Anıtkabir hakkında merak ettiğiniz tüm detayları araştırdık. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahını ziyaret etmek istiyorsanız, gitmeden önce içeriğimize göz atmanız da fayda var. Ayrıca Anıtkabir gezisi, Türk milletinin en önemli liderlerinden Atatürk’ü çocuklarımıza ve gençlerimize tanıtmak için en iyi yollardan biri. Bunun yanı sıra Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe ne kadar önem verdiğini hatırlayalım:
“Biz, her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır, geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”
Mustafa Kemal Atatürk
Peki, Anıtkabir gezisinde nelere dikkat etmeli? Anıtkabir ne zaman yapıldı? Haftanın tüm günlerinde Anıtkabir açık mı? Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan Anıtkabir hakkındaki tüm detayları keşfediyoruz.
İçindekiler
Anıtkabir Nerede?
Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Anıttepe isimli bölgede bulunuyor.
Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?
Anıtkabir’e kişisel bir araçla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma sistemini de kullanabilirsiniz. Ankara’ya şehirler arası otobüsle geldiyseniz, AŞTİ’den Ankara’ya binin. Daha sonrasında Anadolu (Tandoğan) istasyonunda inin. 5 dakikalık bir yürüyüşle anıt mezara ulaşabilirsiniz.
Ankara Garı’ndan ortalama 15 dakikalık bir yürüyüşle de Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz. Ayrıca Esenboğa Havalimanı’ndan buraya geçmeyi düşünüyorsanız, kişisel bir araçla ulaşmanız en rahat yöntem.
Ankara araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. 1 dakikadan kısa sürede istediğiniz aracı dilediğiniz iş ortağımızdan rezerve edin.
Anıtkabir Ziyaret Saatleri
Ulu önderimizin ebedi istirahat yeri, Anıtkabir’in açılış kapanış saatleri dönemsel olarak değişiyor. Ayrıca güncel bilgiler için Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 2022 itibariyle ziyarete açık olan saatler aşağıdaki şekilde:
ANITKABİR’İN ZİYARETE AÇIK OLDUĞU SAATLER |
||
|
AÇILIŞ |
KAPANIŞ |
01 Şubat – 14 Mayıs |
09:00 |
16:30 |
15 Mayıs – 31 Ekim |
09:00 |
17:00 |
01 Kasım – 31 Ocak |
09:00 |
16:00 |
Bu saatler arasında her gün Atatürk’ün anıt mezarını ziyaret edebilirsiniz.
Anıtkabir Giriş Ücreti 2022
Anıtkabir’e giriş ücretsizdir. Bunun yanı sıra yapı kompleksi içerisindeki bütün bölümleri ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.
Anıtkabir’de Park Yeri Var Mı?
Anıtkabir’de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir’e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz. Otoparka gitmek için Gençlik Caddesi üzerindeki Tandoğan girişinden devam edin. Hasta veya engelli yolcularla seyahat ediyorsanız, aracınızı asansörün bulunduğu noktada da park edebilirsiniz.
Anıtkabir Tarihçesi
10 Kasım 1938 yılında Kurtuluş Savaşı’ndaki Türk mucizelerinin kahramanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu.
Vefatın ardından yetkililer başkent Ankara’da Atamıza yaraşır bir anıt mezar için harekete geçti. Önce arazi belirlendi. Daha sonrasında arazi kamulaştırıldı. Projenin belirlendikten sonra 9 Ekim 1944 tarihinde temel atıldı.
İnşaat 4 aşamayla tamamladı. Detaylar için Kültür Bakanlığının resmi sayfasından bilgi alabilirsiniz.
Anıtkabir’in Mimarı Kim? Anıtkabir Kim Tarafından Yapıldı?
Anıtkabir yapılmadan önce hükümet bir proje yarışması yaptı. Projeler bir jüriye sunulacak ve jüri yapıya karar verecekti. Katılan eserlerden 27 si yabancı sanatçılara, 20’si Türk sanatçılara aitti. En son Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi kabul edildi.
Yani Anıtkabir mimarı iki isimden oluşuyor: Emin Onat ve Orhan Arda.
Anıtkabir Ne Amaçla Yapıldı?
Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahat yeri olması amacıyla yapıldı. Ayrıca yapı kompleksinin içinde müzeler, hatıratlar, botanik bahçesi ve ziyaret defteri bulunuyor.
Anıtkabir Mimari Özellikleri
Anıt mezarın mimarı özelliklerinde sıklıkla Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlıyoruz. Dış cephelerde ve duvarların çatıyla birleştiği yerlerde Selçuklu taş işçiliklerini görebilirsiniz. Ayrıca buna benzer bir sürü örnek bulabilirsiniz.
Türk mimarisinde 1940-1950 yılları arası 2. Ulusal Mimarlık Dönemi olarak adlandırılıyor. Bu dönemde daha çok anıtsal yapılar yapıldı. Simetriye önem veren, daha çok kesme taş malzemenin kullanıldığı binalardı bunlar. Anıtkabir de bu binalara iyi bir örnek!
