Yolcu360 Blog
antalya-dugmeli-evler-1

Antalya Düğmeli Evler Gezisi

Antalya’yı bu kez farklı bir bakış açısı ile keşfediyoruz. Yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış “Düğmeli Evler”i ile tarihin sıra dışı mimarisiyle akıl almaz bir yolculuğa çıkıyoruz.  

Düğmeli Evler 

antalya-dugmeli-evler-2

Geleneksel mimarinin en güzel örneklerinden olan Antalya Düğmeli Evler, İbradı ilçesinde yer alıyor. Eski silüetin hakim olduğu Akdeniz sokaklarında gezmek ruhunuza iyi gelecek.

Sıra dışı tasarımı ve malzeme tekniği ile İbradı bölgesinin karakteristik özelliklerini taşıyor. İbradı ilçesi her ne kadar Antalya’da yer alsa da aslında coğrafyası epey farklı. Yüksek kesimlerde olması ve karasal iklimin görülmesi İbradı’da serin bir coğrafyanın hakim olmasına sebep oluyor. Haliyle Düğmeli Evler de soğuk geçen kış şartlarına dayanacak şekilde inşa ediliyor. 

İbradı engebeli bir araziye sahip olduğu için halk, dışarıdan yapı malzemesi getiremiyor. Haliyle elde bulunan imkanlar dahilinde daha geleneksel inşaat modeli ortaya koyuyorlar. Malzeme olarak işlemesi kolay aynı zamanda bölgede bol bulunan Toros sediri ve katran ardıcı kullanılıyor. 

Peki sizce neden evlere “Düğmeli Evler” ismi verilmiş? Yoksa üzerinde gerçekten düğmeler mi var? Şaka yapıyoruz tabi ki 🙂  Sebebini söyleyelim. 

Evlere dışarıdan bakınca taş duvarların arasında kalan iskeleti görebiliyorsunuz. Düğme olarak adlandırılan bu kısımlar duvarın daha esnek ve sağlam olmasını sağlıyor. Duvarın yükünü azaltan düğmeler sebebiyle tarihi evler “Düğmeli Evler” olarak adlandırılıyor. 

Yöreye özgü mimari tekniğin adı ise “hatılı kuru duvar” tekniği olarak adlandırılıyor. 300 yıllık bu tarihi Düğmeli Evler, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmeyi başarıyor. 

Antalya Düğmeli Evler’e Nasıl Gidiliyor?

Antalya ulaşım imkanları açısından oldukça çeşitlidir. İster uçakla, ister kendi aracınızla Antalya merkeze geldikten sonra Düğmeli Evler’e ulaşım kolaylaşır. Akseki ile İbradı ilçeleri arasında yer alan tarihi evler Antalya’ya sadece 150 km uzaklıkta yer alıyor. Eğer otobüsle seyahat etmeyi sevenlerdenseniz, merkezdeki İbradı otobüslerinin hareket saatleri hakkında önceden bilgi edinmenizde fayda var.

Antalya Antik Şehirler Listesi: Antalya’nın En Güzel 7 Antik Şehri yazımızı okumak için tıklayın.

Antalya Düğmeli Evler Konaklama

Bazı Antalya Düğmeli Evler’de konaklama şansına sahip olduğunuzu biliyor muydunuz? Tarihin dokusuna uygun restore edilen bu evler siz değerli misafirlerini ağırlamak için sabırsızlanıyor. Antalya-İbradı gezinizde sizi mutlu edecek konaklama imkanlarına gelin birlikte göz atalım. 

  • Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı (Google Puanı: 4.9)

Ahşaptan kapısı ve taş duvarlarıyla konak, sizleri karşılıyor. Sadece dış görünüşü değil iç tasarımıyla da sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor. Oymalı dolap ve duvar işlemesi, saten yüzlü eski yorganları ile tam bir köy evi ruhunu yansıtıyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı ile iletişime geçebilirsiniz. 

  • Ali Paşa Konağı (Google Puanı: 4.7)

Akseki’de yer alan Ali Paşa Konağı da tarihi taş evlerden. Akdeniz kültürünü ve iklimini yansıtan bir ruha sahip. Tarihin ve modern tasarım anlayışının buluştuğu nezih bir konaklama önerisi. Eğer yolunuz İbradı’dan geçerse bir gece de olsa Ali Paşa Konağı’nda kalmanızı tavsiye ederiz. 

  • Ayşenaz Hanım Konağı (Google Puanı: 4.6)

Sarıhacılar köyünde bulunan Ayşe Hanım Konağı, butik otel anlayışı ile tasarlanmış. Tarihi Düğmeli Evler’in mimarisi korunarak modern çizgilerde hizmetinize sunuluyor. Sıcakkanlı ve içten işletmecileri sayesinde rahatlıkla konaklama tercihleriniz arasında yer alabilir. Ayşenaz Hanım Konağı ile iletişime geçerek ücretler ve sunduğu imkanlar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. 

Tarih Kokan İbradı

Akdeniz sahilleri yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Özellikle deniz ticareti ile uğraşan kolonilerin uğrak yeri haline gelmiş. Phaselis’ten, Olimpos’a; Perge’den, Aspendos’a tarihin izlerini adım adım takip edebiliriz.

İkliminin ılıman oluşu, topraklarının bereketi Antalya’yı her zaman cazip kılmıştır. Günümüzde de öyle değil mi? Yaz tatili deyince aklımıza ilk olarak Antalya gelmiyor mu? Güneşiyle ısıtan, sıcaklığıyla karşılayan, doğasıyla sarıp sarmalayan akılalmaz bir şehir. Evet, “Akılalmaz!” diye tanımlıyoruz. Çünkü Antalya’da yapılacak etkinlikler, gezilecek yerler, görülecek manzaralar gerçekten de aklımızın aldığı gibi değil. Bir tarafta antik kentleriyle köklü tarihi, bir tarafta masmavi deniziyle nefes kesen sahilleri size unutulmaz bir macera sunuyor. 

İbradı ilçesi Antalya’nın biraz yukarı kısmında. Hatta denizden yüksekliği 950 metre civarıdır. Antalya’nın en engebeli ve eğimli ilçesidir. Fakat doğası özellikle güneş batarken tepelerin büründüğü kızıllık görülmeye değerdir. Düğmeli Evler başta olmak üzere gezip görebileceğiniz pek çok yer var. Erymna Antik Kenti kalıntıları, Altınbeşik Mağarası bunlardan sadece birkaçıdır. İbradı’nın Ürünlü Köyü civarında bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı’nın mutlaka listenize eklemelisiniz. 

Geçmiş zamanlarda Selçuklu’nun egemenlik sürdüğü bölge olduğu için İbradı’da Selçuklu’dan miras kervansaraylar ve eski yerleşim yerleri görmeniz mümkündür.   

Toros Dağları’nın el değmemiş, saklı güzelliği Düğmeli Evler, İbradı’da sizleri bekliyor. 

Antalya’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle