Yolcu360 Blog
İkinci el araba alım ve satımında noter işlemleri, ikinci el araba fiyatları
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > İkinci El Araba Alım Satımında Noter İşlemleri

İkinci El Araba Alım Satımında Noter İşlemleri

İkinci el araba alım ve satımında noter işlemleri nasıl oluyor? Araba alırken nelere dikkat etmeli? Araba satarken gereken evraklar neler? Araç Satışı Noter İşlemleri ve Ücretleri 2020 ne kadar?

İkinci el araba alım ve satımında noter işlemleri

İkinci el araç satın alacak ya da satacak kişilerin herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için işlemlerin kısa sürmesi için bu incelemeyi okuması faydalı olabilir. Çünkü bu yazıda araç alım satımında nelere dikkat etmeli bulabilirsiniz. Araç alım satımında cayma olur mu, araba alım satımında gerekli evraklar nelerdir, araba alım satım masrafı ne kadar, araç alırken noter ücreti ne kadar sorularının cevabını alabilirsiniz. Ayrıca noter masrafını kim öder öğrenebilirsiniz.


Araç satış işleminden önce yapılacaklar

Aracınızı satacaksanız satış işleminden önce mutlaka yapmanız gereken işlemler vardır. İkinci el araba alım ve satımında noter işlemleri gibi işlemler zorunlu. Önceden yapılan bu işlemler her iki tarafa da zamandan tasarruf ettirecektir. Notere gitmeden önce yapılacak işlemler;

  1.       Aracın üzerinde ipotek veya haciz varsa kaldırılması
  2.       Vergi ya da trafik cezası borcunuz varsa ödemelisiniz.
  3.       Aracın muayenesinin yaptırılmış olması
  4.       Banka hesabı bilgileriniz

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV), trafik cezasının olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi halde noterde işlem yapılamamaktadır. Eğer kontrol etmezseniz ve bildiğiniz bir ceza yoksa da sürprizle karşılaşmamak için kontrol edilmelidir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda vergi dairesi yakındaysa direk oradan yatırabileceğiniz gibi internet bankacılığından da işlem yapabilirsiniz. Arabanızı krediyle aldıysanız bankanın haczi kaldırdığından emin olun. Son dönem kredilerinde otomatik olarak haciz kalkıyorsa da, önceki dönem kredilerinde borcunuz bitse de kalkmıyor. Bu da satış işlemini yapmanızı engelliyor. Mutlaka krediyi çekmiş olduğunuz şube ile iletişime geçmeniz gerekiyor.

Araba satarken gerekli evraklar

Araç alım satımında gerekli evraklar nelerdir sıralayacak olursak;

  1.       Noter satış belgesi
  2.       Vergi ilişik kesme belgesi
  3.       Trafik sigorta poliçesi
  4.       Tescil ve trafik belgesi
  5.       Vergi numarası
  6.       Plaka numarası
  7.       Eğer işlemleri ruhsat sahibi dışında biri yapacaksa vekalet
  8.       Eğer araç plakasının ait olduğu şehirden başka şehire gidecekse ve plakası değişecekse şehirler arası trafik soruşturma yazışmalarına gelen cevap

2022 yılında noter araç satış işlemlerindeki değişiklikler ve ücretler

Öncelikle plaka değişikliği ücretlerinin kalktığını belirtmek gerekir. Artık bu işlemlerin hepsi noterden yapılabilir ve yeni ruhsatınızı hemen alabilirsiniz. Peki araç alım satım masrafı ne kadar? Araç alırken noter ücreti bir diğer önemli husus. 2022 yılı araç satış işlemleri 457  TL’dir.

Araç alım satımında dikkat edilmesi gerekenler

Haberlerden ya da çevrenizden ikinci el araba satışlarında bazı hilelere başvurulduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu tür haberler sizi tedirgin etmiş olabilir. Bu nedenle araç alım satımında nelere dikkat etmeli konusu sıkça tartışılmaktadır.

Öncelikle aracı satan kişiyseniz parayı elden değil de banka hesabınıza göndermesini istemeniz daha iyi olabilir. Noter size sorduğunda parayı almadıysanız aldım dememelisiniz. Alıcıysanız da bankada parayı yatırırken aracın plakasını yazıp x plakalı araç ücreti yazmanız kanıt niteliğinde olacaktır. Ayrıca alıcı ve satıcı kendi adlarıyla açılmış hesaplardan işlem yaparsa bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Araba Alım Satımında Noterde işlemler

Noter masrafını kim öder sorusuna ise alan kişi öder diye yanıt verebiliriz. Bu nedenle alıcıysanız mutlaka noter ücreti için de hazırlıklı gitmelisiniz.

Vazgeçme hakkınız var mı?

Araç alım satımında cayma hakkınızın olup olmaması neden vazgeçtiğinize de bağlıdır. Eğer aldığınız araç ayıplı mal sayılırsa siz bilmeden aldığınızı gösterirseniz hemen başvurmanız halinde cayma durumunuz olur. Dava edebilir hakkınızı arayabilirsiniz.  Bilerek aldığınız ya da bilmediğinizi kanıtlayamadığınız durumda ise keyfi cayma hakkınız bulunmamaktadır.

2 yorum

  • Benim iki aracım var birinde hic borcu yok otekı de arkadasımın yedıgı ehlıyetsızlıkten ceza yedi otekı borcu olmayan arac satısta engel olur mu bilgi verirseniz sevinirim

  • Ben saticiyim
    Arabama banka aracılığıyla ödeme yapan Ali .a

    Noterde, olan aracı teslim alan babası Ferhat. a
    Sıkıntılı bir durummudur