? Oto parça konusunu masaya yatırdık…

Araç Parçaları

araba-parcalari-4

Araba parçaları, hem sofor km alınan araçta hem de ikinci el alınan araçta ihtiyaç olabiliyor. Araba parçası arayışında farklı seçenekler söz konusu oluyor. Çıkma araba parçası, orjinal, ithal, yerli seçenekler arasından seçim yapmak zorlaşabiliyor. Burada araba parçası nedir sorusunun yanıtı önem kazanıyor. 

Araba Parçası Nedir?

Motorlu araçları oluşturan her bir mekanik, elektronik ya da diğer özelliklerdeki unsura parça denir. Kapı kulpu, klima, motor yağı, motorun kendisi, pedallar, jonta ya da filtreler bir aracı meydana getirir. Parçaların bazıları aracın çalışmasını sağlar. Bazı parçalar, güvenlik donanımının bir parçasıdır. Bazıları da sadece konfor amacıyla araçtadır. Peki, araba parçaları ve görevleri nelerdir?

Araba Parçaları ve Görevleri

araba-parcalari

Araç parçalarının görevleri için bir kategorizasyon yapmak gerekir. Bu kategorizasyonu parçanın işlevine ya da niteliğine göre yapabiliriz. Her bir parçanın önemli bir görevi vardır. hiç bir parça, tesadüfen ya da süs olsun diye araçta bulunmaz. Her parçanın önemli bir işlevi olduğu gibi doğru ölçüde ve özellikte olanı almak da gerekiyor. 

  • Yağlar ve Sıvılar

Örneğin motor yağı, fren hidrolik yağı, soğutma suyu, antifriz gibi parçalar sıvıdır. Yağlar ve sıvılar başlığı altında ele alınır. 

  • Elektronik Parçaları

Akü, far ampülü, far sistemi, multimedya ekranı, kilit sistemi gibi parçalar elektrik sistemine bağlıdır. Ayrıca elektronik özelliktedir. Ecu gibi beyin aksamı da hem elektronik hem de beyin parçası olarak adlandırılabilir. tabi bunların bağlı olduğu kablolar da var. 

  • Mekanik Parçalar

Motor ve motora bağlı parçaların pek çoğu mekanik aksam içinde değerlendirilir. Bu parçalarda genellikle yanlış kullanım, bakımsızlık ya da korozyon nedeniyle arıza oluşur. Periyodik bakımları aksatmamak bu parçaları korumak için önemli bir fark yaratır. 

  • Pedallar

Fren pedalı, debriyaj pedalı, gaz pedalı ve bunların bağlı olduğu sistemler bu gruptadır. 

Ayrıca döşeme, döşeme yayı, döşeme kumaşı, bagaj havuzu, bagaj halısı, zemin paspası, kold ayama ünitesi, bardaklık, eşya gözü gibi konfor odaklı parçalar da bulunur. ABS sisteminin parçaları, geri görüş kamerası gibi doğrudan güvenlik ekipmanına ait parçalar da söz konusudur. 

Araba Parçası Çeşitleri

araba-parcalari-2

Oto parça çeşitleri denilince ilk akla gelenler çıkma parça, yerli parça, ithal parça gibi kavramlar oluyor. Bu kavramları da detaylı olarak ele alalım. 

  • Çıkma Araba Parçası

Çıkma araç parçası kavramı, ikinci el oto parça anlamına geliyor. Bir araçta kullanılmış olan ancak işlevini hala sürdürebilir durumda olan parçalara çıkma parça deniyor. Bir araçtan diğerine takılarak kullanılıyorlar. 

  • Orijinal Uyumlu Araba Parçası

Oto parça alırken bu kavramı sıklıkla duyarsınız. Orjinal oto parça, aracın üreticisinin verdiği parça ile birebir uyumlu olandır. Ölçü ve ebat konusunda sıkıntı yaşatmaz. 

  • İthal Araba Parçası

Oto parça dünyasında ithal mi, yerli mi kavramı da çok yaygındır. İthal araba parçaları, yurt dışından gelir. Genellikle döviz kuru ve ithalat vergileri nedeniyle daha pahalıdır. Pahalı araba parçası seçenekleri de çoğunlukla bunlardır. 

  • Yerli Araba Parçası

Türkiye’de üretilen oto parçalar, daha uygun fiyatlıdır. Bunun nedeni daha avantajlı vergilendirmedir. Yerli oto parça seçenekleri bu nedenle çok tutuluyor. 

  • Ucuz Araba Parçası / Pahalı Araba Parçası

Oto parça alanında en çok duyulan iki kavram da pahalı araba parçaları ve ucuz araba parçalarıdır. Aslında fiyattan önce araca uygun parçayı bulmak gerekir. Aksi halde yani sırf ucuz diye alınan parça, araçla uyumlu çalışmayacak ve daha fazla masrafa neden olacaktır. 

Peki, araba parça seçiminde nelere dikkat etmeli? Oto parça tercihinde dikkat edilecekler neler?

Araba Parçaları Tercihinde Nelere Dikkat Etmeli?

Oto parça tercihi de çok önemlidir. Dikkate edilecekler içinde ilk madde, araca uygun olanı bulmaktır. Bu konuda bilgi edinmek üzere aracınızın üreticisinin sunduğu kataloğu inceleyebilirsiniz. Katalogda ilgili kısım için hangi ölçüde, boyutta, detaylarda parça almanız gerektiği yazar. Diğer konu ise doğru ellerde değişim sağlamaktır. Usta ellerde parça değişimi sağlamanız, uzun yıllar sorunsuz kullanım için önemlidir. Fiyat araştırması da son planda dikkate alınmalıdır. 

Araba Parçaları Görevleri Nelerdir?

araba-parcalari-5

Her bir parçanın kendine has bir görevi vardır. Bunlardan bazılarını ele alalım:

  • Motor Yağı Ne İşe Yarar?

Motorun mekanik parçalarının ve disklerin birbirine zarar vermesine engel olmakla görevlidir. Motor yağı olmazsa dişlilerin her dönüşünde metal sürtünmesi sonucu korozyon ortaya çıkar. Motor yağının eksilmesi ya da bozulması motorun arızalanmasına neden olabilir. Periyodik bakımlarda motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir. 

  • Klima Polen Filtresi Ne İşe Yarar?

Klima, dışarıdan aldığı havayı içeriye püskürtür. Bunu yaparken dışarıdaki havayı partiküllerinden arınması gerekir. Klima, bu işlemi polen filtresi ile sağlayabilir. Klima polen filtresi zaman zaman temizlenmelidir. Gerekiyorsa polen filtresinin değişimini de sağlayabilirsiniz. 

  • Akü Ne İşe Yarar?

Aracın çalışması için gerekli olan akü, elektrik sistemi için de çok önemlidir. Akü bitmesi, deşarj olması ya da bozulması gibi sorunlar başınıza gelebilir. Akü, biterse ya da bozulursa değiştirilmelidir. Diğer durumlarda akü tamiri veya takviyesi yapabilirsiniz. 

  • Oto Lastik Ne İşe Yarar?

Oto lastikler, güvenli sürüş için önemli parçalardır. Lastik diş derinliği olması gereken oranı kaybettiğinde oto lastik değişimi sağlanmalıdır. 

Araba parçası nedir konusunda farklı ürün sağlayıcıları deneyimleyebilirsiniz. Doğru parça için üreticinin verdiği bilgileri dikkate almanız önemlidir. Oto parça değişimi gibi süreçlerle uğraşmamak ve zahmetsizce araç kullanmak için de araç kiralama seçeneklerini deneyebilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle