Kış kampı nasıl yapılır sorusunun ilk ve temel yanıtı ön araştırmadır. Kampçılık, başlı başına doğa ve izcilik bilgisi ister. Sanıldığı kadar “basit” değildir. Doğru ekipman, ekipmanı kullanma bilgisi ve doğa bilgisi gerektirir. Bu bakış açısıyla kışın kampta gereken malzemeler için bir araştırma yaptık. Kış kampı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler listemiz hazır!
Kış Kampı Öncesi Hazırlık Şart!
Kışın yapılan kamp etkinlikleri yaz aylarına kıyasla ciddi farklılıklar gösterir. Bu farklılığın temel sebebi, hava şartları ve güvenlik başlıklarıdır. Düşük sıcaklıklarda kamp yapmak gerekli ekipmanlara sahip olunmadığı sürece son derece tehlikelidir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan ekipmanlara sahip olmanın yanı sıra o ekipmanları iyi tanımak ve doğru kullanmak gerek. Örneğin çadırın yanlış kurulması, küçük uyku tulumu tercihi, düşük kalitelerde mat seçimleri gibi hatalar bu etkinliğin hem tehlikeli hem de keyifsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kış kampı yapmak için öncelikli olarak detaylı bir araştırma yapmanız ve bilgi edinmeniz şart. Kış kampı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler ve kış kampında gerekli malzemeler için araştırmanızı kolaylaştıracak bir rehber hazırladık:
Kış Kampı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Kış Kampı Malzeme Listesi
-
Kamp Çadırı
Kış kampı yaparken ihtiyaç duyulan malzemelerin başında çadır geliyor. Kış kampı çadırı mutlaka 4 ya da 5 mevsimlik özelliğe sahip çadırlar olmalıdır. Bu her mevsim kamp yapmanıza imkan sunarken sizi olası soğuklara karşı da güvenle koruyacaktır. Kış kampı sırasında nem transferi de çok önemli detaylar arasındadır. Bu nedenle çift katmanlı çadırlar tercih edilmelidir. 5.000mm zemin su geçirmezlik derecesi minimum olarak belirlenmelidir. Daha düşük olan su geçirmezlik derecesi bulunan çadırları kullanmak risklidir. Dış tentenin de su geçirmezliği çok önemlidir. Minimum 3.000mm derecelerinden başlamalı ve mümkünse daha yüksek derecelerde olan dış tente tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kış kampı çadırının alüminyum pollere sahip olması da son derece önemli.
-
Kamp İçin Soba
Çadır tarafındaki eksiklikler tamamlandıktan sonra ek olarak birkaç ekipmanı belirtmek gerek. Portatif ve taşınabilir cep sobaları olarak geçen ürünler uyku tulumunun içerisinde bedeninizi ya da ayaklarınızı ısıtmanız için kullanabileceğiniz ekipmanlar arasında yer almaktadır.
-
Kış Kampı Tulumu
Kış kampı uyku tulumu tarafında da dikkatli seçimler yapmak gereklidir. Konfor derecelerine dikkat ederek yüksek konforlu matların tercih edilmesi önemlidir. Mumya Tipi uyku tulumları tercih edilmelidir ve seçilen uyku tulumunun uzunluğu boyunuz için ideal olmalıdır. Küçük olması durumunda zemin ile temas edecek vücudunuz üşüyecektir. Kaz ya da ördek tüyünden üretilen dolgu tulumlar da tercih edilebilecek matlar arasında yer alıyor.
-
Kış Kampı Kıyafet Seçimi
Kış kampında ne giyilir sorusunun en net yanıtı yalıtım özelliğine sahip outdoor giysiler. Yalıtım özelliğine sahip olan outdoor giysilerin tasarımları şu şekilde: Dıştan içeriye doğru sıralanmış bir şekilde dış koruma tabakası, izolasyon sağlayan bölüm, polar katmanı ve yünden üretilen iç katman. Bu yapısı sayesinde ısı kayıpları önlenir ve vücut sıcaklığı korunabilir. Fakat uyku tulumunun içerisinde girmeden önce bu kıyafetlerin çıkartılması gerekmektedir. Olası terleme ve nem gibi durumlar vücut sıcaklığınızın düşmesine ve üşümenize sebep olur. Bu nedenle gün içerisinde giydiğiniz outdoor kıyafetleri yatarken çıkarmalısınız.
Şimdi kış kampı gerekli malzemeler listesi üzerinden araştırmanızı sürdürebilirsiniz.
- Kışlık çadır
- Kışlık uyku tulumu
- Şişme yatak
- Çadır altlığı
- Kamp ocağı
- Kamp tenceresi veya tava
- Mutfak gereçleri
- Yiyecekler
- Termoslar
- Termal kıyafetler
- Yağmur geçirmeyen giysiler
- Yedek kıyafetler
- Lamba
- İlk yardım ekipmanları
- Pil
- Powerbank
- Çakmak
- Kuru odun, talaş
- Bıçak ve balta
Kış kampında ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz malzemeleri bu şekilde listeleyebiliriz, fakat bu malzemeleri en doğru ve etkili şekilde kullanmanın yollarını da keşfetmeniz gerekiyor. Örneğin çok iyi bir uyku tulumu yetersiz olabilir çünkü zeminden gelen soğukluğu önleyen bir matınız yoksa uyku tulumu çok bir işe yaramıyor. Her ekipman birbiri ile ortak paydalarda buluşup maksimum verimliliği sağlayacaktır. Çadırın su geçirmez özelliği, matın ısıyı aktarmama özelliği ve uyku tulumunun vücut sıcaklığınızı koruması hep birlikte uyumlu olmalıdır. Ancak bu durumda kış kampı güvenli bir hale gelmektedir.