Anıt mezar yaklaşık 750.000 metrekare alanı kaplıyor. Barış Parkı ve Anıt Bloku olmak üzere iki kısma ayrılıyor.
Anıtkabir’de Görmeniz Gereken Yerler
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en lideri Atatürk’ün son istirahat yerini ziyarete gideceksiniz. Peki, Anıtkabir’de nereleri görmeli? Türk tarihinden birçok figürün yer aldığı anıt mezarda keşfedeceğiniz çok şey var.
Türkiye’de görülmesi gereken müzeler yazımıza göz atmaya ne dersiniz?
Anıt Blok: Anıtkabir Gezisi
Aslanlı Yol, Mozole ve Tören Meydanı alanlarının bütününü Anıt Blok ismiyle biliyoruz.
Aslanlı Yol
Tandoğan girişi sizi Aslanlı Yol’a götürecek. Burada İstiklal Kulesi ve Hürriyet Kulesi ilk göreceğiniz yapılar. Ayrıca yol boyunca Hitit tarzlı 24 tane aslan heykeli göreceksiniz. Bunlar 24 Oğuz boyunu temsil ediyor.
İstiklal Kulesi
Anıt mezarda toplam 10 tane kule var. Bu kulelerin isimleri cumhuriyetimizin varlığını simgeliyor. Tandoğan girişinin sağındaki kulenin ismi, İstiklal Kulesi. Kılıç tutan bir genç, Türk ulusunun hürriyet ve özgürlüğünü simgeliyor. Bunun yanı sıra kartal kabartması gençliği ve gücü sembolize ediyor.
Hürriyet Kulesi
Aslanlı Yol’un solundaki kulenin ismi, Hürriyet Kulesi. Bu kulede birçok kabartma var ve iki tanesi öne çıkıyor: Melek ve şaha kalkmış at. At kabartması hürriyet ve bağımsızlığı simgeliyor. Melek ise elinde bağımsızlığın kutsal olduğunu sembolize ediyor. Elinde tuttuğu kağıt ise Hürriyet Beyannamesi anlamına geliyor.
Barış Parkı
Barış Parkı, çeşitli yabancı ülkelerden ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ağaçlarla kaplı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” felsefesini simgeleyen parkta çeşit çeşit bitki ve ağaç bulunuyor.
Tören Alanı
Aslanlı Yol’un sonunda 15.000 kişi kapasiteli tören alanı var. Anıtkabir törenlerinde gördüğünüz kalabalıkların bulunduğu yer, burası. Zemine baktığınızda sarı, siyah, kırmızı ve beyaz taşlar göreceksiniz. Bu taşlarla 373 tane halı ve kilim deseni oluşuyor.
Mehmetçik Kulesi
Aslanlı Yol’un sonunda Mehmetçik Kulesi var. Burada Milli Mücadele ve Anıtkabir ile ilgili kitapları inceleyebilirsiniz.
Kadın Heykel Grubu
Aslanlı Yol’un son kısmında yas tutan 3 kadın heykeli göreceksiniz. Kadın heykelleri ulusal giysilerimizi giyiyor. Bir kadın heykeli eliyle yüzünü kapamış, yas tutuyor. Diğer heykellerden biri elinde tuttuğu kalın çelenkle bereketi simgeliyor. Ayrıca diğer heykelin elinde Allah’ın rahmetini simgeleyen bir kap var.
Erkek Heykel Grubu
Aslanlı Yol’un sonunda bir de 3 figürden oluşan erkek heykel grubunu göreceksiniz. Asker, Türk ordusunu simgeliyor. Bunun yanı sıra geleneksel kıyafetli figür, Türk halkını sembolize ediyor. Ayrıca bir de elinde kitap görebileceğiniz genç bir adam figürü var. Kendisi Türk aydınını sembolize ediyor.
Bunlarla beraber anıt mezarda görebileceğiniz diğer bölümler aşağıdaki şekilde.
- Zafer Kulesi
- Barış Kulesi
- 23 Nisan Kulesi
- İsmet İnönü Lahdi
- Misak-ı Milli Kulesi
- Bayrak Direği ve Kaidesi
- Atatürk Müzesi
- Sanat Galerisi
- Mozole
- Müdafaa-i Hukuk Kulesi
- Cumhuriyet Kulesi
- İnkılap Kulesi
- Şeref Holü
- Mezar Odası
- Alagöz Karargah Kulesi
Anıtkabir’in Askerleri
Anıt mezarı saygı nöbetçileri koruyor. İlk olarak saygı nöbetçileri, belirli ölçütlere göre askerlerin arasından seçiliyor. Ayrıca seçilen askerlere özel eğitim veriliyor. 7 saygı nöbetçisi tam 1 saat boyunca hareketsiz bir şekilde nöbet tutuyor ve özel bir törenle nöbet değişimi yapıyorlar.
Add comment