Kış Kampı İçin İpuçları
Yazımızın bu bölümünde kış kampı için tavsiyeler bulabilirsiniz. Bu tavsiyeler küçük ama önemli tavsiyeler diyebiliriz. Bu tavsiyelerin temel odak noktası soğuğa karşı dayanıklılık gösterebilmeniz üzerine.
Kış kampı sırasında vücut sıcaklığınızın düşmemesi ve soğuğa karşı direnç gösterebilmeniz adına yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Uyumadan önce tuvalet ihtiyacınızın giderilmesi önem taşımaktadır. Vücuttan atılmayan idrar fazladan üşümeye sebep olmaktadır.
Rüzgarların olumsuz etkilerini azaltabilmeniz adına rüzgarın esiş yönü ile aranıza bir bariyer örebilir ve rüzgarla gelen soğuğu büyük ölçüde ortadan kaldırabilirsiniz.
Uyurken yüzünüzün açıkta olması da son derece önemlidir. Çünkü tulumun içerisine doğru nefes alıp verirseniz içeride nemlenmeye neden olabilirsiniz ve bu üşümenize neden olur.
Tek başınıza kamp yapmıyorsanız mutlaka çadırınızı paylaştığınız kişi ile yakın durmaya çalışmak gerekir. Bu, kış kampı ısınma meselesi için en etkili yöntemlerden biridir.
Kış kampını karlı bir bölgede yapıyorsanız içme suyunu kardan temin edebilirsiniz. Pillerinizi sıcak tutarak elektronik cihazlarınızın daima açık olmasını sağlayabilirsiniz. Koşul ne olursa olsun ateş yakma teknikleri hakkında araştırma ve pratik yapmak da son derece önemlidir.
Kış Kampı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Kış Kampı Yerleri
Kamp etkinlikleri büyük oranda yazın ve güzel havalarda yapılıyor. Fakat kimi kampçılar tarafından kışın kamp yapmak da oldukça keyifli. Gerekli olan ekipmanları edinmeniz ve ekipmanları en efektif şekilde kullanabilmeniz kış kamplarındaki tehlikeyi azaltıyor ve daha keyifli olmasına imkan tanıyor. İçeriğimizin son bölümünde kışın kamp yapılacak yerler hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.
- Erciyes Dağı: Kayseri il sınırları içerisinde bulunan Erciyes dağı 3917 metrelik yüksekliği ile kamp yapmak için ideal bir konumdur. Yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüş ile zirveye ulaşmak mümkündür. Telesiyej yöntemi ile bu yürüyüş zamanını 1 saate indirgeyebilirsiniz.
- Ilgaz Dağı: Kastamonu il sınırları içerisinde bulunan Ilgaz Dağı, Batı Karadeniz bölgesinin en yüksek dağı olarak bilinmektedir. 2587 metre yüksekliği bulunmaktadır. Dağcıların ve kampçıların uğrak noktası olarak kabul ediliyor.
- Aladağlar: Niğde il sınırları içerisinde bulunan Aladağlar, 3767 metre yüksekliğe sahiptir. Traktör kiralayarak kamp bölgelerine ulaşım mümkün.
- Kapadokya: Kapadokya Nevşehir sınırları içerisinde yer alır. Turistlerin uğrak bölgesi olan bu yer kamp için de oldukça uygundur.
- Davraz Dağı: Isparta il sınırları içerisinde yer alan bu dağ 2637 metre yüksekliğe sahiptir ve kış kampı için ideal bir dağdır. Bölge askeri bölge olduğu için öncesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden izin alınması önemlidir.
Kış kampına giderken kiralık araç mı gerekiyor?
Kış kampı yerleri, soğuk havalarda ve kış aylarında hem dağcılar hem de kampçılar tarafından tercih edilen, keyifli etkinliklere ev sahipliği yapan bölgeler olarak biliniyor. Bu içerikte öncelikli olarak kış kampı için gerekli olan malzemelere, ipuçlarına ve kış kampı yerlerine değindik. Keyifli bir kış kampı planı için 4X4 araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz. Kiralık araç fiyatları için yolcu360.com üzerinden karşılaştırma yapabilirsiniz.
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Kış Kampı Yerleri İçin Diğer Öneriler:
- Bozdağ: İzmir il sınırları içerisinde yer alan Bozdağ bir kayak merkezidir.
- Murat Dağı: Kütahya il sınırları içerisinde yer alır. 2312 metre yüksekliğiyle kış kampı için uygundur.
- Kızlar Sivrisi: Antalya il sınırları içerisinde yer alan bu dağ 3070 metre yüksekliğe sahiptir.
- Kaz Dağları: Çanakkale il sınırları içerisinde yer alan Kaz Dağları 1774 metre yüksekliği ile araçla ve otobüsle ulaşılabilen bir konumdur.
- Uludağ: 2543 metre yüksekliğe sahip olan Uludağ Bursa il sınırı içerisinde yer almaktadır. Bu dağda bulunan alanlar kış kampı için uygun lokasyonlardır.
- Saklıkent: Antalya’nın Batı bölgesinde bulunan Saklıkent kayak merkezi 2500 metre yüksekliğe sahiptir. Şehir merkezinden 1.5 saat ulaşım süresi bulunmaktadır.
Add comment